Начало / Новини / Новини и събития / Факултетът по педагогика на Софийския университет отбеляза патронния си празник

   
Факултетът по педагогика на Софийския университет отбеляза патронния си празник

На 11 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, Факултетът по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ традиционно отбелязва патронния си празник. Тази година тържеството се проведе онлайн.

Честването бе открито от декана на Факултета по педагогика доц. д-р Лиляна Стракова, която поднесе специален поздрав към своите колеги и към студентите с Деня на светите братя Кирил и Методий – ден, който вече много години е официален празник на факултета. Деканът на факултета разкри в исторически план как вдъхновеното и святото дело на Светите братя не е забравено и вдъхновява родолюбиви книжовници и следовници да отстояват българщината. По думите й веднага след Освобождението се отбелязва този светъл празник като национален училищен празник, а в признателната памет на поколенията делото на Светите братя продължава да вдъхновява и води напред.

1- FP

По традиция празникът продължи с публични лекции. Проф. д-р Радка Василева изнесе лекция на тема „Арт анимационният подход - същност, проблеми и перспективи“, темата на лекцията на проф. д-р Динко Господинов бе „Кризисно управление на училищата в условията на КОВИД 19“. Доц. д-р Благовесна Йовкова представи лекцията „Електронното оценяване и електронното учебно съдържание като инструменти за повишаване на достъпността на образованието за студентите със специални образователни потребности".

С вдъхновяващо и зареждащо послание, което развълнува участниците в онлайн честването, се обърна и студентът от специалност „Педагогика“ Петър Камбурски. Той акцентира върху важността на делото на Кирил и Методий и фундаменталната цел на днешните българи да съхраняват традициите от миналото, но с поглед към бъдещето. Ценността на кирилицата – като извор на историческата памет и гордост, съхраняване като основна ценност на вярата, една от основите на националната ни идентичност. Без кирилицата – как българите биха опознали себе си, как биха осмислили жаждата си за свобода, как без писаното слово биха оценили красотата, естетиката на българския език, каза още Петър Камбурски. Накрая той рецитира като най-убедителен аргумент в защита на кирилицата и святото дело на Светите братя „Език свещен на моите деди“ на Иван Вазов.

2-FP

В рамките на празничното честване водещата на представянето на нови книги и заглавия доц. д-р Ваня Божилова подчерта, че представянето на писаното слово представлява огромно разнообразие от послания и начините им за споделяне с читателите в зависимост от книгата – дали учебник, монография, авторски колектив – многото измерения на една книга.

Представени бяха книгите: „Пазарни механизми в училищното образование. Теоретико-приложни въпроси“, 2020 г.; Втори юбилеен сборник с публични академични лекции на преподавателите 2016-2020 г.; „Университетската педагогика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Лайпцигския университет – история и съвременност“; сборник от научна конференция – съставители - Л. Димитров и В. Господинов „Юношеството като преход между детството и зрелостта - предизвикателства и хуманистични перспективи“.

Доц. д-р Владислав Господинов и гл. ас. Берджухи Йорданова представиха онлайн и Учебно помагало за семинарните упражнения по Теория на възпитанието, а гл. ас. д-р Берджухи Йорданова представи учебника „Училищна хигиена, здравно образование и възпитание“.