Начало / Новини / Новини и събития / Гостуваща виртуална изложба на Ялмур Станкулова в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

   
Гостуваща виртуална изложба на Ялмур Станкулова  в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

Сред целите на международния проект „Арт инициативи 2020“, който се реализира с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет, е културният обмен и сътрудничеството между преподаватели и студенти от висши училища в България и чужбина. В тази връзка са представени няколко основаващи се на това колегиално сътрудничество изложби. Една от тях е самостоятелната изложба „Апетит“ на Ялмур Станкулова, възпитаничка на Университет „Онсекиз март“, Чанаккале, Турция.

Изложбата е вдъхновена от известната фраза „aпетитът идва с яденето“ от романа „Гаргантюа и Пантагрюел“ на френския писател Франсоа Рабле и по деликатен начин иронизира консуматорската нагласа.

Както казва художничката: „Приготвени собственоръчно, заснети и след това нарисувани, обектите са изконсумирани напълно. На свой ред зрителят също има възможността да консумира: веднъж визуално, картинното изображение и втори път вкусово, опитвайки в действителност самия обект.“

1

Представените в изложбата творби може да бъдат видени на уеб сайта на проекта на български език: https://artinitiativesproject.com/appetite и на английски език: https://artinitiativesproject.com/en/appetite .

Проектът „Арт инициативи 2020“, се осъществява от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата. Негов ръководител е проф. дн Лаура Димитрова.