Начало / Новини / Новини и събития

   
Пета поредна победа за отбора на Софийския университет на състезанието Techrun

Шампионатът TechRun е с благотворителна кауза и събира представители на технологичната и финансовата сфери в България. Techrun e инициатива на СК „Бегач“ и Questers и подкрепя благотворителна кауза на фондация „Заедно в час“ и Khan Academy.

Дипломира се петият випуск на Медицинския факултет на Софийския университет

Абсолвентите от юбилейния пети випуск 2017 г. на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 94 са студентите, които завършиха специалностите „Медицина“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ и „Медицинска сестра“, от тях двама са пълни отличници. Церемонията за връчването на дипломите се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Във Факултета по химия и фармация се проведоха школа и семинар по проекта Materials Networking

В рамките на проекта Materials Networking, финансиран по програмата Хоризонт 2020, във Факултета по химия и фармация на Софийския университет се проведоха втора школа "Компютърно моделиране на материали" и семинар “Иновации и комерсиализация на научни резултати”.

Алма матер е инициатор на проект за подобряване качеството на живот на гражданите в България

Проектът GATE ще подобри качеството на живот на гражданите в България с помощта на шведска експертиза. Проектът е инициатива на Факултета по математика и информатика към Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и се изпълнява в сътрудничество с Факултета по физика и Научноизследователския център на Алма матер, в партньорство с Техническия университет „Чалмърс” и „Индустриални Технологии Чалмърс”, Швеция.

Представяне на дигиталната библиотека „Боян Пенев”

По повод 135-годишнината от рождението на проф. Боян Пенев в Библиотека „Филологии“ на Софийския университет бе представена дигиталната библиотека „Проф. Боян Пенев”. Към този момент библиотеката включва 3194 дигитализирани заглавия на 2887 автори – книги на български, немски, полски, руски, сръбски и хърватски, украински, френски, чешки и словашки език.

Студенти от Юридическия факултет спечелиха Националното студентско състезание на Софийската адвокатска колегия

Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” спечелиха призови места в Националното студентско състезание за есеистични разработки на тема „Адвокатурата – гарант за защита на правата”.

Изложба, посветена на 125-годишнината от основаването на Юридическия факултет на Софийския университет

В рамките на Климентовите дни Университетската библиотека представя изложбата „Трудове на преподаватели от Юридическия факултет", посветена на 125-годишнината от основаването на факултета. Експозицията e изложена във фоайето на Централната университетска библиотека и може да бъде разгледана до края на 2017 г.

Ежегодна среща на студенти от Геолого-географския факултет и туристическия бизнес

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе традиционната среща между представители на туристическата индустрия в България и студентите от трeти курс на специалност „Туризъм” към Геолого-географския факултет. Събитието е свързано с осигуряването на производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България.

Петнадесет студенти на Алма матер получиха стипендия „Нели и Робърт Гипсън“

В театралната зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя тържествената церемония по връчването на стипендиите "Нели и Робърт Гипсън". Всяка академична година Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ в сътрудничество с Американската фондация за България със седалище в Ню Йорк връчва стипендии на студенти с високи академични постижения, чиито семейства имат ниски материални възможности.

В Софийския университет бе представена книгата на проф. Христо Пимпирев „Антарктида – Студеният юг“

В Аулата на Софийския университет бе представена новата книга на проф. Христо Пимпирев „Антарктида – Студеният юг“. В рамките на събитието бе отбелязан и Международния ден на Антарктида – 1 декември, когато е подписан Антарктическия договор.

Изложба "Съвременни румънски художници-франкофони в София"

В Галерия „Алма матер“ в Софийския университет бе открита изложбата "Съвременни румънски художници-франкофони в София", организирана от международната организация на франкофонията, посолството на Румъния в България, сдружение „Солей дьо л’Eст“, Катедра „Романистика“ при Факултета по класически и нови филологии и Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Експозицията може да бъде разгледана до 18 декември 2017 г.

Д-р Жулиета Борин от Факултета по класически и нови филологии стана Кавалер на Националния орден на Академичните палми

На 1 декември 2017 г. посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел връчи отличителните знаци на Кавалер на Националния орден на Академичните палми на д-р Жулиета Величкова-Борин, инспектор по учебната дейност, преподавател във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и съ-ръководител на Франкофонския център за академично качество към Университета.

Във Факултета по химия и фармация се проведе IX научна сесия и Вечер на химията

В рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет във Факултета по химия и фармация се проведе IX Научна сесия, посветена на патронния празник на Алма матер. Събитието бе открито от декана на Факултета акад. Петър Кралчевски. Д-р Христо Факиров предостави на филиална библиотека „Химия“ изследването “Fundamentals of Polymer Science for Engineers” на издателство Wiley-VCH с автор проф. Стойко Факиров.

Специалност "Китаистика" отбелязва 25-годишния си юбилей

Специалност „Китаистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира двудневна международна научна конференция на тема „Актуални проблеми в съвременната китаистика и изтокознание“, посветена на 25-годишнината на специалността.

Годишно Общо събрание на Софийския университет

На 29 ноември 2017 г. се проведе годишното Общо събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заседанието беше свикано от председателя на Общото събрание проф. Тинко Тинчев на основание чл. 28, ал. 1 от Закона за висшето образование и чл. 12, ал. 1 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет по решение на Академичния съвет, прието на 25 октомври 2017 г.

Международна конференция „Суифт днес: наследството му от Просвещението до съвременната политика“

В Аулата на Софийския университет бе открита международната конференция „Суифт днес: наследството му от Просвещението до съвременната политика“, която е посветена на 350-тата годишнина от рождението на Джонатан Суифт. Събитието се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Университета, а негов организатор e Катедра „Англицистика и американистика“ към Факултета по класически и нови филологии с любезната подкрепа на Посолството на Ирландия в България и Фондация „Университетска англицистика и американистика“.

Ботаническите градини на Софийския университет бяха удостоени с награда за стратегически принос на европейските проекти Plancafe и BigPicnic

На 29-ти ноември 2017 година се проведе четвъртата Национална конференция „Достъп до добра храна“, организирана от фондация „Българска месна традиция“ в партньорство с „Евро-Ток България“, част от „Евро-Ток Интернационал“, официален консултант на Европейската комисия в областта на храните.

Юбилейна изложба "120 години филиална библиотека „История“ и 25 години филиална библиотека „Археология" бе открита в Алма матер

В Южното крило на Ректората бе експонирана изложба, посветена на 120-годишнината на филиалната библиотека „История“ и 25-годишнината на филиалната библиотека „Археология“. Изложените постери разказват за пътя им от семинарни сбирки до едни от най-модерните филиални библиотеки с богат специализиран фонд в системата на Университетската библиотека. Изложбата може да бъде разгледана до 22 декември 2017 г.

Заключителна конференция по проект „Духовността на София в историческата памет“

В Аулата на Софийския университет се проведе заключителната конференция „Духовността на София в историческата памет“ по едноименния проект на „ Мозайка“ ЕООД, подкрепен и съфинансиран от Столична община, Програма „Култура”. Партньори по проекта са Софийският университет „Св. Климент Охридски”, Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ”, 48 ОУ – София, Центърът за образователни инициативи.

Завърши випуск 2017 на Философския факултет

В Аулата се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2017 г. на Философския факултет. 265 бакалаври и 161 магистри получиха своите дипломи за висше образование. Трима от бакалаврите и тринадесет от магистрите завършват с отличен успех.

Студенти от Биологическия факултет на Софийския университет и от Медицинския университет в София завоюваха второ място на най-престижното състезание по синтетична биология в света

Отбор студенти от Биологическия факултет на Софийския университет в състав Габриела Виячева, четвърти курс, Стиляна Панова, четвърти курс, Калина Кукова, трети курс, Илка Цветкова, магистър, и Десислава Попова (завършила) от специалност „Молекулярна биология“, и трима студенти от Медицинския университет в София - Петър Бонев, пети курс, Диян Ганев, четвърти курс, и Борян Спасов, четвърти курс на специалност „Медицина“, завоюваха сребърен медал в най-престижното студентско състезание по синтетична биология в света iGEM, което се проведе от 9 до 13 ноември 2017 г. в Бостън. В тазгодишното състезание участваха 310 отбора от 44 страни.

Изложба на тема „Китай – познат и непознат“ бе открита в Софийския университет

В Централното фоайе на Ректората бе открита изложба на тема „Китай – познат и непознат“, посветена на 25-годишнината от създаването на специалност „Китаистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В изложбата са представени фотографии на преподаватели и възпитаници на специалността, отразяващи техния поглед към китайската култура и цивилизация, общество и бит, историческо и природно наследство. Експозицията може да бъде разгледана до 2 декември 2017 г.

На работна среща в Белгия бяха обсъдени предстоящите дейности по проекта Big Picnic

Третата работна среща по проект Big Picnic се състоя в Ботаническата градина Мейсе, Белгия, и продължи три дни.

Проф. д-р Красимира Средкова и проф. д-р Емил Мингов бяха удостоени Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица

Проф. д-р Красимира Средкова и проф. д-р Емил Мингов, дългогодишни преподаватели в Катедрата по трудово и осигурително право на Юридическия факултет, бяха удостоени с най-високото отличие на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - Почетен знак с огърлица.

Студенти и преподаватели от Физическия факултет участваха в скрининг на зрението в две столични училища

Студенти и преподаватели от специалност "Оптометрия" към Катедра "Оптика и спектроскопия" на Физическия факултет на Софийския университет участваха в училищен скрининг на зрението в Спортното училище „Ген. Владимир Стойчев“ и в 20-то средно училище в София. Инициативата се провежда с подкрепата на Българския съюз на оптометристите.

В Биологическия факултет се проведе първи младежки семинар по генетика

Събитието бе организирано от Секция „Генетика“ към Съюза на учените в България със съдействието на Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Института по физиология на растенията и генетика на БАН и Агробиоинститута към Селскостопанска академия.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник с академично тържество

Празникът започна с празнична утреня и божествена св. Литургия в параклиса на Богословския факултет, отслужена и възглавена от Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан с участието на Негово преосвещенство архимандрит Пахомий, рекор на Софийската духовна семинария, и литийно шествие до паметника на св. Климент Охридски. Академичната общност на Софийския университет поднесе цветя на паметника на своя патрон.

Богословският факултет изпрати деветдесетия си юбилеен випуск

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 76 бакалаври и магистри от юбилейния 90-ти випуск на Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Петнадесет от тях завършват с отличен успех.

В Биологическия факултет се проведоха публични лекции на тема "Отвори очи за кръговата икономика"

В Аулата на Биологическия факултет на Софийския университет се проведе сесия за популяризиране на кръговата икономика в България. Инициативата включва серия от публични лекции на тема "Отвори очи за кръговата икономика". Събитието е организирано от Посолството на Нидерландия в България и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Катедра „Стопанско управление“ отбеляза 25+ години от създаването си с кръгла маса

В зала 420 на Стопанския факултет се проведе тържествено отбелязване на 25+ години от създаването на Катедра „Стопанско управление“. Катедра „Управление и организация” е създадена през 80-те години на миналия век в рамките на Свободния факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. След възстановяването на Стопанския факултет в структурата на Университета, тя се прехвърля към него вече с ново име – Катедра „Стопанско управление“. Днес тя е основно структурно звено на Стопанския факултет.

Изложба „Виенски дневници“ в галерия „Алма Матер“

Изложба „Виенски дневници“ на студенти и докторанти от катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика беше открита в галерия „Алма Матер“. Експозицията може да бъде разгледана до 2 декември 2017 г.

Софийският университет бе домакин на Кариерен ден Trained in GermanY Bulgaria

Събитието е организирано от Alumniportal Deutschland и Гьоте-институт България за седми пореден път в сътрудничество с посолството на Федерална Република Германия в София, Стопанския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Катедра “Германистика и скандинавистика” към Факултета по класически и нови филологии.

Магистрите на Стопанския факултет от випуск 2017 получиха своите дипломи

В Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе тържествена церемония, на която 170 магистри, възпитаници на Стопанския факултет, получиха дипломите си за завършено висше образование. Шестима от тях са с отличен успех.

Софийският университет награди най-добрите си спортисти за 2017 година

На тържествена церемония в „Яйцето“ в Ректората за 19-ти пореден път Департаментът по спорт на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ награди десетте най-изявени студенти от различни факултети, постигнали високи резултати в спортни състезания през годината. Отличени бяха и най-добрите треньори за 2017 година.

Завърши випуск 2017 г. на Факултета по педагогика

На тържествена церемония в Аулата 170 бакалаври и магистри от Факултета по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за завършено висше образование. Седем от тях са пълни отличници.

В Софийския университет се проведоха традиционните Климентови четения за млади изследователи

Климентовите четения се провеждат за осемнадесети път и се организират от Катедрата по кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии. Събитието се проведе в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

„Гласът на младите: Каква Европа искаме" - публична дискусия с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и Председателския съвет на ЕП

В 272-ра аудитория в Софийския университет се проведе публична дискусия с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и Председателския съвет на ЕП. Дискусията бе под надслов „Гласът на младите: Каква Европа искаме“. Събитието бе организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България, а модератор бе журналистът от бТВ Светослав Иванов.

Д-р Султанка Петрова изнесе лекция на тема „Демографски политики и приоритети на България“

В Заседателна зала 1 в Ректората заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се срещна със студенти и преподаватели и изнесе лекция на тема „Демографски политики и приоритети на България“.

Докторантски семинар „Медии, комуникации, традиционно и дигитално публикуване”

Катедрата „Пресжурналистика и книгоиздаване” на Факултета по журналистика и масова комуникация отбелязва 20-годишнината на специалността "Книгоиздаване" с докторантския семинар „Медии, комуникации, традиционно и дигитално публикуване”.

„Скитащи“ - изложба на преподаватели от катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика

В столичната галерия „Етюд“ беше открита изложбата „Скитащи“ от проекта „АРТикулации – визуални хроники“. Експозицията може да бъде разгледана до 2 декември 2017 г.

В Будапеща бе открита изложбата „Слово и образ“

На 16 ноември 2017 г. в Българския културен институт в Будапеща, Унгария беше представена изложбата „Слово и образ“ на проф. д-р Стефан Алтъков, зам.-декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика и ръководител на Катедра „Визуални изкуства“, и проф. д-р Лаура Димитрова от същата катедра.

Департаментът за информация и усъвършенстване на учители връчи удостоверения на участници в обучения по програма на МОН

Заместник-ректорът доц. Георги Вълчев връчи удостоверенията на учители, обучавани в Департамента за информация и усъвършенстване на учители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по квалификационната програма на Министерството на образованието и науката за 2017 година.

"Модели за професионално развитие в социалната работа" – среща с д-р Султанка Петрова, зам.-министър на труда и социалната политика

В 45-та аудитория в Ректората се проведе среща на преподаватели и студенти от специалност "Социални дейности" във Факултета по педагогика на Софийския университет със заместник-министъра на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова. Темата на срещата бе "Модели за професионално развитие в социалната работа".

Девета младежка научна конференция „Климентови дни“ в Биологическия факултет

За девета поредна година в Биологическия факултет на Софийския университет се провежда традиционната Младежка научна конференция „Климентови дни“. В събитието, което е част от Климентовите дни на Алма матер, участват над 120 изследователи от България, Китай, Великобритания, Хърватия и Турция.

Образователната програма Amazon Web Services бе представена във Факултета по математика информатика

Във Факултета по математика и информатика беше представена образователната програма Amazon Web Services. Това е първият проект на Amazon Web Services Educate у нас за образование в облака и се осъществява в партньорство с компанията HeleCloud и Факултета по математика и информатика на Алма матер. Така България става част от 47-те страни в световен мащаб, които подкрепят и усъвършенстват образованието в облака в университетите и училищата.

Завърши випуск 2017 на Физическия факултет

160 бакалаври и магистри, възпитаници на Физическия факултет на Софийския университет, получиха дипломите си за висше образование на тържествена церемония в Аулата в Ректората. 10 от тях завършват с отличен успех.

130 успешно защитили докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ успешно защитилите докторанти от всички факултети на най-старото висше училище у нас получиха дипломите си от ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Успешно защитилите докторанти за периода 1 май 2017 г. – 31 октомври 2017 г. са 130.

Международна конференция „500 години протестантска Реформация“: богословски, исторически и социални перспективи“

В Софийския университет започна двудневна международна конференция, посветена на 500-та годишнина от началото на протестантската Реформация. В нея участват преподаватели от Богословския и Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, български протестантски богослови и пастири, гости-учени от Унгария, Австрия и Франция.

Специалност „Тюркология“ отбеляза 65-годишнината си с научен форум

Специалност „Тюркология“ към Катедра „Тюркология и алтаистика“ във Факултета по класически и нови филологии чества юбилейната 65-годишнината от създаването си с двудневната международна конференция на тема „Тюркологията днес – предизвикателства и перспективи“. Събитието се проведе в Центъра по източни езици и култури с участието на специалисти от България и гости от Турция, Азербайджан, Казахстан, Унгария и др.

Есенен научно-образователен форум на тема „Съвременни педагогически технологии в образованието“

В Департамента за информация и усъвършенстване на учители се проведе седмият пореден Есенен научно-образователен форум. Традиционно академичната проява се организира през ноември и е посветена на Климентовите дни на Софийския университет. Темата на тазгодишния форум е „Съвременни педагогически технологии в образованието“.