Начало / Новини / Новини и събития

   
Учени от Физическия факултет заснемат поведението на времеви кристал в нова статия в престижното списание Nature Physics

Учени от Групата за неравновесна квантова динамика към Физически факултет на Софийския университет и Кралския технологичен институт в Стокхолм, в сътрудничество с Аджой Лаб от Университета в Калифорния – Бъркли, създадоха критичен времеви кристал в многочастична система от далеко-взаимодействащи ядрени спинове. Изследването е публикувано в престижното научно списание Nature Physics – едно от водещите световни издания в областта на физиката.

Студентки от Физическия факултет бяха метеоролози в bTV

Студентки от Франция, които в момента са на обучение във Физическия факултет на Софийския университет, бяха телевизионни метеоролози за един ден.

Художникът Теодор Манолов представи лекция на тема „Комерсиалната илюстрация и комиксите в дидактичните арт проекти“

На 11 януари 2022 г. в зала 607 на Факултета по науки за образованието и изкуствата художникът и писател Теодор Манолов представи пред студенти от специалностите „Изобразително изкуство“ и „Графичен дизайн“ лекция на тема „Комерсиалната илюстрация и комиксите в дидактичните арт проекти“.

In memoriam

Софийският университет с прискърбие съобщава, че на 9 януари 2023 г. почина проф. д-р Дончо Атанасов Даскалов /роден на 7 октомври 1928 г./, известен български историк и дългогодишен преподавател в Историческия факултет на университета, с изследвания по история на България след Освобождението до средата на ХХ век.

Опелото ще се състои в храм „Св. София“ на 13 януари 2023 г. от 12.00 ч.

Доц. д-р Снежина Бисерова с четири първи награди от Националната асоциация на италианските графици

Доц. д-р Снежина Бисерова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет участва и получи четири първи награди в четири от ежегодните конкурси, организирани от Националната асоциация на италианските графици „APS“– Вигонца (Падуа), Италия. Тя единодушно бе избрана за почетен член на асоциацията за 2022 година.

Нова читалня в Университетския архив

В началото на 2023 година отвори врати новоизградената читалня на Университетския архив. Тя се намира в подпокривното пространство на Северното крило в Ректората и разполага с три читателски места.

Започна работата по проект SUMMIT на Софийския университет по покана „Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България“

Проектът Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer (SUMMIT) е финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост по покана „Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България“. Продължителността на проекта е 42 месеца, работата по него започна през януари 2023 г.

Антарктическа фотоизложба "Гео-Био-поход на млади учени към ледения континент"

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита антарктическа фотоизложба "Гео-Био-поход на млади учени към ледения континент" на членове на APECS (Асоциация на младите полярни изследователи), посветена на 60 години от създаването на Геолого-географския факултет и 60 години от създаването на Биологическия факултет.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 7 януари 2023 г. внезапно ни напусна проф. Георги Карасимеонов – един от доайените и основателите на политологията в България.

Поклонението ще се състои на 12 януари 2023 г. (четвъртък) от 11.00 часа в храм „Св. вмчк. Георги Победоносец“, бул. „П. Евтимий“ 90, гр. София.

Изложби на проф. д-р Стефан Алтъков и проф. Буян Филчев в галерия „Алма матер“

На 5 януари 2023 г. в галерията на Софийския университет „Алма матер“ в Ректората бяха представени две изложби: „История“ на проф. д-р Стефан Алтъков и „Графика“ на проф. Буян Филчев. И двамата автори са дългогодишни преподаватели в Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Софийският университет ще разкрие първия си филиал

Предложението за разкриване на филиал на Софийския университет в Бургас е прието от Академичния съвет на Университета през октомври 2018 г. През 2019 г. Националната агенция за оценяване и акредитация одобри проекта. На 4 януари 2023 г. Министерският съвет на Република България прие решение за откриване на филиал на Алма матер в морския град.

В седмия ден от плаването си корабът „Св. Св. Кирил и Методий“ излезе от италиански териториални води

В ранните часове на 2 януари 2023 г. българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ ( НИК 421) излезе от италианските териториални води в Средиземно море югозападно от о-в Сицилия, съобщи пратеникът на БТА. Плавателният съд държи курс запад-северозапад и ще го поддържа до вечерта, когато ще направи лек поворот и ще премине северно от бреговете на Тунис, но без да навлиза в териториалните води на африканската държава.

In memoriam

На 29 декември 2022 г. на 86-годишна възраст ни напусна проф. Димитър Скордев - основателят на Катедрата по математическа логика на Факултета по математика и информатика на Софийския университет и изявен учен по логика от световна величина.

In memoriam

На 27 декември 2022 г. внезапно ни напусна нашият скъп колега доц. д-р Ясен Бориславов - дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Двадесета студентска научна експедиция „По следите на българските възрожденци“

В края на 2022 г. година се проведе Двадесетата студентска научна експедиция „По следите на българските възрожденци“. В научната идея се включиха 55 студенти от различни специалности на Софийския университет – Българска филология, Славянска филология, История, Балканистика, История и философия, История и чужд език.

Кръгла маса на тема „Право, език, литература и философия“

През декември 2022 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Кръгла маса на тема „Право, език, литература и философия“. Инициативата е по идея на Съюза на съдиите в България и включва симулирането на съдебни процеси по мотиви от художествени произведения, изучавани в българските средни училища.

Отличията „Знак за качество“ на Софийския университет бяха връчени на тържествена церемония

В Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе церемония по връчването на отличието „Знак за качество“ на Софийския университет. Събитието се провежда по инициатива на ректорското ръководство и на Университетския център за управление на качеството.

Софийският университет и Агенция „Митници“ подписаха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски подписаха споразумение за сътрудничество между двете институции. На събитието присъства и доц. Мартин Белов, заместник-декан на Юридическия факултет на Алма матер.

Студенти с поздравителна програма за деца със специални образователни потребности

На 15,16 и 19 декември 2022 г. студенти от Факултета по науки за образованието и изкуствата поднесоха специално подготвена поздравителна програма за деца със специални образователни потребности и ученици от 44 СУ"Н. Бозвели".

Проф. дхн Борис Гълъбов бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет с огърлица

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет проф. дхн Борис Гълъбов бе награден с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица във връзка с големите му заслуги към Факултета по химия и фармация, университета и неговата 80-годишнина.

Представяне на сборника „Литературата като съдба“

На 20 декември 2022 г. се състоя премиерата на сборника „Литературата като съдба“, посветен на 80-годишнината на проф. Симеон Янев. На тържеството присъстваха университетски преподаватели, бивши и настоящи студенти и докторанти, както и широк кръг от гости, заинтересувани от научната и творческата дейност на юбиляря.

Представяне на научното издание „Посветени на библиотеките: сборник в чест на доц. д-р Анета Дончева“

На 19 декември 2022 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представено научното издание „Посветени на библиотеките: сборник в чест на доц. д-р Анета Дончева.“

Благотворителна акция на студенти в подкрепа на бездомните

В чест на Рождество Христово студенти от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в сътрудничество с магистърската програма „Църковно социално дело“ дариха 100 пакета с храна и топли чорапи в Центъра за временно настаняване на бездомни хора „Св. Георги“ в жк Красна поляна.

Завърши випуск 2022 г. на Геолого-географския факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората 200 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Геолого-географския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование.

Представен бе трудът „Медии и комуникации. Научна библиография 1990-2022“

На 19 декември 2022 г. в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация бе представен юбилейният 30-и том на Годишника на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, който публикува един важен труд - „Медии и комуникации. Научна библиография 1990–2022“.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 61-годишна възраст ни напусна Огнян Илиев, заместник-директор на Университетските ботанически градини.

Паметна на плоча на проф. Михайло Драгоманов беше открита в Софийския университет

В най-старата сграда на Софийския университет, където днес е Факултетът по журналистика и масова комуникация, бе открита паметна плоча на проф. Михайло Драгоманов – изтъкнат украински историк, философ, литературовед, фолклорист, икономист, обществен деец, публицист и критик, един от първите професори на Софийския университет, допринесъл за развитието на висшето образование в България.

Кръгла маса по информационно право

На 14 декември 2022 г. в Конферентната зала в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Кръгла маса по информационно право, WantEd: Експерти по право на информационните технологии.

Научен екип от Факултета по журналистика и масова комуникация бе на посещение в Мароко

От 10 до 15 декември 2022 г. във връзка с изпълнение на дейностите по проект № КП-06-Н 25/8 към Фонд научни изследвания, озаглавен „Модел на ефективна визуално-комуникативна и медийна среда за формиране и възпитание на нови публики в сферата на изкуствата и културните и творчески индустрии чрез споделени пространства“, научният екип на проекта посети Кралство Мароко. Посещението бе осъществено с активната подкрепа и съдействие на посланика на България в Мароко, Н. Пр. г-н Пламен Цолов и по покана на председателя на Върховния орган за аудиовизуална комуникация (ВОАК) в Кралство Мароко, г-жа Латифа Ахарбаш.

В Историческия факултет бе представена професията на архивиста

В рамките на кариерните събития, организирани от Историческия факултет на Софийския университет на 15 декември 2022г. се проведе среща със студенти и докторанти на тема "Професия - архивист?!".

Проф. дфн Димитър Веселинов бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

В Заседателна зала 2 на Софийския университет проф. дфн Димитър Веселинов, директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учители, бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Предложението е във връзка с неговите постижения в областта на филологията, емпрунтологията, лексикографията и лингводидактологията, за дълготрайната му преподавателска дейност, както и във връзка с неговата годишнина. Събитието се състоя в рамките на представянето на сборника „Образователни идеи и методически парадигми“, издаден в чест на 60-годишнината на проф. Димитър Веселинов.

Магистрите от випуск 2022 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 220 магистри от випуск 2022 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха дипломите си за завършено висше образование. 21 от тях са пълни отличници. По-рано през деня бяха връчени дипломите на бакалаврите на факултета.

Преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха отличия на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет проф. Стефан Алтъков, проф. Буян Филчев и проф. Орлин Дворянов от Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха отличия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Те им бяха връчени от заместник-ректора на Софийския университет проф. Васил Маринов в рамките на тържественото връчване на дипломите за завършено висше образование на бакалаврите от випуск 2022 г. на факултета .

Завършиха бакалаврите от випуск 2022 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 320 бакалаври на Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха дипломите си за завършено висше образование. Eдин от тях е пълен отличник. В рамките на тържеството бяха наградени трима уважавани преподаватели от факултета. Проф. Алтъков бе отличен със Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента, а проф. Буян Филчев и проф. Орлин Дворянов получиха Почетен нагръден знак „Св. Клименг Охридски“ I степен.

Публична дискусия на тема „Бъдещето на Европа и еврозоната“

На 12 декември 2022 г. в 2020 Event Space – НДК се проведе публична дискусия на тема ,,Бъдещето на Европа и еврозоната‘‘. Събитието беше организирано от Студентски клуб на политолога към Софийски университет ,,Св. Климент Охридски‘‘ съвместно с Фондация ,,Фридрих Еберт“ - България.

Празникът на св. Лусия - празник на светлината, беше отбелязан в Софийския университет

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" специалност "Скандинавистика" отбеляза празника на св. Лусия (Sankta Lucia) – празника на светлината. Студенти от всички курсове в бакалавърската програма на специалността и ученици от 19. СУ „Елин Пелин“ изпълниха пред гостите традиционни за празника и коледния сезон песни.

Софийският университет и Фонд ФЛАГ ЕАД подписаха меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и изпълнителният директор на Фонд ФЛАГ ЕАД г-жа Надя Данкинова подписаха меморандум за сътрудничество. На събитието присъстваха доц. д-р Боряна Богданова, зам.-декан партньорства с бизнеса и общност на завършилите студенти в Стопанския факултет, доц. д-р Савина Михайлова-Големинова, ръководител на магистърската програма "Икономика и управление на публични ресурси" в Стопанския факултет, г-жа Дора Янкова, председател на Съвета на директорите на Фонд ФЛАГ ЕАД и г-жа Ива Петкова, директор дирекция във Фонд за устойчиво градско развитие.

Софийският университет и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители подписаха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и председателят на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) Бойко Костов подписаха споразумение за сътрудничество. На събитието присъстваха доц. д-р Боряна Богданова, зам.-декан партньорства с бизнеса и общност на завършилите студенти в Стопанския факултет, доц. д-р Елеонора Станчева, ръководител на магистърската програма "Счетоводство и одит" в Стопанския факултет и г-н Велин Филипов, председател на Контролния съвет на ИДЕС.

 

Благотворителен книжен базар "Купи книга - подари надежда"

На 11 декември 2022 г. в Централното фоайе на Ректората се проведе благотворителният книжен базар "Купи книга - подари надежда", организиран от Студентския съвет при Софийския университет в подкрепа на Българската Коледа. Инициативата събра 2832, 15 лв.

“Минута за Коледа” или как да стоплиш сърцето на непознат

Минута за Коледа” е инициатива на Студентския съвет при Софийския университет “Св. Климент Охридски”, която се провежда за 8-ма поредна година, като целта на студентите е кампанията да достига до все повече хора, разпространявайки вълшебния дух на Коледа за предстоящите празници.

Международна конференция на тема „120 години от рождението на Карл Попър“

На 2 и 3 декември 2022 г. в Аулата на Софийския университет се проведе международна конференция в чест на 120-тата годишнина от рождението на Карл Попър. Събитието протече хибридно, като с доклад участваха изследователи, вдъхновени от философията на Попър, които представляваха 11 висши училища и изследователски центрове, базирани в 8 различни държави.

Самостоятелната онлайн изложба „Път“ на Мария Каптейнс бе представена в рамките на проекта „Графичната образност – нова реалност“

Мария Каптейнс е председател на фондацията за графично изкуство Grafein, Нидерландия, партнираща на проектите по Фонд научни изследвания на Софийския университет, реализирани от катедра „Визуални изкуства“ на ФНОИ от 2020 г. Мария Каптейнс е куратор на художниците от Нидерландия, участващи в основната за проекта международна изложба, реализирана в галерия „Сан Стефано“ в София в периода 20 септември–20 октомври 2022 г.

Преподаватели от Алма матер участваха в международна конференция, посветена на кукленото изкуство

На 9 и 10 декември 2022 г. в Учителския факултет на Белградския университет се проведе международна конференция „Приложението на кукленото изкуство като възможност за утвърждаване на националната идентичност“. Съорганизатори на събитието от страна на българските университети са Факултетът по науки за образованието и изкуствата към Софийския университет „Св. Кл. Охридски” и НАТФИЗ „Кр. Сарафов”.

Засилен интерес към дните на българската култура в Сенегал

В представителната зала на Университетската библиотека на един от най-големите и престижни университети в Африка – „Шейх Анта Диоп“ (UCAD), на 8 декември 2022 г. бе открита фототипна изложба на Държавния културен институт към министъра на външните работи „Българските паметници под закрила на ЮНЕСКО“.

Завърши випуск 2022 на Медицинския факултет на Софийския университет

На тържествена церемония, проведена в Аулата в Ректората на Софийския университет, 160 абсолвенти от випуск 2022 на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 130 са лекарите, от тях 37 завършват „Медицина“ на английски език. 17 са завършилите медицински сестри, а 10 са завършилите „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“. Двама лекари са отличници на випуска, които получиха златна значка, грамота и плакет.

В Алма матер се провежда Националната конференция „Геонауки 2022” с международно участие

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна двудневната Национална научна конференция с международно участие „Геонауки 2022”, посветена на 155-годишнината от рождението на проф. Лазар Ванков, един от най-бележитите и уважавани учени геолози и палеонтолози в България.

Публична лекция по информационно право на тема: „Данни, регистри и удостоверения: технически и правни аспекти“

На 3 декември 2022 г. се проведе онлайн публична лекция по информационно право на експерта в областта на информационните технологии Жоро Пенчев на тема: „Данни, регистри и удостоверения: технически и правни аспекти“.

Публична лекция на тема „Правно регулиране на изкуствения интелект. Тенденции, възможности и ограничения. Подход, основан на риска“

На 2 декември 2022 г. в аудитория 292 в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе публична лекция по информационно право на проф. д-р Ирина Цакова на тема: „Правно регулиране на изкуствения интелект. Тенденции, възможности и ограничения. Подход, основан на риска.“ Организатор на събитието е гл. ас. д-р Калина Георгиева от Катедра „Теория и история на държавата и правото“.

 

Проф. Клавдия Сапунджиева бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Факултетния съвет на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. Клавдия Сапунджиева бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Тя получи високото отличие за цялостна преподавателска, научноизследователска и административна дейност.

В Софийския университет бе отбелязан Международният ден на доброволеца

В Софийския университет се проведе тържествена церемония по повод Международния ден на доброволеца, на която бяха наградени участниците, включили се в конкурса на Министерството на младежта и спорта „Мисията доброволец – (НЕ)Възможна“. Официални партньори на събитието бяха Студентският съвет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Български младежки червен кръст, Национален младежки форум, както и Националното представителство на студентските съвети на Република България.