Начало / Новини / Новини и събития / Абсолвентите от випуск 2019 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет получиха дипломите си за висше образование

   
Абсолвентите от випуск 2019 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет получиха дипломите си за висше образование

381 абсолвенти от специалност „Право“ получиха дипломите си за завършено висше образование. 97 от тях са с отличен успех. Тържествената церемония се проведе в парка на Военната академия „Георги С. Раковски“.

Деканът на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев приветства всички абсолвенти, преподаватели, близки и гости на завършващите и отправи своята благодарност към домакините от Военната академия „Г. С. Раковски“.

„Академичната общност винаги е била единство между преподаватели и студенти, споено както от стремежа да се пренесе през поколенията знанието за познатото, така и от любопитството и упоритостта да се проникне в непознатото“, посочи деканът. Тъкмо тази приемственост в отношението към знанието и към научното любопитство стои в основата на академичния дух, изтъкна проф. Вълчев и изрази вярата си, че въпреки сложното и преходно време, в което живеем, този дух ще продължи да бъде една от основните ценности на университетското образование.

5

Деканът обърна внимание на времето на технологична революция, в което живеем и на дългия път, които човешките общества са извървели при разширяването на достъпа до информация и увеличаване на възможностите за нейното разпространение. Той постави въпроса дали тази крайна демократизация не е на път да се превърне в своята противоположност – затваряне в относително малки дигитални групи от хора със сходни вкусове и нежелание за вземане на самостоятелни решения в очакване да бъдат насочени в своите предпочитания. Дали информационното пресищане и консуматорският нагон не са тъкмо средата, която ще принизи моралните стандарти и ще релативизира двете най-важни от гледна точка на правото измерения на морала – мирът и справедливостта, попита проф. Вълчев. Дали днешният информационно претоварен човек, живеещ в един несигурен и лишен от сакралност свят, не заприличва все повече на описания от Ерих Фром човек в края на Средновековието – формално освободен в социален и духовен план, но самотен, несигурен и разколебан без своите традиционно опори, продължи проф. Вълчев, който изтъкна, че макар да няма еднозначен отговор на тези въпроси, Университетът е тъкмо мястото на свободно задаване на въпроси, място, където отговорите не идват веднага, а са продукт на грижлив мисловен процес.

14

Деканът отправи два апела към абсолвентите. На първо място никога да не се примиряват с глупостта и с пошлостта. Да не позволяват на консуматорската култура да ги залее и лиши от индивидуалното преживяване на света, а оттам и от индивидуалното усещане за свобода. Човекът заслужава да живее в един подреден свят, който функционира според справедливи и отнапред известни правила, изтъкна проф. Вълчев и подчерта, че в голяма степен тези свои очаквания обществото възлага на юристите. По тази причина той призова абсолвентите да не забравят, че борбата за правото и неговите морални основания изисква постоянни усилия и има нужда да бъде разгаряна отново и отново от всяко следващо поколение.

20

На второ място деканът апелира завършващите днес да не позволяват правото да бъде разомагьосано – да не принизяват правото и да не разрешават на другите да го принизяват. Юридическата професия се практикува в ежедневието, но освен че дава висок социален и материален статус, тя остава винаги свързана с ценности и принципи, които са надвсекидневни, изтъкна проф. Вълчев. „Правото не може да бъде свеждано до обикновена техника за социален контрол в ръцете на обладани от профанна дързост законодатели и на случайно попаднали в юридическата професия самонадеяни лаици“, добави той и изтъкна, че съдът (както впрочем и Университетът) е свещено място и неговият праг не само го обозначава, но и предпазва непосветения, привлича и отблъсква, носи полза и крие опасност, дарява надежда и всява страх. „Пазете магията на правото и не забравяйте голямата отговорност, която имате като повелители на тази магия“, призова деканът.

19

В края на словото си проф. Даниел Вълчев се обърна към родителите, които имат всички основания да се гордеят с децата си, завършващи образованието си в най-стария и престижен юридически факултет в България, и пожела на абсолвентите да упражняват с достойнство правната професия и да имат силата и постоянството да направят света едно по-мирно и справедливо място.

10

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Анета Антонова посочи, че в последните месеци живеем в необичайно време, което е довело до редица промени в живота ни и включително преминаване на образованието в дигитална среда. Според нея трудно можем да определим резултата от това категорично като добър или лош, но посочи, че трябва да се опитаме да видим позитивните аспекти. По думите на доц. Антонова, това е новото измерение на диалога между студентите и техните преподаватели.

6

Обръщайки се към най-младите си колеги, доц. Антонова заяви, че в днешния ден, когато завършват висшето си образование, те правят поредното си израстване в личен план. Тя посочи, че от всеки един от тях зависи спазването както на законите, така и опазването на идеалите на правото – справедливост, етичност, равно третиране на страните. Заместник-ректорът отбеляза още, че борбата за справедливост и върховенство на правото е ежедневна: „Помнете, че смелият не е онзи, който не се страхува. Вярвайте ми, всеки се страхува в определени моменти. Смелият е този човек, който действа въпреки страховете си“. Доц. Антонова призова абсолвентите да бъдат смели в мисията си да отстояват идеалите на правото, когато отказват да заобикалят закона, когато трябва да защитават морала. С пожелания за успех тя обяви випуск 2019 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет за завършил.

12

Председателят на Висшия адвокатски съвет г-жа Ралица Негенцова пожела на абсолвентите да бъдат отговорни към собственото си име и чест, винаги да пазят името на Софийския университет, да не забравят, че важна е силата на правото, а не правото на силата. Предупреди ги, че независимо коя правна професия изберат, няма да им бъде никак лесно, но изрази своята убеденост, че ще могат да се справят. Призова ги да не забравят този светъл ден, думите на дадената клетва и винаги, когато имат съмнение как да постъпят в работата си, да намерят именно в тези думи верния път. Ралица Негенцова завърши словото си с пожелание да бъдат вдъхновени, да си поставят високи цели и да се радват на попътен вятър.

15

Съдията в съда на ЕС в Люксембург Александър Арабаджиев също поднесе поздрав към абсолвентите: „С днешното събитие вие приключвате изграждането на един сериозен стълб, върху който предстои да изграждате своето бъдеще, да надграждате своето бъдеще“. Той допълни, че им предстои станат част от професионални общности и да предават по-нататък не просто наученото в Юридическия факултет от техните преподаватели, но и онзи заряд, който досегът с ценностите на правото дава.

7

Те имат задължението да продължат да се изграждат като личности, които владеят чувството за справедливост и способността да се изгражда и реализира концепция за доброто. Александър Арабаджиев ги призова да не пропускат тези възможности, защото тези ценности характеризират в най-голяма степен както едно свободно демократично общество, така и неговите членове и още повече – добрия юрист.

17

Отличникът на випуска Георги Стоянов благодари на своите родители за свободата на избора и безусловната им подкрепа. Той отправи своя поздрав и към преподавателите, отдали частица от себе си, за да направят него и колегите им хората и юристите, които са днес. Георги Стоянов благодари и на колегите си за прекрасните години, които са имали заедно. Насърчи ги да бъдат справедливи, когато са поставени пред избор, да бъдат верни на себе си, да не се влияят от общественото мнение, да останат добри хора, каквито са в момента.

18

Академично слово изнесе проф. Пламен Панайотов, ръководител на Катедрата по наказателно правни науки в Юридическия факултет на Алма матер. Той отбеляза, че юристът е призван да носи отговорност и за съдбата на другите. Проф. Панайотов посочи кои са условията, за да може човек, ако иска, да понесе такъв товар – да не губят своята независимост, да се стремят да имат поведение, последиците от което да не ги направят уязвими, да не губят своята смелост, да не се отказват от стремежа си да имат индивидуален успех. Посланието, което в заключение проф. Панайотов отправи към младите си колеги бе: „Станете част от юридическия елит, станете част от елита на нацията, станете част от елита на Европа и света. На добър час!“.

22

В рамките на церемонията абсолвентите положиха клетвата на посветилите се в правото. Празничният ден продължи с връчването на дипломите.

24
25
27
26
31