Начало / Новини / Новини и събития / Арт-събитие „Молиер без граници & В диалог с Молиер (изложба плакати и откъси от театрални пиеси на Молиер)“

   
Арт-събитие „Молиер без граници & В диалог с Молиер (изложба плакати и откъси от театрални пиеси на Молиер)“

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе официално открита изложбата „Молиер без граници“. Изложбената колекция съдържа 35 плаката за театрални постановки по пиеси на Молиер и може да бъде видяна до 30 март.

Арт-събитието е организирано от Министерството на външните работи на Република България в партньорство с Международното триенале на сценичния плакат – София, Националното бюро на Университетската агенция на Франкофонията – България, Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Посветено на 400 години от рождението на великия драматург, превърнал се в олицетворение на френския език, това съвместно събитие отбелязва Международния ден на Франкофонията и 30 години от присъединяването на България към Международната организация на Франкофонията (МОФ).

1

Арт-събитието бе уважено от депутати, представители на дипломатическия корпус, на национални и международни институции, на културни и образователни среди.

7

Присъстващите бяха приветствани от ръководителя на Франкофонския център на Софийския университет проф. д-р Албена Василева, която бе и водеща на арт-събитието.

8

Ангел Банджов, директор на Дирекция „Права на човека“ в МВнР, поздрави всички по случай Международния ден на франкофонията - 20 март. На тази дата през 1970 г. е създадена първата междуправителствена структура на франкофонските държави: Агенцията за културно и техническо сътрудничество, прераснала в днешната Международна организация на Франкофонията (МОФ). Като благодари на останалите съорганизатори, той изрази впечатленията си от изложбата на български театрални плакати, свързани с Молиер. Той потвърди думите на проф. Василева в приветствието й, че съчетанието „езикът на Молиер“ навсякъде по света се възприема като синоним на съчетанието „френският език“.

6

Инициативата за съвместното събитие, посветено на Молиер, допринася както за популяризирането на целите и идеалите на Франкофонията, така и за промотиране на френския език и 30-годишнината от присъединяването на България като член на МОФ. Тази годишнина е важна, защото това е първата международна организация, към която България се присъединява след 1989 г. и по този начин сме свързани със страните, членуващи в нея не само чрез езика, културата и образованието, но и чрез споделените ценности и интереси.

10

Приветствено слово поднесе Н. Пр. Ерик Поп, представител на Международната организация на Франкофонията (МОФ) за Централна и Източна Европа. Посланик Поп разкри визията за организационни реформи на генералния секретар на Франкофонията г-жа Луиз Мишикиуабо за засилване на политическото измерение на дипломатическата мрежа на МОФ за по-ярка видимост и по-голяма ефективност в международен план. Мисията на представителството на МОФ в Централна и Източна Европа е да допринася за утвърждаването на френския език като възможност, която младите хора да използват пълноценно.

11

В приветственото си слово Петър Топарев, ръководител на Националното бюро на Университетската агенция на Франкофонията, насочи вниманието към замисъла на четенето на откъси „В диалог с Молиер“, организирано по двойки от преподаватели по и на френски език и обучавани по и на френски език, като пример за перспективно сътрудничество на различните целеви групи във френскоезичното обучение на всяко равнище с оглед на качествената подготовка на обучаваните за професионалната им ориентация и реализация.

12

Художникът-плакетист проф. Божидар Йонов също отправи своя поздрав към присъстващите и изрази радостта си, че Международното триенале на сценичния плакат и най-вече Молиер е поводът да се съберат всички франкофони. Той заяви, че на изложбата е показана много малка част от това, което Международното триенале на сценичния плакат притежава. Проф. Йонов благодари на всички институции, които са съдействали за реализиране на изложбата в прекрасното фоайе на Университета.

5

В рамките на официалното откриване на изложбата бяха представени откъси от театрални пиеси на Молиер, прочетени на френски и български език от преподаватели и студенти на Софийския университет, Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (ESFAM), Нов български университет, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (ESFAM) , както учители и ученици от 9-та ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и 18 СУ „Уилям Гладстон“ в София.

14
4
20