Начало / Новини / Новини и събития / Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ отбелязва своята 30-годишнина

   
Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ отбелязва своята 30-годишнина

В Аулата на Софийския университет Св. Климент Охридски“ започна международна научна конференция „Културни мостове. Минало и съвремие“, посветена на 30-годишнината от създаването на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ (ЦСВП), който е самостоятелно научно звено в структурата на Алма Матер. Конференцията се организира съвместно с Академия „Амброзиана“ и Класа по славистика.

На откриването на тържеството присъстваха ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, посланикът на Япония в страната ни Такаши Коидзуми, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, представители на университети и Българската академия на науките, на неправителствения сектор, изтъкнати медиевисти от различни страни на Европа, Северна Америка и Азия.

В юбилейния научен форум, който ще продължи до 4 юни 2016 г., ще вземат участие общо 66 учени (50 българи и 16 чужденци). Сред тях могат да се видят имената на всепризнати авторитети като акад. Цветан Грозданов (председател на МАНУ), акад. Васил Гюзелев, чл.-кор. проф. Аксиния Джурова (дългогодишен директор на Центъра за славяно-византийски проучвания), проф. Петер Шрайнер (бивш председател на Международната асоциация за византийски изследвания), монс. Франческо Браски (директор на Класа по славистика към Библиотека „Амброзиана“ - Милано), проф. Михаил Бибиков (Институт по всеобща история, РАН), проф. Владимир Вукашинович (председател на Синодалното издателство на Сръбската православна църква), д-р Юми Ниномия от Университета Сока, Токио и др.

1

Събитието бе открито от директора на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ доц. Вася Велинова, която поздрави присъстващите и отбеляза, че Центърът носи името на световноизвестния български историк-медиевист акад. Иван Дуйчев: „Днес ни събра в най-тържествената зала на най-старото висше училище в България не само един юбилей, но и светлият спомен за един учен-ерудит, отдаден на българската история и култура, един незабравим учител, който ни показа как изследователската работа и познанието се превръщат във висша форма на духовна разкрепостеност, лична свобода и морална извисеност“.

Доц. Велинова призова аудиторията да отдаде с минута почит мълчание на колегите, работили изключително много за развитието на центъра, но които вече не са сред нас.

В своето приветствие директорът на Центъра за славяно-византийски проучвания отбеляза, че 30 години активна дейност на една научна организация означават поне две неща: първо, че при основаването си тя е отговорила на определени важни потребности на общността, и второ, че тази институция е постигнала определено ниво на усъвършенстване, което й позволява да бъде жизнена, креативна и адаптивна в променящите се реалности. Тя посочи, че днешната конференция е на първо място израз на уважение пред патрона на Центъра – Иван Дуйчев, но и израз на натрупания през последните години научен и професионален опит на сътрудниците на Центъра.

2

„Културните мостове, които днес представяме като тема на нашата конференция, са малко по-различни. Ние се опитваме да преминем по мостовете между поколенията, да се замислим за онази невидима, но много здрава връзка с предшествениците ни, с нашите учители, която не ни позволява да се превърнем в дървета без корен, която ни спасява от екзистенциалната самота и ни дава сигурността от принадлежността към общност – основана на споделени идеи, житейски принципи и морални ценности“, каза доц. Велинова и добави, че в тази общност няма кризи на бездуховност и липса на ценностни ориентири, защото тя самата ги създава, бди над тях и ги разпространява, според силите си. „Общността прехвърля, или по-точно, всички ние, събрани тук, прехвърляме „културния мост през времето“.

Директорът на Центъра за славяно-византийски проучвания припомни за успешните проекти на екипа на Центъра, свързани с реставрацията на ръкописното наследство, с проучването на паметници на църковната архитектура, събирането и опазването на застрашени обекти. Тя добави още, че сътрудниците на Центъра успешно са се вписали и в преподавателската дейност на Алма матер, разширена е и работата със студентите.

6

„И все пак основна грижа на работещите в Центъра остава опазването и умножаването на съхраняваното в Библиотека „Елена и Иван Дуйчеви“ богатство – нашите ръкописни сбирки, съдържащи гръцки, славянски ориенталски ръкописи от широк хронологичен диапазон. Те са и съсредоточието на нашите научни интереси, те привличат редица изследователи от страната и чужбина“, каза още доц. Велинова и допълни, че дългосрочна задача на Центъра е дигитализацията на съхраненото книжовно богатство.

Тя изрази задоволството си, че славянската колекция е вече част от общата университетска дигитална библиотека – т.нар. Зографска стая.

В края на приветствието си доц. Велинова благодари на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков за подкрепата, оказвана в трудни моменти, на деканите на Историческия факултет, Богословския факултет и Факултета по славянски филологии, с които имат успешно сътрудничество. Доц. Велинова специално благодари и на Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“ и лично на нейния председател чл.-кор. Аксиния Джурова, на многобройните дарители, на своите колеги, но и на тези, които са се опитали да попречат на работата в Центъра, защото това е направило екипа по-сплотен и силен.

Тя пожела ползотворна работа на всички участници в конференцията и призова предстоящите дни да се превърнат в духовен празник.

4

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков изрази задоволството си от това, че толкова уважавани от него хора са дошли да отбележат празника на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“. Той заяви, че през последните три десетилетия работата на Центъра е дала високи резултати и в научната, и в образователната сфера. „Научната дейност на Центъра се простира от буквалното физическо материално съхраняване, изследване на нашето наследство, до интерпретацията, до разбирането и тълкуването“, каза ректорът и добави, че научната работа се простира и в няколко науки, някои от тях наречени помощни, но всъщност много трудни и за изучаване, и за прилагане, които изискват много подготовка и в които трудно се подготвят специалисти.

Проф. Герджиков поздрави колегите си за юбилея и им благодари за всеотдайната работа. Той им пожела през следващите десетилетия да постигнат още повече успехи и да утвърдят името на Центъра, на Софийския университет и най-вече на България като сериозна научна страна, страна, която има научни постижения и която може да покаже на света нещо, което други не могат.

5

Монс. д-р Франческо Браски, директор на Класа по славистика към Академия „Амброзиана“, представи съвместната работа на Центъра и Класа по славистика.

Д-р Юми Ниномия, възпитаник на Софийския университет и преподавател по български език в Университета Сока, Япония, разказа за съвместната дейност на Центъра „Проф. Иван Дуйчев“ и Института по ориенталска философия.

7

Протосингелът на Негово светейшество патриарха на българската църква Неофит поднесе приветствие по повод празника на Център „Проф. Иван Дуйчев“. Той отбеляза, че 30 години не са много в хилядолетията на човешката история, а са миг във вечността, но 30 години са много във времето на науката. „Години, които, вярваме, са били изпълнени с много труд и усилия, за да се проучат, съхранят множеството исторически свидетелства, разкриващи истинската картина на Средновековието. Да се запазят и да стигнат до нас ценни, литургични и светоотечевски текстове, които са част от съвременната памет на църквата. За всичко това благодарим“.

8

От името на Негово светейшество Неофит митрополит Софийски и Патриарх български той предаде неговия благослов, с който честити празника и изпраща пожелания за крепко здраве, творчески устрем и силна вяра – вяра, с която ще угодим на Бога и вяра, с която ще опознаем света.

Заседанията на конференцията ще продължат и на 3 юни, в няколко секции, отразяващи разнообразните тематични полета в този медиевистичен форум: история, археология, литература, филология, изкуствознание, архивно и културно наследство.

3

Акценти в научната програма са доклади, отразяващи пътя и ролята на Центъра за славяно-византийски проучвания в българската и световната медиевистика, както и многобройните му научни и културни контакти, голямото ръкописно наследство (славянски, гръцки и османо-турски ръкописи, обхващащи периода IX-XIX в.). Предмет на докладите ще бъде и архивното наследство на професорите Иван Дуйчев, Асен Василиев и Атанас Шаренков, което също се съхранява в ЦСВП, актуални проекти, както и многобройни частни или по-общи въпроси от славистичен, българистичен и византоложки характер.

На заключителното заседание ще бъде представено изданието на Свитъка-амулет от колекцията на проф. Иван Дуйчев и факсимилните и нови издания на ЦСВП.

По повод юбилея на ЦСВП Университетската библиотека бе открита изложбата „Спасени книги“ . Тя включва ръкописи от сбирката на библиотека „Елена и Иван Дуйчеви“, постъпили след основаването й най-често в резултат на дарения и откупки, осъществени чрез целеви дарения на Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“. Представени са възможностите на консервационно-реставрационната лаборатория на Центъра за славяно-византийски проучвания.

Благодарение на гостоприемството на Величкия епископ Сионий, игумен на Троянската света обител, последният ден (4 юни) е замислен като изнесено заседание в манастира, което е добра илюстрация на традиционните и ползотворни връзки на Центъра за славяно-византийски проучвания с Българската православна църква. По време на това посещение официално ще бъдат предадени 19 броя ръкописни книги, собственост на Троянския манастир, които сътрудници на Центъра за славяно-византийски проучвания обработиха научно, изготвиха техен опис, извършиха дигитализацията им, както и консервационна дезинфекция; изготвено беше и предложение за реставрация.

Програма на конференцията.