Начало / Новини / Новини и събития / Европейска нощ на учените 2021

   
Европейска нощ на учените 2021

На 24 и 25 септември 2021 г. се проведе тазгодишното издание на Европейска нощ на учените. Събитието е ежегодна инициатива, която цели да доближи изследователите до широката общественост и да привлече младите хора към научна кариера. Мотото на Европейската нощ на учените е „Науката и иновациите са ключ към желаното бъдеще“.

На официалното откриване на събитието, което се проведе в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ в София, специален гост бе еврокомисар Мария Габриел. От името на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ форумът бе открит от проф. д-р Мария Стойчева, функционален ректор международна дейност.

1-1

Еврокомисар Мария Габриел отбеляза, че е щастлива да се даде начало на събитието и благодари на организаторите за това, че са толкова активни, атрактивни и амбициозни. Тя пожела всичко това да вдъхновява още по-вече всички хора и посочи, че Европейската нощ на учените се е развила много през годините и през 2021 г. участниците са 2,3 милиона души. Мария Габриел отправи благодарност и към всички учени, като изтъкна, че всички се гордеем с техния талант и ги насърчи да продължат да ни карат да вибрираме с техните идеи и постижения. Еврокомисарят благодари на учените за усилията, които полагат, за да направят своите постижения достъпни за всички. Тя благодари и за труда, неуморната енергия, за желанието да показват, че науката е знание, но и перспектива да изграждаме заедно едно общество и да се справяме заедно по-добре с предизвикателствата. В заключение Мария Габриел пожела духът на Европейската нощ на учените да остане през цялата година с всички.

3-3

Проф. Мария Стойчева изрази задоволството си да приветства присъстващите на Европейската нощ на учените 2021, която се провежда в стотици градове в Европа за 16 поредна година. Тя заяви, че като координатор на EURAXESS – България - Европейската мрежа за кариера и мобилност на изследователите, Софийският университет инициира през 2006 година първия проект за Нощ на учените в България (U*NIGHT), даващ възможност на учените да представят своите постижения пред широката общественост.

Проф. Стойчева изтъкна, че Софийският университет е изследователски университет, в който всеки учен е и преподавател и именно заради това за Университета е важно да комуникира науката. Чрез такива инициативи може да се протегне ръка към обществеността и тя да се запознае с ролята на науката в нашето настояще и бъдеще. По думите й посланието е насочено преди всичко към младите хора. В заключение проф. Стойчева пожела успех на всички инициативи в рамките на проекта и изказа искрената си надежда отново да видим пълните зали на Софийския университет, интересните неща, които се представят и потокът от хора, които ще вървят по коридорите на Алма матер.

Всяка година на форума биват представени най-новите научни открития и влиянието, което имат върху ежедневието ни и за икономическото и регионално развитие. Предвид епидемията от COVID-19, Европейската нощ на учените тази година се проведе в хибриден формат, включващ събития на живо и онлайн инициативи. Всички присъствени модули бяха реализирани при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Европейска нощ на учените 2021 се осъществява по проект „Учените в триъгълника на знания”, K-TRIO 5 — H2020-MSCA-NIGHT-2020bis-101036078, финансиран от Европейския съюз по програма „Хоризонт 2020, дейности „Мария Склодовска Кюри“. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е координатор на проекта. Партньори на тазгодишното издание са: Тракийският университет, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Университетът „Проф. Асен Златаров“ Бургас, Центърът по растителна и системна биология и биотехнология (ЦРСББ), Институтът по математика и информатика на БАН, Клуб „Млади таланти“, Регионалният музей за история на София и Сдружение Форум „Наука“.

Както всяка година, в програмата се включват представители на различни сфери на науката. През 2021 г. мотото на Европейската нощ на учените е „Науката и иновациите са ключ към желаното бъдеще“. Особено внимание се обърна по време на събитията на ролята на науката и иновациите за прехода към Зелена и Дигитална икономика в Европа. По време на инициативата бяха представени и част от най-мащабните научни проекти, в които участва Софийският университет „Св. Климент Охридски“ – Центърът за върхови постижения УНИТе, Институтът GATE и Центърът по компетентност „Clean&Circle“. Значително бе участието и на Физическия факултет на Софийския университет, който проведе Ден на отворените врати, включващ отворени лаборатории и дискусии, изложбата „Личности от историята на Физическия факултет“ и популярния форум за физици, поети и музиканти „Грация и гравитация“. Регионалният музей за история на София предложи обиколки с беседи, а експозициите на музея бяха със свободен вход за участници в работното време на 24 септември. По време на форума бяха представени и над 40 документални и научно-популярни филма. Европейският щанд представи информация за политиката на Европейския съюз за изследователите, както и за различни дейности в подкрепа на науката и иновациите в Европа и в България.

Специален акцент и в тазгодишната програма бяха дейностите за най-младите изследователи. K-TRIO за деца включва учебни видео игри, разходка из тайните на биологията, забавни физични експерименти и демонстрация на система за обучение по комбинаторика. В рамките на събитието бяха наградени и участниците от националните конкурси за детски рисунки „Как ще изглежда Земята след 200 години“ и за ученически и студентски проекти на тема „Бъдещето на Земята, която обичам“.

Участниците в Европейската нощ на учените на 24 – 25 септември 2021 г. се включиха в различни събития в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас, Хасково, Ямбол, Силистра, Видин, Разград и Тараклия (Молдова) и участваха в дискусионни клубове, кабинети по любопитство и др.

Програмата на събитията, както и разнообразни видеоматериали и публикации за изследователи и научни постижения, са публикувани на интернет страницата на проекта К-TRIO 5: https://nauka.bg/nosht2020/, на Facebook страницата му: https://www.facebook.com/ktrioproject/, Facebook страницата на Форум Българска наука: https://www.facebook.com/bgnauka, както и на сайтовете на участниците в проекта.