Начало / Новини / Новини и събития / "Гаврошовци и котета разбойници“ – спектакъл на Театър-лаборатория „Алма Алтер“

   
"Гаврошовци и котета разбойници“ – спектакъл на Театър-лаборатория „Алма Алтер“

Година след тържествените чествания на 125-годишнината от рождението на Гео Милев и 100-годишнината от рождението на Леда Милева Театър-лаборатория „Алма Алтер“ към Софийския университет представи онлайн премиерата на спектакъла „Гаврошовци и котета разбойници“ – мюзикъл по текстове на Леда Милева и Гео Милев.

Един спектакъл, който говори на езика на младите с типичната динамика и тематично разнообразие, един спектакъл, който говори и на езика на Гео Милев - езика на синтеза, където музика, слово, танц, светлина имат интегрално важно значение.

1

В този спектакъл можем да видим реализирани и други два принципа за театрално изкуство, заложени в манифестите на Гео Милев. Единият е принципът за фрагмента, където фрагментът изразява цялото много по-добре, отколкото цялото изразява себе си, спектакълът по същество представлява мозаечна палитра от случки и раздробени сюжети, които получават своята пълнокръвна цялост само във възприятието на зрителя. Другият е принципът за експресивно изкуство, където силата на художествения артефакт идва от неговата вътрешна енергия и заряд, спектакълът е построен на плътна енергийна структура, чиято действена линия и динамика са прецизно следвани от актьорите, за да може да действа на зрителя със силния си заряд на подсъзнателно ниво и да предизвиква асоциации “далечни и откъслячни”, както ни учи Гео Милев.

Спектакълът е финансиран от Министерството на културата.

Всяко стихотворение или приказка може да бъде музицирано чрез живия сценичен органон. В проекта „Гаврошовци и котета-разбойници“ се използва синтетичния подход, за да се представи по достъпен начин богатата палитра на творчеството на Гео Милев и Леда Милева. Тази синтетика изразява себе си на две нива: първо, на театрално-сценично ниво, което включва ползването на музика, хореография, светлина, звук; и второ, на тематично ниво - синтез между поезия и драма, което е възможно чрез фрагментарния театрален подход, завещан ни от големия български поет Гео Милев.

Режисьор: Николай Георгиев

Хореограф: Петя Йосифова:

Композитор: Георги Арсов

С участието на: Петя Йосифова, Марко Дженев, Виолина Иванова, Дилян Дайновски, Станимира Димова Адриана Славова, Цвета Разбойникова, Мария Ганчева, Радина Тихнинова, Ани Ангелова, Диан Ставрев, Мариела Димитрова, Вали Козарев, Лора Кахн

По текстове на: Гео Милев и Леда Милева

2