Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Готическа приказка“ бе открита в Софийския университет

   
Изложба „Готическа приказка“ бе открита в Софийския университет

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет бе открита изложба-живопис на тема „Готическа приказка“. Авторката Ани Милошова е студентка в четвърти курс, специалност „Туризъм“ в Геолого-географския факултет на Университета. Изложбата може да бъде разгледана до 3 юни 2016 г.

На събитието присъстваха деканът на ГГФ доц. д-р Филип Мачев, доц. д-р Мариана Асенова, ръководител на катедра „География на туризма“, доц. д-р Вера Николова, близки и колеги на младата художничка.

Дебютната изложба на Ани Милошова е през март 2014 г. в очна клиника „Ресбиомед“, втората изложба е в Руския културен център с подкрепата на сем. Логоферови и Емануил Манолов. През 2014 и 2015 г. участва в общите изложби на Gothic Fest Sofia, а през юни организира своята най-голяма самостоятелна изложба. От 2015 г. се занимава с графичен дизайн.

6

Стилът на рисуване на Ани Молошова трудно може да бъде отнесен към една категория, доближава се най-много до хиперреализма и сюрреализма. Работи основно с акварел и маслени бои. Живописта й е силно повлияна от готик културата. В картините й преобладават загадъчните женски образи и мистичните природни пейзажи.

5

Настоящата самостоятелна изложба е четвърта по ред и бе представена от Валери Панов, който заяви, че Ани Милошова изобразява в картините си своя вътрешен свят, изпълнен с много красота, тайнственост и романтика. Тя работи предимно с маслени бои или акварел. Често смесва материали и експериментира с различни техники. По думите му изкуството на студентката е богата смесица от стилове – реализъм, граничещ понякога с хиперреализъм, на места преливащ в сюрреализъм. Валери Панов отбеляза, че Ани има особен афинитет към детайлите – те са важни и придават изящност и финес на всичко, което тя създава с ръцете си.

Ани Милошова благодари на всички, помогнали й да организира изложбата, както и на доц. Вера Николова и на гл. ас. Атанас Казаков за тяхната подкрепа.

7

Доц. Вера Николова отбеляза, че Ани е обикновено, младо момиче, което тази година ще завърши „Туризъм“ и от името на екипа на катедрата заяви, че биха искали да дадат надежда на младите хора, които имат отношение към изкуството и го правят, да продължават независимо от това какво учат и къде се намират.

Ани Милошова направи подарък и за Софийския университет – картина с два динозавъра – като спомен от времето, когато в първи курс за първи път е посетила Музея по палеонтология и исторична геология в Ректората. Тя връчи картината на декана на Геолого-географския факултет доц. Филип Мачев.

8

Деканът заяви, че тази изложба е поредното потвърждение за всестранните характери и способности на студентите от Геолого-географския факултет и припомни за театралните постановки, с които студентите представят различни държави като туристически дестинации. Доц. Мачев обеща, че картината на Ани Милошова ще заеме своето достойно място в Музея по палеонтология и исторична геология.

1
2
4