Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“

   
Изложба „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“

В Галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 бе открита изложбата „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“. Тя е част от научния форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“ (8-9 април 2002 г.), която се провежда в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Изложбата е посветена на широк кръг от теми, сред които – шрифт и ръкописно писмо, първите български печатари и оформянето на книгата, средновековна и съвременна кирилица, техники за изработването на шрифтовете и тяхното влияние при издаването на книгите, съвременни кирилски и глаголически шрифтове, оформлението на българската книга и др.

9

По време на официалното откриване заместник-председателят на Съюза на българските художници Антон Стайков посочи, че изложбата е представена именно в тази зала, която служи за по-камерни изложби, в които се изисква да има по-близко наблюдение и по-близък контакт с детайла на всяко едно представено изображение.

3

Той изрази радостта си, че Съюзът на българските художници е включил в изложбения си план тази изложба и благодари на целия екип и всички, помогнали за това тя да бъде представена по най-добрия начин.

5

Проф. Кристина Борисова от Националната художествена академия приветства всички и изтъкна, че изложбата е симбиоза между традиции и съвременност. Тя посочи, че в нея участват млади автори, които вече са завършили, но още са в началото на творческия си път.

2

Проф. Борисова отбеляза, че авторите имат какво да покажат в творчеството, свързано с типографски дизайн, дизайн на книги и арткнигата. Тя изрази надеждата си, че на всеки ще бъде интересно да разгледа подробно експозицията и благодари на Съюза на българските художници за съдействието и възможността за представяне на изложбата.

6

Доц. Васил Загоров от Университета по библиотекознание и информационни технологии изтъкна, че във витрините посетителите могат да видят какво се случва, когато теорията се сблъска с практиката. По думите му в трите витрини са само малка част от експонатите, които са искали да представят, но идеята е била в това да се види по какъв начин високото и ниското се срещат и вървят ръка за ръка в нашето ежедневие, което е неизменна част от писмената култура.

11

В заключение доц. Загоров изрази надеждата си конференцията и изложбата, които са колаборация на няколко институции, да създадат традиция в научното разглеждане на шрифта и книгата.

8

Изложбата има за цел да акцентира върху съвременните тенденции в развитието на българската книга и шрифт, като представя творби на млади автори от двете области, завършили своето образование в Националната художествена академия, в специалности „Книга, илюстрация и печатна графика“ и „Плакат и визуална комуникация“. Подобна селекция дава възможност на зрителя да се запознае с вижданията на тези графични дизайнери, свързани с проектирането на шрифтове и създаването на книги. Всеки един от тях търси и намира своето място в тези сфери, като изразява вътрешния си авторски прочит, преплетен с изискванията на времето, в което живеем, и условията, които то поставя пред тях.

1
10