Начало / Новини / Новини и събития

   
Завърши випуск 2022 на Физическия факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 100 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Физическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Петима от тях са пълни отличници.

Университетските ботанически градини участваха в международния форум "Варненски фестивал на науката - 2022"

За първи път в град Варна в периода 11-13 ноември 2022 г, в сградата на Фестивалния и конгресен център – Варна, се проведе международният форум "Варненски фестивал на науката - 2022", организиран от фондация „Красива наука“. Целта на събитието бе да се представят сложни научни теми по интересен и достъпен за широката публика начин. През трите дни на форума водещи български и световни учени се представиха чрез демонстрации, интерактивни работилници и дискусии за ученици и възрастни, показвайки интердисциплинарното взаимодействие между наука и изкуство.

Изложба "По стъпките на Жозе Сарамаго (1922 - 2022)"

В рамките на честванията на стогодишнината от рождението на Жозе Сарамаго, Посолството на Португалия в България и Португалският езиков център "Камойш" - София, в сътрудничество с Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания при Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски", представиха изложбата "По стъпките на Жозе Сарамаго (1922 - 2022)".

Абсолвентите от Факултета по педагогика получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет 170 бакалаври и магистри от випуските 2021 и 2022 година на Факултета по педагогика получиха дипломите си за завършено висше образование. 42-ма от тях завършват с отличен успех, а пълните отличници са седем.

Междурегионална кръгла маса на тема Universities and Regional Engagement

Софийският университет организира Междурегионална кръгла маса по въпросите на политиката и II-ра асамблея на заинтересованите страни на тема “Universities and Regional Engagement” като част от проекта “Тransform4European Research & Innovations” (T4ERI), финансиран от програмата „Хоризонт Европа“ на ЕС за изследвания и иновации на Алианса “Transform4Europe”.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" отново е водещ в Рейтинговата система на висшите училища

В дванадесетото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2022 г. Софийският университет заема първо място в 21 професионални направления, в които обучава студенти.

RUSTIK ще съдейства за постигане на по-устойчив социално-икономически, екологичен и дигитален преход в селските райони

RUSTIK или Интеграция на знание и подобрение на политическите процеси за по-добър преход в селските райони е четиригодишен мултидисциплинарен научно-изследователски проект. Целта на проекта е да подпомогне местните общности в селските райони и политическите актьори на различни нива, да изградят по-добри стратегии, инициативи и политики за осъществяване на устойчив преход по посока на опазване на околната среда, социално-икономическо и дигитално развитие.

Победителите в конкурса „Млад предприемач в науката“ бяха наградени на Европейския ден на предприемача-2022

Александър Тодоров от Физическия факултет, Елжана Енчева от Факултета по химия и фармация и Петър Нефтелимов от Биологическия факултет са първите лауреати в конкурса „Млад предприемач в науката“. Наградите им връчи директорът на Научноизследователския сектор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ инж. Божил Добрев по време на Европейския ден на предприемача 2022.

В Алма матер започна Третата научно-практическа конференция „Образование и изкуства: Традиции и перспективи“

В Аулата в Ректората на Софийския университет започна Третата научно-практическа конференция „Образование и изкуства: Традиции и перспективи“, организирана от Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Проф. дхн Иван Панайотов бе отличен с вписване в Почетната книга на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония по време на заседание на Факултетния съвет на Факултета по химия и фармация проф. дхн Иван Панайотов Иванов – основател на биофизикохимичното направление в Катедрата по физико-химия, бе отличен с вписване в Почетната книга на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Сателитен научен симпозиум „Стволови клетки – нов хоризонт пред персонализираната медицина“

На 4-ти и 5-ти ноември 2022 г. българският национален възел на Европейската Инфраструктура по Транслационна Медицина (ЕАТРИС-България) съвместно с Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе научна сесия и информационна работна среща, посветени на най-новите открития и перспективите за приложение в медицината на плурипотентните стволови клетки. Темата е уникална за България и представянето й пред широката научна общност е свързано с участието на Софийския университет и по-специално Биологическия факултет в европейски проекти пo програмите „Хоризонт 2020“ и „Хоризонт Европа“.

Проф. Мартин Вечев от INSAIT осигури стипендия от 27 000 лева за студент в магистърската програма “Логика и Алгоритми” във ФМИ

Стипендията има за цел да установи дългосрочна връзка между INSAIT и Факултета по математика и информатика и позволява на спечелилия я студент да се фокусира изцяло върху образованието си без да се налага да работи през този период.

Университетски център ще подпомага студенти със специални образователни потребности

В Конферентната зала в Ректората се проведе официалното представяне на Университетския център за подпомагане на студенти със специални образователни потребности (УЦПССОП) към Факултета по науки за образованието и изкуствата. На събитието присъстваха деканът на факултета проф. Милен Замфиров, членове на Управителния съвет на Центъра, преподаватели от Катедра „Специална педагогика и логопедия“ и студенти.

Завършиха магистрите от випуск 2022 на Философския факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората 123-ма магистри от випуск 2022 на Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 13 от тях са пълни отличници.

Конференция отбелязва десетелитетието на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа

В Аулата на Софийския университет се провежда международна научно-практическа конференция, която отбелязва 10-годишнината от създаването на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Научна конференция „Климентови дни - 2022“

В Аулата на Биологическия факултет се провежда традиционната научна конференция "Климентови дни-2022". Форумът е съпътстван с постерна научна сесия.

Театър-лаборатория „Алма Алтер“ раздаде традиционните театрални награди „Алтери“ 2022

"В Царството на самодивите" по Иван Вазов, с режисьор Николай Георгиев взе „Алтер“ за най-добро представление на "Алтери 2022".

Богословският факултет бе удостоен с ордена „Св. апостол Карп“ – първа степен

В деня на Народните будители в Стара Загора бяха отбелязани сто години от кончината на Старозагорския митрополит Методий (Кусев). Двудневното честване беше организирано от Старозагорската митрополия, Богословския факултет на Алма матер и фондация „Митрополит Методий Кусев“. На тържествата присъстваха деканът на Богословския факултет доц. Ивайло Найденов и преподаватели от факултета, представители на местната власт, общественици и жители на града, както и гости от Северна Македония, родственици на митрополит Методий.

Завършиха бакалаврите от випуск 2021 г. на Философския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 230 бакалаври от випуск 2021 г. на Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование.

 

Национална конференция „130 години юридическо образование в България“

В емблематичната 272-ра аудитория на Софийския университет се провежда Национална конференция, посветена на 130-годишнината на юридическото образование в България. С научния форум Юридическият факултет на Алма матер отбелязва своята годишнина, а в хода на тържественото честване ще бъдат представени съвременни погледи към традициите и настоящето на обучението по право, изучаването на правото и взаимодействието между правната наука и юридическите професии.

Международна конференция „Гласове на другостта“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се провежда международна конференция на тема „Гласове на другостта“, организирана от доц. д-р Ноеми Стоичкова, д-р Яница Радева, докторант Мартин Колев от Факултета по славянски филологии. Форумът ще продължи и на 3 ноември 2022 г. и е част от проекта „Текстове от маргиналията: памет и употреби“ (№ 80-10-54 от 2022 г.), финансиран от Научноизследователския сектор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Студенти от ФМИ спечелиха 12 медала на Националната студентска олимпиада по компютърна математика

В периода от 28 до 30 октомври 2022 г. в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогически специалисти (НЦПКПС) на Министерството на образованието и науката в Банкя се проведе Деветата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков“ (CompMath-2022). Домакин на CompMath-2022 е Софийският университет „Св. Климент Охридски“ в лицето на Факултета по математика и информатика и Факултета по химия и фармация.

Поредицата „Пъстър свят“ бе отличена с бронзова награда в конкурса „Най-добри учебни материали в Европа“

На Международния панаир на книгата във Франкфурт иновативната поредица „Пъстър свят“ на издателство „Просвета“ бе отличена с бронзова награда в конкурса „Най-добри учебни материали в Европа“ за 2022 г. Сред авторите на поредицата е и проф. Божидар Ангелов, преподавател и предишен декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския факултет.

Кръгла маса, посветена на 500-годишнината от смъртта на знаменития испански хуманист Антонио де Небриха

На 27 октомври 2022 г. в Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Кръгла маса, посветена на 500-годишнината от смъртта на знаменития испански хуманист Антонио де Небриха. Организиратори на събитието бяха Институтът Сервантес – София и Катедрата по испанистика и португалистика на Софийския университет.

Юбилейна международна научна конференция „Комуникацията и медиите на XXI век: образователни и професионални предизвикателства“

Във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ беше открита двудневната юбилейна международна научна конференция на тема „Комуникацията и медиите на XXI век: образователни и професионални предизвикателства“, която се провежда чрез платформата за видеоконферентна връзка Microsoft Teams. В рамките на два дни 82-ма участници от 16 университета и институции в страната и чужбина ще участват в панели на английски и български език.

Софийският университет и Агенция „Митници“ подписаха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски подписаха споразумение за сътрудничество между двете институции. На събитието присъстваха деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев, зам.-деканът на факултета и ръководител на Катедра „Икономика“ доц. д-р Димитър Златинов и директорът на магистърската програма „Митнически и данъчен контрол“ гл. ас. д-р Цветан Мадански.

Шеста международна конференция по „Публична администрация“

В Конферентната зала в Ректората се провежда Шестата международна конференция, организирана от Катедра „Публична администрация“ към Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на тема: "Публичната администрация при глобална криза: между либерализма и етатизма". Форумът се провежда в хибридна форма – присъствено и онлайн.

Проф. дбн Яна Топалова и проф. дфн Юлияна Стоянова бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемония, на която проф. дбн Яна Топалова от Биологическия факултет и проф. дфн Юлияна Стоянова от Факултета по славянски филологии бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Отличията им бяха връчени от ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Проф. Дейл Ф. Айкелман бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората проф. Дейл Ф. Айкелман от Дартмут колидж, САЩ, бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии и е по повод приноса му в развитието на българската арабистика, близкоизточни изследвания и ислямознание, за подкрепата на учени и екипи в съвместни международни проекти и изследвания, както и личното му участие в съвместни публикации с български учени.

Отличени доклади на годишната среща на Европейското лингвистично общество

На 55-тата годишна среща на Европейското лингвистично общество, организирана от Университета в Букурещ през август 2022 г., бяха отличени с награди за най-добра презентация два от докладите, включени в уъркшоп WS8 със заглавие „Лексикалното и неподвижното словно ударение: представяне, възпроизвеждане и перцепция“, организиран от екип на Софийския университет и Университета в Саарланд.

Проф. д-р Динко Господинов бе удостоен с Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“ I степен

На заседание на Факултетния съвет на Факултета по педагогика на Софийския университет заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев удостои проф. д-р Динко Господинов с Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“ I степен.

Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ взеха участие в международния арт проект „Материя, време, пространство“

Проф. дн Лаура Димитрова, проф. д-р Стефан Алтъков и докторант Марина Александрова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата взеха участие в международния арт проект „Материя, време, пространство“ – пленер и майсторски класове за студенти по визуални изкуства.

Учебната година на първия випуск студенти от магистърската програма по Медицинска физика на английски език беше официално открита

Във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното откриване на учебната година на първия випуск студенти от магистърската програма по Медицинска физика на английски език. Тя е съвместна програма на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Успешно стартираха Дните на кариерното ориентиране в Стопанския факултет

На 17 октомври 2022 г. започна първото по рода си събитие „Дни на кариерното ориентиране“ в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. То е насочено основно към новозаписаните бакалаври в първи курс, но е отворено и за всички останали заинтересовани студенти.

120 години катедра „Икономика“: колективна монография „Предизвикателства пред българската икономика по пътя към членство в еврозоната“

В Аулата в Ректората на Софийския университет започна представянето на колективната монография „Предизвикателства пред българската икономика по пътя към членство в еврозоната“. Събитието е кулминацията от серията събития за отбелязване на юбилея на най-старата икономическа катедра в България – катедра „Икономика“ в Стопанския факултет на Софийския университет.

12-ти Международен есенен научно-образователен форум "Съвременното образование и квалификация на учителите - традиции и иновации"

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се провежда 12-ти Международен есенен научно-образователен форум "Съвременното образование и квалификация на учителите - традиции и иновации". Събитието се организира от Департамента за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Изложба „Пепел и прах“ на Бисера Вълева и Орлин Дворянов в галерия „Алма Матер“ на Софийския университет

В галерия „Алма матер“ в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Пепел и прах“ на Бисера Вълева и Орлин Дворянов.

Премиера на книгата "Вселената на езика. Диалози с професор Стефана Димитрова"

На 19 октомври 2022 г. в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя премиерата на книгата "Вселената на езика. Диалози с професор Стефана Димитрова". Събитието бе организирано от катедрите "Испанистика и португалистика" и "Англицистика и американистика" към Факултета по класически и нови филологии.

Посещение на ученици в Историческия факултет

На 14 октомври 2022 г. ученици от 11 и 12 клас в Средно училище „Христо Ботев“, с. Долни Цибър, Община Вълчедръм, посетиха Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Учениците дойдоха по покана на декана на факултета доц. д-р Мира Маркова.

Международна година на фундаменталните науки за устойчиво развитие

В Аулата на Софийския университет се проведе откриващото събитие на Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие. То е организирано от Министерството на образованието и науката, Съюзите на учените, физиците, химиците и математиците в България. Водещ на събитието бе доц. Владимир Божилов от Физическия факултет.

Научна конференция „България и Латинска Америка, с поглед към бъдещето“

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет започна научна конференция „България и Латинска Америка, с поглед към бъдещето“. Тя е организирана от Катедрата по испанистика и португалистика, съвместно с Институт Сервантес – София и е посветена на 80 годишнината от рождението на проф. Венко Кънев (1942-2020 г.).

Лекция на президента на Република Армения в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет президентът на Република Армения Вахагн Хачатурян изнесе публична лекция на тема: Armenian Еconomy: Facing Global and Regional Challenges. Президентът на Армения е на държавно посещение у нас по покана на българския държавен глава.

Изследователи от Алма матер за поредна година са сред първите два процента най-добри учени в света

Осемнадесет учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са сред първите два процента най-добри учени в света за 2022 година съгласно известната като Станфордска класация.

Международна научна конференция „Изтокознанието – традиции и съвременност“ в памет на проф. дфн Александър Федотов

В Аулата на Софийския университет се състоя Международна научна конференция „Изтокознанието – традиции и съвременност“ в памет на проф. дфн Александър Федотов. Конференцията се организира от Факултета по класически и нови филологии при Алма матер, Центъра за източни езици и култури при Факултета по класически и нови филологии, Центъра по кореистика „Проф. дфн Александър Федотов“, Фондация „Александър Федотов“ и Научно-образователен център „Ал-Фараби“.

Национална конференция и Дни на неформалното образование

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски" започна национална конференция с международно участие на тема „Кризисни предизвикателства и посткризисни перспективи на неформалното образование в България“. Тя е съвместна инициатива на 11 партньорски организации, а домакини са Факултетът по педагогика на Софийския университет, „Ваканция М - образователен туризъм за деца“ и детските образователни центрове „Smarty Universe“ - Варна.

„Дни Еразъм“ 2022 в Софийския университет

На 13 октомври 2022 г. в Ректората се проведе ЕРАЗЪМ ДЕН, организиран от отдел "Международно сътрудничество", като част от инициативата „Дни Еразъм“.

Конференция, посветена на 110 години от рождението на проф. д-р Иван Ненов и 90 години от рождението на проф. д-р Цеко Цеков

В Конферентната зала в Ректората се провежда конференция, посветена на 110 години от рождението на проф. д-р Иван Ненов и 90 години от рождението на проф. д-р Цеко Цеков. Събитието се организира от Катедра "Наказателноправни науки" към Юридическия факултет на Софийски университет. В рамките на откриването на форума се състоя и церемония по връчване на Почетния знак на “Св. Климент Охридски” с огърлица на проф. дюн Маргарита Чинова и на проф. дюн Лазар Груев за постигнати високи резултати в преподаването и научноизследователската дейност.

Проф. дюн Маргарита Чинова и проф. дюн Лазар Груев бяха удостоени с Почетния знак на „Св. Климент Охридски” с огърлица

Проф. дюн Маргарита Чинова и проф. дюн Лазар Груев от Юридическия факултет бяха удостоени с Почетния знак на „Св. Климент Охридски” с огърлица. Високите отличия им бяха връчени от заместник-ректора на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев в рамките на конференция, посветена на 110 години от рождението на проф. д-р Иван Ненов и 90 години от рождението на проф. д-р Цеко Цеков.

Изложбата „Диалози“ бе представена в Чехия

На 5 октомври 2022 г. в галерията на Българския културен институт в Прага бе открита изложбата „Диалози“ от проект „АRTелие“ на Софийския университет. Изложбата е част от проекта „АRTелие“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на Алма матер. Реализира се от Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръководител е проф. д-р Бисера Вълева.

Дни на академичната книга в Алма матер

На 11 и 12 октомври 2022 г. Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ представя свои издания в двора в Ректората на Софийския университет.