Начало / Новини / Новини и събития

   
Преподавател от Алма матер спечели голямата награда за графика от конкурса на „Алианц България“

Гл. ас. д-р Снежина Бисерова от Алма матер спечели голямата награда за графика от Шестия национален конкурс на „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика. Д-р Бисерова е преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата, катедра “Визуални изкуства“. Тя получи наградата за графичната серия "Натура сакра".

Годишна среща на Българската секция към Асоциацията на стипендиантите по програмата „Мария Кюри“

На 19 октомври 2018 г. в Заседателната зала на Факултета по химия и фармация на Софийския университет се проведе годишната среща на Българската секция към Асоциацията на стипендиантите по програмата „Мария Кюри“ (Marie Curie Alumni Association - МСАА).

Международен симпозиум „Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски“

Започна международният симпозиум „Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски“. Научният форум, който няма прецедент в България и на Балканите, се организира от Българското общество „Ф. Достоевски“ съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института за литература на БАН и ще продължи до 26 октомври 2018 г.

"Безпределният космос на човешкия ум" - документална изложба, посветена на проф. Виден Табаков

Във фоайето на Физическия факултет на Софийския университет бе открита документалната изложба "Безпределният космос на човешкия ум", посветена на проф. Виден Табаков (1919-2015 г.). Изложбата проследява с документи и фотографии изключително интересната съдба на блестящия български учен и ще може да бъде разгледана до 30 октомври 2018 г.

Международна научна конференция на тема „Австрия и Балканите. Перспективи от литературознанието и историческата наука“

В Софийския университет се проведе международна научна конференция „Австрия и Балканите. Перспективи от литературознанието и историческата наука“. Тя бе организирана от Катедрата по германистика и скандинавистика във Факултета по класически и нови филологии и Катедрата по история на Византия и балканските народи в Историческия факултет на Софийския университет в тясно сътрудничество с Историческия факултет на университета в Залцбург, Австрия.

Изложба, посветена на Джеймс Джойс, бе открита в Софийския университет

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" бе открита изложба, посветена на емблематичния ирландски писател Джеймс Джойс. Чрез богат и интригуващ снимков и текстови материал включените в нея 22 пана проследяват живота и творчеството на писателя, както и неговото влияние върху съвременната литература. Експозицията може да бъде разгледана до 2 ноември 2018 г.

Студенти от Факултета по математика и информатика завоюваха сребърни и бронзови медали в състезание по програмиране

Три отбора от Факултета по математика и информатика на Софийския университет участваха в проведеното в периода 19-21 октомври 2018 г. в Букурещ Югоизточно европейско регионално състезание, част от Международното състезание по програмиране на ACM (ICPC SEERC) за 2018-2019 г. Надпреварата се проведе едновременно в два града - Букурещ, Румъния и Киев, Украйна.

В Биологическия факултет бе открит първият Център за приложни изследвания и иновации в България

В Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното откриване на Център за приложни изследвания и иновации и Кариерен център към факултета.

Десет нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Софийския университет

По традиция ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с най-новите си колеги и връчи трудовите им договори.

Проф. д-р Емил Георгиев бе удостоен с Почетния знак със синя лента на Софийския университет

В съдебната зала в Ректората на Софийския университет проф. д-р Емил Георгиев бе удостоен с Почетния знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дългогодишният преподавател по облигационно право получи отличието по случай 95-тата си годишнина, както и за приноса си за развитието на българското облигационно право и обучението на студентите в Юридическия факултет.

Изложба „Европейските площади и техните истории“

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет бе открита фотографската изложба „Европейските площади и техните истории“. Автор е Каталин Д. Константин, а експозицията ще може да бъде разгледана до 19 октомври 2018 г.

Хиляди посетиха Астрономическата обсерватория на Софийския университет в есенния ден на астрономията

Традиционно катедра „Астрономия“ във Физическия факултет отбеляза есенния ден на астрономията с възможност за наблюдения, популярни лекции и разглеждане на най-старата обсерватория в България.

Семинар по проект „Еволюция на граматическия строеж на българския и руския език в съпоставителен план: корпусен анализ и формални граматики”

В Ректората се проведе семинар по проекта „Еволюция на граматическия строеж на българския и руския език в съпоставителен план: корпусен анализ и формални граматики”. Партньори по проекта са Софийският университет „Св. Климент Охридски” и Санктпетербургският държавен университет, Русия.

В Софийския университет се проведе Втората национална конференция „Оптометрия и очно здраве“

В Ректората се проведе Втората национална конференция "Оптометрия и очно здраве", организирана съвместно от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Българския Съюз на оптометристите.

Свободата е върховна ценност, защитата на свободата – върховен дълг

На 4 октомври 2018 г. вестник „Труд“ публикува със съкращения текст от фейсбук страницата на Александър Урумов, в който се коментира програмата на учебен курс в Софийския университет. С подигравателен и агресивен език текстът внушава, че курсът е посветен на пропагандиране на хомосексуализъм, феминизъм и глобализация. Това разбира се не съответства на истината, тъй като специалностите, магистърските програми и курсовете в Софийския университет имат академичен, а не пропаганден характер и тяхната обективност и балансираност се гарантира от преминаването през редица академични процедури – разглеждане на Катедрен съвет, на Факултетен съвет и от общоуниверситетска Учебна комисия и приемане от Академичния съвет като част от съответните учебен план и учебни програми.

Конференция „Дезинформация и фалшиви новини – българският контекст”

Софийският университет “Св. Климент Охридски” бе домакин на конференцията „Дезинформация и фалшиви новини – българският контекст”. Организатор на форума е академична работна група, сформирана по инициатива на проф. д-р Мария Нейкова от Факултета по журналистика и масова комуникация. Целта на работната група бе да съсредоточи усилията на изследователи от различни области в посока търсене на устойчиви решения на проблемите в българската медийна среда.

Ден на програма „Еразъм“ в Алма матер

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе „Еразъм ден“. Събитието е част от инициативата „Дни на Еразъм“ (ErasmusDays), организирана от Европейската комисия.

Юбилейна научна конференция на тема „Научни и практически аспекти на приобщаващото образование“

В Софийския университет започна научната конференция с международно участие на тема „Научни и практически аспекти на приобщаващото образование“, организирана от Катедра „Специална педагогика и логопедия“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Проф. Карл-Вилхелм Нибур бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Алма матер световноизвестният професор по теология Карл-Вилхелм Нибур от Университета „Фридрих Шилер“ в Йена бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. Бисера Вълева участва в международен пленер по живопис

От 28 септември до 5 октомври 2018 г. в резиденция „АРТ студио“ в село Рударци се състоя 21-ят международен пленер по живопис „Перник - дух и колорит“. Той се организира от Община Перник, Художествена галерия „Любен Гайдаров“ и Съюза на българските художници – Перник.

 

Британският писател Иън Макюън бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Алма матер британският писател Иън Макюън бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Пътни бележки“ – изложба на преподаватели от ФНОИ в Нови Сад

На 8 октомври 2018 г. проф. д-р Стефан Алтъков, зам.-декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата и ръководител на катедра „Визуални изкуства“, и проф. д-р Лаура Димитрова от същата катедра, представиха изложбата „Пътни бележки“ в Художествената галерия на Културния център на гр. Нови Сад, Сърбия.

Княз Никита Лобанов-Ростовский направи дарение за Софийския университет

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев се срещна с княз Никита Лобанов-Ростовский. Известният филантроп и член на Управителния съвет на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ дари на Университета корицата на френското издание Le petit journal, на която е изобразено убийството на Христо Белчев.

Сметната палата завери без резерви финансовия отчет на Софийския университет за 2017 година

За първи път от шест години финансовият отчет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше заверен без резерви от Сметната палата на Република България.

Конференция в чест на 80-годишнината на проф. Борис Парашкевов

В Софийския университет започна двудневна конференция, организирана от Катедрата по германистика и скандинавистика. Научният форум на тема “От средновековния немски до съвременния български език“ е в чест на 80-годишнината на изтъкнатия преподавател от катедрата проф. Борис Парашкевов.

Научно-практически форум “Креативно образование - педагогически практики, вдъхновени от идеите на сър Кен Робинсън и д-р Мария Монтесори”

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда международен научно-практически форум на тема “Креативно образование - педагогически практики, вдъхновени от идеите на сър Кен Робинсън и д-р Мария Монтесори”. Събитието е организирано от Факултета по науки за образованието и изкуствата на Алма матер.

В Софийския университет се състоя премиерата на книгата „Дислексия Дискалкулия Деконструкция“

В Конферентната зала на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по случай Европейската седмица на дислексията беше представена новата книга на доц. дпн Милен Замфиров „Дислексия Дискалкулия Деконструкция“.

Проф. дхн Стойко Факиров от Университета в Оукланд в Нова Зеландия бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се състоя в Аулата на Алма матер, проф. дхн Стойко Факиров бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по химия и фармация и е за съществения принос на проф. дхн Стойко Факиров за развитието на науката и технологията на полимерите в България.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с прискърбие съобщава, че ни напусна проф. дпн Марин Андреев, доайен на дидактиката в България, основоположник на Факултета по педагогика в Алма матер.

Поклонението ще се състои на 6 октомври 2018 г. в от 12.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Среща по проект „Чисти технологии за устойчива околна среда - води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“

На 2 октомври 2018 г. в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе заседание на Управителния съвет на проект „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ за изграждане и развитие на Център за компетентност. Проектът, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, е на обща стойност 23 667 925,86 лева, от които 20 117 736,97 лева са от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, а 3 550 188, 89 лева са национално съфинансиране

Академичната учебна 2018/2019 г. в Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше официално открита

Официално бе открита академичната учебна година на най-старото висше училище в България, което през 2018 отбелязва 130 години от своето основаване. Гости на церемонията в Аулата бяха вицепрезидентът на Републиката г-жа Илияна Йотова, заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев и заместник министър-председателят Томислав Дончев.

Класираните ще бъдат настанени в общежитие, увери проф. Анастас Герджиков

През последните дни имаше напрежение във връзка с настанителната кампания в студентските общежития на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и причините за това бяха и обективни, и субективни, каза на среща с медиите днес ректорът проф. Анастас Герджиков.

Европейска нощ на учените 2018 г. в Софийския университет

За поредна година в Европа се организира Европейска нощ на учените, финансирана по проекти от програма „Хоризонт 2020“. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ за пореден път участва в Европейската нощ на учените с богата програма за посетители от всички възрасти. Събитието е част от програмата на Алма матер за отбелязване на 130-годишнината на университета.

Катедра "Англицистика и американистика" отбеляза своя 90-годишен юбилей с международна конференция

По повод 90-годишнината си Катедра "Англицистика и американистика" към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира конференция с международно участие на тема "Традиции и преходи". Събитието е част от общоуниверситетските чествания на 130-та годишнина от създаването на Алма матер.

В Аулата на Софийския университет се състоя премиерата на книгата „В правителството на Жан Виденов – Илчо Димитров“

Издателство „Захарий Стоянов“ публикува уникалния дневник, който акад. Илчо Димитров е водил от 5 януари 1995 до 4 март 1997 година, когато е министър на образованието, науката и технологиите. Дневникът представлява най-обективната и задълбочена история на политическите и социалните сътресения и процеси в драматично и бурно време – периодът на правителството на Жан Виденов.

Алма матер посрещна новите студенти по програма „ЕРАЗЪМ+“

През академичната учебна 2018/2019 година 135 младежи от 22 държави от Европа, Азия и Северна Америка избраха най-добрия български университет за своята студентска мобилност.

Проведе се трета работна среща Advanced Materials по проект Materials Networking

От 11 до 14 септември 2018 г. в курорта Дюни, България, се проведе третата работна среща Advanced Materials в рамките на проекта Materials Networking, финансиран от програма „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия по споразумение за финансиране No 692146.

Ректорът на Алма матер връчи трудовите договори на седем новоназначени преподаватели

Към академичната общност на Софийския университет се присъединиха седем нови преподаватели. Ректорът проф. дфн Анастас Герджиков се срещна днес с младите си колеги. Той проведе кратък разговор с тях и ги поздрави за избора им за професионална реализация. Проф. Герджиков пожела на новоназначените преподаватели успех и истински да харесват това, което ще работят.

Обучителна школа 3 BIO- COMP – CHEM

В периода 24-28 септември 2018 г. в гр. Банско се провежда Обучителна школа 3 BIO- COMP – CHEM. Събитието се осъществява в рамките на проект BG05M2OP001-2.009-0028 "Постигане на оптимална среда за обучение, научни изследвания, иновации и устойчиво развитие на човешкия капитал в сферата на химическите науки: Адаптиране на образованието днес за утрешния ден".

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ отбелязва своята 130-годишнина

От създаването си през 1888 г. до днес Университетската библиотека обхваща мрежа от 28 филиални библиотеки към отделните факултети и специалности на Университета. Тя предоставя книжен фонд, включващ над 2 621 822 библиотечни единици, единен електронен каталог, съдържащ повече от 1 139 000 библиографски записа и 940 читателски места, от които 180 компютъризирани.

Водещи международни икономисти се събраха в Алма матер за обсъждане на преходните икономики в ерата на деглобализация

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на разширения семинар „Държавни и бизнес стратегии за икономиките в преход в ерата на деглобализацията“. В събитието, което се провежда за първи път у нас, участват учени от седем университета, сред които нобеловият лауреат Майкъл Спенс.

Ректорът на Софийския университет се срещна с делегация от Zhejiang University Ningbo Institute of Technology

Делегация от Zhejiang University Ningbo Institute of Technology (ZJUNIT) бе на посещение в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на успешното сътрудничество между двете институции и създаването на съвместен International China and Central-Eastern Institute of Logistics and Service Science.

Приключиха Докторантски четения 2018 на Философския факултет

Третите Докторантски четения на Философския факултет завършиха с тържествена церемония и връчване на грамоти на отлично представилите се участници. През изминалите два дни 25-те участници от различни специалности във Философския факултет представяха въпроси и проблеми, свързани с техните дисертационни трудове и участваха активно в тематичните дискусии.

Преподаватели и студент от Катедра „Визуални изкуства“ участваха в международен фестивал на съвременното изкуство

Д-р Венцислава Стоянова, асистент в катедра "Визуални изкуства" на Факултета по науки за образованието и изкуствата и д-р Красимира Дренска – хоноруван асистент в същата катедра, взеха участие в Международния фестивал на съвременното изкуство "Резонанс", който се проведе през септември тази година в Пловдив.

Във Философския факултет започнаха Докторантски четения 2018

За трета поредна година Философският факултет на Софийския университет провежда Докторантски четения. В продължение на два дни 25 участници от различни специалности – „Реторика“, „Политология“, „Психология“, „Публична администрация“, „Европеистика“, „Социология“, „Културология“ и „Библиотечно-информационни науки“, ще представят въпроси и проблеми, свързани с техните дисертационни трудове.

Преподаватели от Алма матер участваха в Международния арт симпозиум "Артефакт" в Сърбия

Заместник-деканът на Факултета по науки за образованието и изкуствата и ръководител на катедра „Визуални изкуства“ проф. д-р Стефан Алтъков и проф. д-р Лаура Димитрова, преподавател в същата катедра, взеха участие в Международния арт симпозиум "Артефакт", който се състоя в гр. Велико градище, Сърбия от 10 до 17 септември 2018 г.

Изложби по проект АRT points в Прага, Виена и Братислава

От 12 до 14 септември 2018 г. студенти, докторанти и преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ представиха три изложби в българските културни институти в Прага, Виена и Братислава.

Втора международна конференция по философия PhiloSophia

В Ректората на Софийския университет започна Втората международна конференция PhiloSophia. В научния форум участват лектори от девет държави: България, Великобритания, Полша, Сърбия, Турция, Финландия, Холандия, Черна гора и Швеция.

Факултетът по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет става Факултет по науки за образованието и изкуствата

Министерският съвет на Република България прие постановление, с което Факултетът по начална и предучилищна педагогика в структурата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се преобразува във Факултет по науки за образованието и изкуствата.

Трета работна среща по проект Materials Networking

Започна третата работна среща Advanced Materials по проекта Materials Networking, финансиран от програма „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия. Събитието се провежда от 11 до 14 септември 2018 г. в курорта Дюни, България.