Начало / Новини / Новини и събития / Емблематичната колекция от едроразмерни кактуси и сукуленти в Университетската ботаническа градина – Балчик отново е експонирана на открито

   
Емблематичната колекция от едроразмерни кактуси и сукуленти в Университетската ботаническа градина – Балчик отново е експонирана на открито

В края на месец април, въпреки ограниченията в следствие на пандемията от COVID-19, една от визитните картички на Университетската ботаническа градина – Балчик – колекцията от едроразмерни кактуси и сукуленти, бе експонирана в „Градината на боговете” и градина "Разсадника”. Растенията презимуваха на закрито през студените зимни месеци в оранжерия, при температура не по-ниска от 12°С.

Внушителните представители на кактусите от род Opuntia, както и разнообразието на сукулентите от семейство столетникови (Agavaceae) и семейство млечки (Euphorbiaceae) ще очакват отново нашите посетители. Служители на градината съвместно с колеги от Университетските ботанически градини „Екопарк – Варна“ пренесоха на ръце огромните растения. Истинско изпитание е изнасянето на някои от екземплярите, които тежат над 300 килограма. На площ от 680 кв. м. са аранжирани над 600 екземпляра от 42 растителни вида. Колекцията едроразмерни кактуси и сукуленти на открито е втората по големина в Европа след тази в княжество Монако, като в нея са представени едни от най-старите екземпляри бодливи растения, някои от които на възраст над 60 години.

1

Началото на колекцията е поставено в средата на 60-те години на миналия век, когато същата е транспортирана със съдействието на акад. Даки Йорданов, в страхотна жега, от Софийската ботаническа градина до Балчик - с военни камиони. Растенията тогава са били на около 10 години. Сред тях e имало и такива, с размери от сантиметри до метър. Част от едроразмерните кактуси през 2012 година са прехвърлени в постоянна закрита експозиция. В нея целогодишно могат да се видят около 3000 вида кактуси и сукуленти, както и ефектна аранжировка на прехода между пустинна и средиземноморска растителност.

2

Настоящата 2020 година е юбилейна за Университетска ботаническа градина – Балчик, тъй като в края на месец юли ще бъдат отбелязани 65 години от създаването й през 1955 година от акад. Даки Йорданов.

3
4
5
6
8
9
7

Снимки: УБГ-Балчик и Иван Атанасов, Варна