Начало / Новини / Новини и събития / Изложба, посветена на 90-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Арабска Република Египет, беше открита в Ректората

   
Изложба, посветена на 90-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Арабска Република Египет, беше открита в Ректората

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата Views form Egypt. На церемонията присъстваха заместник-ректорът на Университета доц. д-р Георги Вълчев, посланикът на Египет г-жа Манал Йехия Ел Шинауи, посланици и гости. Изложбата може да бъде разгледана до 10 юни 2016 г.

Експозицията бе открита от доц. Георги Вълчев, който заяви, че за него е чест да открие прекрасната проява, посветена на 90-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Арабска Република Египет. Той отбеляза, че винаги е чест да се представя една страна със своята хилядолетна история, която обаче се гордее и със своята съвременна история, с всички усилия, които полага един достоен народ по пътя на своето бъдещо развитие.

11

Доц. Вълчев изрази надеждата си, че настоящата изложба ще бъде първата стъпка към втора, очаквана от всички нас подобна проява, която предстои през месец октомври в Университетската библиотека на Софийския университет. Той подчерта, че Софийският университет, като най-старият храм на знанието, на българското слово, ще бъде домакин на изложба, съставена от арабски калиграфски ръкописи. По думите на доц. Вълчев, вратите на Софийския университет винаги са отворени за подобен тип прояви.

8

Посланикът на Египет у нас г-жа Манал Йехия Ел Шинауи благодари на ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за успешното сътрудничество и организирането на изложбата, посветена на модерното египетско изкуство на съвременни египетски художници. Тя отбеляза, че събитието е една от културните прояви, организирани от посолството съвместно с българските партньори по случай отбелязването на 90-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Арабска република Египет и Република България. Честването на юбилея започва още в началото на 2016 г. с лекция на известния археолог д-р Захи Хауас в София, посветена на цивилизацията на Древен Египет и най-новите открития.

9

Г-жа Манал Йехия Ел Шинауи отбеляза, че историческите отношения между България и Египет датират от 1926 г., а днес Египет е най-големият търговски партньор на България в Близкия Изток и Африка. Между двете държави са подписани 19 споразумения в различни области. Специално внимание посланикът обърна на споразумението в областта на образованието, науката и културата. „Изкуството е общият език на разбирателство между различните нации и култури. Изложбата показва развитието на египетското изкуство, превъплътено в изкуството на портрета и експресионизма“, отбеляза г-жа Манал Йехия Ел Шинауи и изрази радостта си от успешното сътрудничество с България като подчерта, че то изгражда мост на разбирателство между двете страни.

5

Борислав Костов, генерален директор на Генерална дирекция „Двустранни отношения“ в Министерството на външните работи на България, изрази радостта си да присъства на събитието и поздрави организаторите с изложбата. Той благодари на посланика на Египет за организирането на тази изложба, предоставяща чудесна възможност на българската публика да се запознае с нов поглед към Египет и неговите хора. Египет е първата арабска държава, с която България установява дипломатически отношения, подчерта Борислав Костов и отбеляза, че 90-годишната история на дипломатическите отношения между двете страни е свидетел на много дълбоки промени както в двете държави, така и в целия свят. Отношенията между България и Египет се развиват през годините в духа на приятелство, взаимно уважение и сътрудничество, каза още г-н Костов.

10

По думите му, богатата култура и история на двете държави осигуряват интензивна обмяна в областта на туризма, културата, науката и образованието, а връзките между двете държави са важен компонент за близката връзка на Египет с Европейския съюз. Той изрази увереността си, че добрите връзки между двете държави ще продължат да се развиват и в бъдеще, за да се развият максимално огромните възможностите за сътрудничество във всички области на общи интереси.

12
3
4