Начало / Новини / Новини и събития / Алиансът „Трансформация за Европа (Т4Е)“ с участието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е избран за „Европейски университет“

   
Алиансът „Трансформация за Европа (Т4Е)“ с участието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е избран за „Европейски университет“

Пет милиона евро се отпускат на транснационалния алианс „Т4Е“ за стартиране на съвместната стратегия за консолидиране на европейската университетска екосистема. Инициативата за мрежи от европейски университети е една от водещите инициативи с оглед на амбициите на Европейския съюз да изгради европейско пространство за образование.

Европейските университети са транснационални алианси, които ще бъдат университетите на бъдещето, ще популяризират европейските ценности и идентичност и ще променят из основи качеството и конкурентоспособността на европейското висше образование.

Алиансът „Трансформация за Европа (Т4Е)” е одобрен от Европейската комисия като част от алиансите, избрани във втората покана в рамките на инициативата „Европейски университети 2020“. Той обединява седем европейски университета: Университета в Саарланд (Германия), Университета в Аликанте (Испания ), Естонската художествена академия, Университета на Силезия в Катовице (Полша), Софийския университет „Св. Климент Охридски” (България), Университета в Триест (Италия) и Университета „Витаутас Магнус“ в Каунас (Литва).

Целта на инициативата е да се формира ново поколение креативни европейци, които могат да си сътрудничат на различни езици, без оглед на граници и научни дисциплини, за да се справят с обществените предизвикателства и недостига на умения, пред които е изправена Европа.