Начало / Новини / Новини и събития / 18-та Национална олимпиада по информационни технологии 2020 г.

   
18-та Национална олимпиада по информационни технологии 2020 г.

18-тата Национална олимпиада по информационни технологии за ученици се проведе на 27 юни 2020 г. Събитието традиционно се организира от Министерството на образованието и науката, като този път в организацията активно се включи Софийският университет „Св. Климент Охридски” чрез Факултета по математика и информатика, който осигури технологично първото виртуално провеждане на Олимпиадата.

Традиционно в Олимпиадата всяка година се включват над 1700 ученици от цялата страна. От тях до националния кръг бяха допуснати 100 проекта, автори на които са над 160 ученици от цялата страна.

Тези ученици, излъчени след напрегнати областни кръгове, се събраха в предварително избрани училища-координатори по области, където да премерят сили в двата кръга на състезанието - теоретичен тест за всички ученици, и защита на предварително подготвен софтуерен проект.

2-2

За пръв път, поради условията в страната, финалният кръг на Олимпиадата се проведе в този виртуален формат – тестът се проведе онлайн с помощта на системата Мудъл и Safe Exam Browser и с присъствие на квестори, а защитите на проектите бяха осъществени чрез безплатната система BigBlueButton и предавани онлайн за всички желаещи чрез платформата Twitch.

4-4

На дванадесетокласниците, които имат оценка отличен от 5.50 до 6.00, тази оценка се признава като резултат от кандидатстудентски изпит, което на практика им дава право да се обучават във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

1-1

Всички победители ще получат официални грамоти от Министерството на образованието и науката, както и награди от спонсора на Олимпиадата –TelebidPro.

5-5
3-3