Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 юли 2020 г. внезапно почина нашият млад и изключителен колега доц. д-р Симеон Петров Замковой, преподавател във Факултета по математика и информатика на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 14 юли 2020 г. (вторник) от 13.30 часа в храм "Св. св. Кирил и Методий" (адрес: ул. „Царица Елеонора“ 6, ж.к. "Красно село").

Доц. Замковой става асистент във Факултета по математика и информатика през 2005 г., защитава докторска степен през 2006 г., назначен е за главен асистент през 2007, а през 2010 г. става доцент в Софийския университет. Доц. Замковой беше ръководител на Катедра „Геометрия“, ръководител на магистърската програма по Компютърна графика, ръководител на много научни проекти, участник в огромно количество научни и технически комисии, организиране на математически състезания и олимпиади, автор на учебници.

Ще запомним доц. д-р Симеон Замковой като колега с изключителна работоспособност и прецизност. Като ръководител на Катедра „Геометрия“ той полагаше грижи за всеки от колегите си; беше винаги готов не само да даде съвет, но и да реши проблема на всеки, обърнал се към него. Изключително коректен и точен спрямо студентите. Доц. Замковой беше човек с изключителни организаторски качества.

Доц. д-р Симеон Замковой е автор на над 15 стойностни научни статии. Изследванията му са предимно върху параконтактните многообразия. До момента получени от доц. Замковой резултати са били цитирани на 300 пъти. Доц. Замковой беше също ръководител на множество дипломанти и докторанти в областта на Диференциалната геометрия и Компютърната графика, част от които продължиха научното си развитие в най-реномирани университети в България и чужбина.

Поклон пред светлата му памет!

От Академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“