Начало / Новини / Новини и събития

   
Денят на Африка беше отбелязан в Софийския университет

Групата на Африканските посланици, ръководители на мисии и почетни консули в България, в която влизат посланиците на Алжир, Египет, Мароко, Нигерия (със седалище в Букурещ), Южна Африка и Судан, ръководителят на мисията на Либия, почетните консули на Уганда, Екваториална Гвинея, Гвинея, Кения и Сейшелските острови отбелязаха Деня на Африка с конференция на тема: „България – Африка – 21-ви век и след това“ в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

С академично тържество Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Проф. дфн Анастас Герджиков: „Книгата ще изчезне от ръцете ни, ако книжовността напусне сърцата ни“

Проф. д-р Иван Тонов от Факултета по математика и информатика бe удостоен с Почетния знак със синя лента на Софийския университет

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Факултетът по математика и информатика отличи свои преподаватели и студенти за постигнати високи резултати. Ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков връчи на проф. д-р Иван Тонов Почетния знак със синя лента на Софийския университет.

Изобретателски маратон се проведе във Физическия факултет

От 20 до 22 май 2017 г. във Физическия факултет на Софийския университет се проведе Изобретателски маратон с участието на студенти и докторанти от факултета. Седем отбора, съставени от двама или четирима състезатели, в продължение на 48 часа се съревноваваха в направата на полезни и оригинални приспособления и устройства.

Петнадесета студентска научна експедиция „По следите на българските възрожденци“

Традиционната студентска научна експедиция „По следите на българските възрожденци“ беше организирана от Факултета по славянски филологии и финансирана от Студентския съвет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

25 медала завоюваха студентите от Софийския университет от Националната студентска олимпиада по математика

От 19 до 21 май 2017 г . в к.к. Пампорово се проведе поредното издание на Националната студентска олимпиада по математика, домакин на която беше Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“.

Едноседмично обучение по проект HEI PLADI се проведе в Ботаническите градини във Варна и Балчик

Участници от пет университета от четири държави бяха поканени да се включат в практическо обучение по проект HEI PLAIDI за управление на ботанически градини. Гостите посетиха двете черноморски ботанически градини, където имаха възможността подробно да се запознаят във Варна с индивидуалния характер на Ботаническата градина Екопарк, а в Балчик – с развитието и надграждането на исторически парк в ботаническа градина.

Алма матер се включи в Световния алианс на университетите за чуждестранни изследвания

По инициатива на Пекинския университет за чуждестранни изследвания (BFSU) на 19 май в Пекин беше подписан Меморандум за създаването на Световен алианс на университетите за чуждестранни изследвания (Global Alliance of Foreign Studies Universities).

Завърши випуск 2016 г. на Историческия факултет

260 магистри и бакалаври от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за висше образование на тържествена церемония в Аулата в Ректората. 15 от абсолвентите са пълни отличници.

Департаментът за езиково обучение проведе първите изпити по български език на ученици от Чикаго за получаване на печата за двуезичност

От април 2017 г. българският език е включен в програмата за двуезичност на щата Илинойс, САЩ. Провеждането на изпитите на учениците от българските неделни училища е възложено на Департамента за езиково обучение при Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Празници на световни туристически дестинации – Португалия

В театралната зала в Ректората студентите от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Португалия в рамките на Празниците на световните туристически дестинации.

 

Студенти от специалност „Скандинавистика“ бяха отличени от посланика на Кралство Дания

Посланикът на Кралство Дания в България Кристиан Кьонигсфелт изнесе лекция за понятието „хюге” и неговите социални и обществени измерения. Лекцията бе предвидена за преподаватели и студенти от специалност „Скандинавистика“ и беше на датски език.

Участие на преподаватели от Факултета по начална и предучилищна педагогика в международната конференция ERFCON 2017 „Growing resilience: researching beyond academia“

Проф. д-р Нели Петрова-Димитрова и докторант Яна Станева от Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ взеха участие в международна конференция ERFCON 2017 „Growing resilience: researching beyond academia“ в Загреб, Хърватия.

Двама учени от Софийския университет получиха награди „Питагор“ за утвърдени учени в областта на природните инженерни науки

Проф. дхн Тодор Дудев и проф. дхн инж. Иво Грабчев са тазгодишните победители в категорията за утвърден учен в областта на природните инженерни науки. Проф. Дудев е ръководител на катедра „Фармацевтична и приложна органична химия“ във Факултета по химия и фармация, а проф. Грабчев – на катедра „Химия и биохимия, физиология и патофизиология“ в Медицинския факултет на Софийския университет.

Петото издание на европейския радиопроект „Europe on Air“ се проведе в съвместно партньорство на Софийския университет и БНР

За пета поредна година се състоя европейският радиопроект „Europe on Air”. Тазгодишното издание от 9 до 13 май 2017 се проведе за първи път в София в съвместно партньорство на радио „Бинар“ на Българското национално радио, програма „Зелена София” и Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Темата на проекта в София бе “Urban Green” .

XIV Научна конференция на нехабилитираните преподаватели и докторанти във ФКНФ

В Ректората на Софийския университет се проведе традиционната конференция на нехабилитираните преподаватели във Факултета по класически и нови филологии. В четиринадесетото издание на научния форум взеха участие 45 млади изследователи. На официалното откриване присъстваха представители на деканското ръководство на факултета, преподаватели, студенти и гости.

Най-добрите студенти-бакалаври в програма „Стопанско управление“ бяха наградени

В навечерието на 24 май катедра „Стопанско управление“ награди за високи академични постижения най-добрите студенти в бакалавърската програма „Стопанско управление“

За четвърта поредна година Юридическият факултет завоюва Купата на Ректора

В двора на Ректората на Софийския университет се състоя церемонията по награждаване на победителите в Общоуниверситетското първенство за Купата на ректора. Надпреварата между факултетите се провежда за шеста поредна година. Шампион от общоуниверситеско първенство за Купата на Ректора за 2017 г. е Юридическият факултет.

Четвърти Ден на очарованието на растенията – 2017

В Биологическия факултет на Софийския университет се провежда Четвъртият Ден на очарованието на растенията-2017. Той се организира от АгроБиоИнститута на Селскостопанската академия (АБИ-ССА) и Биологическия факултет.

Завърши випуск 2016 г. на Философския факултет

214 бакалаври и магистри, възпитаници на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, получиха дипломите си за завършено висше образование. Седем от тях са пълни отличници. Тържествената церемония се проведе в Аулата в Ректората в деня, в който Философският факултет отбелязва своя празник.

Студенти от Физическия факултет са победители в Републиканската студентска олимпиада по физика

На 12.05. и на 13.05.2017 г. във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе организирана и проведена поредната Републиканска студентска олимпиада по физика. В нея участваха 39 студенти от Физическия факултет на Софийския университет, Техническия университет - София, Пловдивския университет, Техническия университет - Габрово и Авиационния факултет на Националния военен университет.

Физическият факултет участва с научнопопулярни лекции и забавни научни демонстрации в Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката 2017 се провежда в София Тех Парк в периода от 11 до 14 май. Софийският университет е институционален партньор на Фестивала и Физическият факултет присъства активно с научнопопулярни лекции и забавни научни демонстрации на целодневен щанд.

Диана Чолакова от Факултета по химия и фармация е студент на годината на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха наградени отличените в конкурса „Студент на годината“ на Софийския университет.

Конкурсът „Студент на годината“ се организира от Студентския съвет на най-старото висше училище за втора поредна година. На церемонията Студентският съвет отбеляза 20-годишнината от създаването си.

Университетските ботанически градини участват в Софийския фестивал на науката

За първи път Университетските ботанически градини имат свой щанд в рамките на участието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Софийския фестивал на науката.

В Софийския университет бе представена разширената дигитална научно-изследователска библиотека “Зограф“

В библиотека „Филологии” се състоя представянето на третото разширение на Зографската електронна научно-изследователска библиотека. Новите попълнения в библиотеката са шест дигитализирани ръкописа от манастира на св. Дионисий в Света Гора и 20 ръкописа от Троянския манастир. Събитието е организирано от Университетската библиотека и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на Софийския университет.

Фотоизложбата „Гутенберг и славянският свят“ бе представена в Софийския университет

В Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита фотоизложбата „Гутенберг и славянският свят“. Събитието е организирано от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“ и Държавния културен институт към Министерство на външните работи на Република България и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Фотоизложба „25-та антарктическа експедиция”

Във фоайето пред 272-ра аудитория на Софийския университет бе открита фотоизложбата „25-та антарктическа експедиция“. Експозицията е по повод успешно завършилата 25-та Юбилейна антарктическа експедиция и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Университета. Събитието се организира от Националния център за полярни изследвания и Българския антарктически институт. Изложбата може да бъде разгледана до 19 май 2017 г.

Проф. Тиери дьо Монбриал бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Университета проф. Тиери дьо Монбриал бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Екипът на Университетската библиотека почете делото на светите братя Кирил и Методий

В Деня на Светите братя Кирил и Методий екипът на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ поднесе цветя пред изключителните витражи във фоайето пред Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Така бе отбелязан и професионалния празник на библиотекарите.

Факултетът по педагогика чества своя патронен празник

В деня на светите братя Кирил и Методий Факултетът по педагогика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ традиционно отбелязва патронния си празник. Събитието се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет.

В Софийския университет започнаха традиционните Кирило-Методиевски четения

За тридесет и трети път Катедрата по кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии на Софийския университет организира Кирило-Методиевски четения. Ежегодните четения се провеждат в рамките на традиционните Майски дни на културата на Университета.

В Софийския университет се проведе международна среща по проект за електронното дистанционно обучение TeSLA

Центърът за електронно обучение към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на международна среща по проект на Рамкова програма „Хоризонт 2020“ (Програма за научни изследвания и иновации) – ICT-2015-20 (Technologies for better human learning and teaching, Innovation Action).

Шестима български ученици ще се борят за злато в най-голямото световно състезание по ИТ

Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ организира за поредна година участието на българския национален отбор по ИТ в най-голямото световно ученическо състезание, в което през тази година участват повече от 700 000 младежи и девойки до 21 години от над 130 държави.

Дни на отворените врати във Факултета по химия и фармация на Софийския университет

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет започнаха ежегодните Дни на отворените врати. Традиционно те се провеждат в рамките на два дни, през които се представят специалностите, изучавани във Факултета, а желаещите могат да посетят различните лаборатории във факултета и да надникнат в любопитни свят на химическата наука и фармацията.

Кръгла маса на тема: „Арабската пролет – седем години след началото“

В Конферентната зала на Софийския университет Геолого-географският факултет организира кръгла маса на тема: „Арабската пролет – седем години след началото“. Събитието се проведе в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Световен ден на Астрономията в Обсерваторията на Софийския университет

За трети път катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” отбеляза Световния ден на астрономията. Въпреки лошото време, в пролетния ден на астрономията 29 април 2017 г., стотици граждани посетиха астрономическата обсерватория в парк „Борисова градина“.

Отборът на Софийския университет спечели най-голямото студентско състезание по право на Европейския съюз в Централна и Източна Европа

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на най-голямото студентско състезание по право на Европейския съюз в Централна и Източна Европа Central and Eastern Europe Moot Court Competition. Финалът на състезанието бе в 272-ра аудитория в Ректората и се проведе в две части – писмена предварителна част (written submissions) и устна (oral pleadings). Първото място бе завоювано от отбора на Алма матер в състав Златина Гаджева, Мариела Богданова, Ана Петрова и Александър Лешев. Треньори на отбора бяха Стиляна Иванова и Цветелина Байрактарова.

Кариерен форум „Златната ябълка на успеха“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна кариерният форум „Златната ябълка на успеха“. На събитието, което ще продължи през целия ден, студентите ще могат да разговарят с бъдещи работодатели и да получат съвет от експерти, за да се представят най-добре при кандидатстване за работа.

Специалност "Публична администрация" отбелязва своята 20-годишнина

Специалност „Публична администрация“ към Философския факултет отбелязва своя 20-годишен юбилей с конференция на тема: "Международният трансфер на административни модели и инструменти: възможности, ограничения и рискове". Научният форум ще продължи от 26 до 28 април 2017 г. и в него ще участват изследователи от България, Германия, Франция, Белгия, Русия, Украйна, Гърция, Литва и Полша.

Предприемачи от Силициевата долина гостуваха на Софийския университет

В Ректората на Софийския университет се проведе дискусия с участието на предприемачи от Силициевата долина и Tech Valley. Норман Винарски, Майкъл Марвин, Джейми Уилямс, Лари Бийл, Богомил Балански, Дафина Тончева и Васил Терзиев изнесоха лекции и участваха в дискусия за инвестициите, предприемачеството, стартиращите компании и образованието.

Майстори от различни страни демонстрираха стари техники за изработване на дантела

В двора на Ректората се проведе демонстрация на стари техники за изработване на дантела. Събитието се организира от магистърската програма „Интерпретативна антропология“ към Факултета по славянски филологии съвместно с Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и СедянкаТа.

Фотографска изложба на Красимира Василева гостува в Софийския университет

В Галерия „Алма матер“ бе открита фотографската изложба „Съдба“ на Красимира Василева. Събитието е организирано от Културния център на Софийския университет. Изложбата може да бъде разгледана до 11 май 2017 г.

Факултетът по славянски филологии организира научен форум на тема: "Надмощие и приспособяване"

В Ректората на Софийския университет започна традиционният форум на Факултета по славянски филологии. Темата на тазгодишното издание, в което участват повече от 160 изследователи от България и чужбина, е "Надмощие и приспособяване". Литературоведските четения на конференцията са посветени на 80-годишнината на проф. Никола Георгиев.

Среща на директорите на Европейските ботанически градини се проведе в Университетската ботаническа градина в Балчик

Европейският консорциум на ботаническите градини проведе своята редовна среща в Университетската ботаническа градина в Балчик. На срещата присъстваха директорите на почти всички ботанически градини в Европа. Участието на Ботаническите градини към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Консорциума е най-високата атестация за високото ниво на тяхната работа.

Приключва първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 година

Днес в 9.00 часа в 272-ра аудитория на Ректората на Софийския университет Фатме Капсозова от гр. Троян изтегли темата, по която ще пишат явилите се на изпита по биология: „Ензими – свойства, механизъм на ензимното действие. Фактори, оказващи влияние върху ензимната активност“. Радостина Божева от гр. Смолян изтегли вариант № 1 на тестa.

Започна Седмицата на китайското кино

Стартира Седмицата на китайското кино, която се организира за трети пореден път от Институт "Конфуций" към Софийския университет съвместно с Дома на киното. В програмата са предвидени шест игрални и документални филма, образци на китайското киноизкуство. Входът е свободен срещу безплатен билет от касата на Дом на киното. Всички филми са с български субтитри.

Докторантска конференция по политически науки се проведе в Софийския университет

Университетът бе домакин на съвместна докторантска конференция по политически науки на тема „България и Европейският съюз десет години по късно – какво (не)постигнахме?“. Събитието бе организирано за втора поредна година от катедрите „Европеистика“ и „Политология“ към Философския факултет, с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман“.

Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" е домакин на изложбата "110 години от рождението на проф. Иван Дуйчев"

Изложбата, посветена на 110 години от рождението на проф. Иван Дуйчев, се организира от Университетската библиотека "Св. Климент Охридски", съвместно с Центъра за славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев". Тя може да бъде разгледана до 29 април 2017 г.

Театрално образование „Без граници“

Студентите от театър-лаборатория „Алма Алтер“ и Студентският съвет към Софийския университет организираха кръгла маса по проекта „24 часа социален експеримент „Без граници“. Проектът се осъществява по Програмата за подкрепа на студентски иновации на Институт "Отворено общество" - София и Фондация "Микрофонд".

 

Софийският университет е домакин на българо-японски научен семинар

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда съвместен българо-японски научен семинар на тема: „Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето“. Събитието е организирано от Министерството на образованието и науката и посолството на Япония в България.