Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с прискърбие съобщава, че ни напусна проф. д-р Вера Ганчева, дългогодишен и много уважаван преподавател в специалност "Скандинавистика". Поклонението ще се състои на 15 юни 2020 г. от 12.00 ч. в храм „Св. София“.

Проф. д-р Вера Ганчева е родена на 23 февруари 1943 г. в София. Тя е дългогодишен преподавател по история на скандинавските литератури и културна история на Скандинавския север, литературен изследовател, критик и преводач, както и издател, чиято дейност допринася изключително много за представянето и популяризирането на културата на нордския ареал в България. Завършва славянска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и продължава образованието си в Стокхолм, където изучава шведски език и литература.

Професионалният ѝ път е разнообразен – журналист в БТА, главен редактор на седмичника за литература, изкуство и култура ЛИК, заместник главен редактор на списание „Отечество“, главен редактор и директор на издателство „Народна култура“, основател и управител на издателство „Хемус“, директор на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, университетски преподавател и общественик.

Вера Ганчева е автор на шест книги, на многобройни студии и публикации. Тя е редактор и съставител на редица сборници от научни конференции, на антологии с поезия и проза от скандинавски езици, а също и преводач, издател на произведения, емблематични за шведската, норвежката, датската и исландската литератури.

Преводаческата и издателската ѝ дейност е впечатляваща не само по обем, но и с подбора на големи и трудни автори, повечето от които е представяла и представя за пръв път у нас. Автор е на многобройни статии и монографии в сферата на нордската култура и литература. Важна част в дейността на проф. д-р Вера Ганчева като литературен историк и критик, като университетски преподавател е организирането на научни конференции, семинари и срещи с международно участие по проблеми, свързани със скандинавистиката като наука, с културата и обществото на страните от Скандинавския север. Сред тези форуми са „Викингите – мореплаватели, откриватели, създатели“ (2000), „Кнут Хамсун – творец на три века“ (2001), „Датската литература в България – един век очарование“ (2001), „Снори Стурлусон и корените на нордската книжовност“ (2002), „Непознатият Андерсен“ (2005), „ХVІІІ век в Северна Европа“ (2007) и др.

Изнасяла е лекции във висши учебни заведения в България и в чужбина и е активен участник с ясна и аргументирана позиция в обществени дискусии и медии по актуални за Скандинавския север и България теми. Високо уважавана като преподавател и основател на специалност „Скандинавистика“, тя подготвя над 30 дипломанти с магистърски тези и трима докторанти.

От 1993 г. Вера Ганчева е председател на дружеството за приятелство с Швеция. От 1988 г. ръководи фонда „Артур Лундквист и Мария Вине“ и председателства журито към него за присъждане на награди за творчески постижения на български и шведски литератори.

Член е на Съюза на българските писатели. До 1994 г. е секретар на Българския ПЕН-център. За работата си като литературовед, преводач и издател е удостоявана с български и чуждестранни отличия, сред които изпъкват званието „Заслужил деятел на българската култура“ (1984), орден „Кирил и Методий І степен“ (1985), почетната грамота на Министерството на културата (1997) и сертификатът за официален статут на експерт в областта на културата на Националния конвент на експертите (2006), международните награди за превод „Х.К. Андерсен“ (1979) и на фонд „Артур Лундквист“ в Стокхолм (1988), отличията на Шведската академия (1983, 2000), на Съюза на шведските писатели (1994), датският орден „Рицарски кръст на Данебро“ (2001), шведският „Кралски орден на Полярната звезда І степен“ (2007), норвежкият Кралски орден за заслуги към Норвегия І степен (2012). По предложение на Катедрата по германистика и скандинавистика професор д-р Вера Ганчева е удостоена и с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента за заслугите и дългогодишната ѝ дейност като преподавател в специалност „Скандинавистика“.

Заслугата на професор д-р Вера Ганчева за развитието на скандинавистиката в България, за подготовката на нови поколения специалисти в тази сфера, за задълбочаване и разширяване на познанието на културата и литературата на нордските страни у нас е извънредно голяма.

Академичната общност не само в България, но и в нордския ареал загуби един изключителен интелектуалец и специалист в областта на скандинавистиката.

Поклон пред паметта ѝ!

От Академичната общност на Софийския университет "Св. Климент Охридски“