Начало / Новини / Новини и събития

   
Завърши випуск 2017 на Философския факултет

В Аулата се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2017 г. на Философския факултет. 265 бакалаври и 161 магистри получиха своите дипломи за висше образование. Трима от бакалаврите и тринадесет от магистрите завършват с отличен успех.

Студенти от Биологическия факултет на Софийския университет и от Медицинския университет в София завоюваха второ място на най-престижното състезание по синтетична биология в света

Отбор студенти от Биологическия факултет на Софийския университет в състав Габриела Виячева, четвърти курс, Стиляна Панова, четвърти курс, Калина Кукова, трети курс, Илка Цветкова, магистър, и Десислава Попова (завършила) от специалност „Молекулярна биология“, и трима студенти от Медицинския университет в София - Петър Бонев, пети курс, Диян Ганев, четвърти курс, и Борян Спасов, четвърти курс на специалност „Медицина“, завоюваха сребърен медал в най-престижното студентско състезание по синтетична биология в света iGEM, което се проведе от 9 до 13 ноември 2017 г. в Бостън. В тазгодишното състезание участваха 310 отбора от 44 страни.

Изложба на тема „Китай – познат и непознат“ бе открита в Софийския университет

В Централното фоайе на Ректората бе открита изложба на тема „Китай – познат и непознат“, посветена на 25-годишнината от създаването на специалност „Китаистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В изложбата са представени фотографии на преподаватели и възпитаници на специалността, отразяващи техния поглед към китайската култура и цивилизация, общество и бит, историческо и природно наследство. Експозицията може да бъде разгледана до 2 декември 2017 г.

На работна среща в Белгия бяха обсъдени предстоящите дейности по проекта Big Picnic

Третата работна среща по проект Big Picnic се състоя в Ботаническата градина Мейсе, Белгия, и продължи три дни.

Проф. д-р Красимира Средкова и проф. д-р Емил Мингов бяха удостоени Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица

Проф. д-р Красимира Средкова и проф. д-р Емил Мингов, дългогодишни преподаватели в Катедрата по трудово и осигурително право на Юридическия факултет, бяха удостоени с най-високото отличие на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - Почетен знак с огърлица.

Студенти и преподаватели от Физическия факултет участваха в скрининг на зрението в две столични училища

Студенти и преподаватели от специалност "Оптометрия" към Катедра "Оптика и спектроскопия" на Физическия факултет на Софийския университет участваха в училищен скрининг на зрението в Спортното училище „Ген. Владимир Стойчев“ и в 20-то средно училище в София. Инициативата се провежда с подкрепата на Българския съюз на оптометристите.

В Биологическия факултет се проведе първи младежки семинар по генетика

Събитието бе организирано от Секция „Генетика“ към Съюза на учените в България със съдействието на Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Института по физиология на растенията и генетика на БАН и Агробиоинститута към Селскостопанска академия.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник с академично тържество

Празникът започна с празнична утреня и божествена св. Литургия в параклиса на Богословския факултет, отслужена и възглавена от Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан с участието на Негово преосвещенство архимандрит Пахомий, рекор на Софийската духовна семинария, и литийно шествие до паметника на св. Климент Охридски. Академичната общност на Софийския университет поднесе цветя на паметника на своя патрон.

Богословският факултет изпрати деветдесетия си юбилеен випуск

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 76 бакалаври и магистри от юбилейния 90-ти випуск на Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Петнадесет от тях завършват с отличен успех.

В Биологическия факултет се проведоха публични лекции на тема "Отвори очи за кръговата икономика"

В Аулата на Биологическия факултет на Софийския университет се проведе сесия за популяризиране на кръговата икономика в България. Инициативата включва серия от публични лекции на тема "Отвори очи за кръговата икономика". Събитието е организирано от Посолството на Нидерландия в България и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Катедра „Стопанско управление“ отбеляза 25+ години от създаването си с кръгла маса

В зала 420 на Стопанския факултет се проведе тържествено отбелязване на 25+ години от създаването на Катедра „Стопанско управление“. Катедра „Управление и организация” е създадена през 80-те години на миналия век в рамките на Свободния факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. След възстановяването на Стопанския факултет в структурата на Университета, тя се прехвърля към него вече с ново име – Катедра „Стопанско управление“. Днес тя е основно структурно звено на Стопанския факултет.

Изложба „Виенски дневници“ в галерия „Алма Матер“

Изложба „Виенски дневници“ на студенти и докторанти от катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика беше открита в галерия „Алма Матер“. Експозицията може да бъде разгледана до 2 декември 2017 г.

Софийският университет бе домакин на Кариерен ден Trained in GermanY Bulgaria

Събитието е организирано от Alumniportal Deutschland и Гьоте-институт България за седми пореден път в сътрудничество с посолството на Федерална Република Германия в София, Стопанския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Катедра “Германистика и скандинавистика” към Факултета по класически и нови филологии.

Магистрите на Стопанския факултет от випуск 2017 получиха своите дипломи

В Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе тържествена церемония, на която 170 магистри, възпитаници на Стопанския факултет, получиха дипломите си за завършено висше образование. Шестима от тях са с отличен успех.

Софийският университет награди най-добрите си спортисти за 2017 година

На тържествена церемония в „Яйцето“ в Ректората за 19-ти пореден път Департаментът по спорт на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ награди десетте най-изявени студенти от различни факултети, постигнали високи резултати в спортни състезания през годината. Отличени бяха и най-добрите треньори за 2017 година.

Завърши випуск 2017 г. на Факултета по педагогика

На тържествена церемония в Аулата 170 бакалаври и магистри от Факултета по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за завършено висше образование. Седем от тях са пълни отличници.

В Софийския университет се проведоха традиционните Климентови четения за млади изследователи

Климентовите четения се провеждат за осемнадесети път и се организират от Катедрата по кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии. Събитието се проведе в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

„Гласът на младите: Каква Европа искаме" - публична дискусия с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и Председателския съвет на ЕП

В 272-ра аудитория в Софийския университет се проведе публична дискусия с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и Председателския съвет на ЕП. Дискусията бе под надслов „Гласът на младите: Каква Европа искаме“. Събитието бе организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България, а модератор бе журналистът от бТВ Светослав Иванов.

Д-р Султанка Петрова изнесе лекция на тема „Демографски политики и приоритети на България“

В Заседателна зала 1 в Ректората заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се срещна със студенти и преподаватели и изнесе лекция на тема „Демографски политики и приоритети на България“.

Докторантски семинар „Медии, комуникации, традиционно и дигитално публикуване”

Катедрата „Пресжурналистика и книгоиздаване” на Факултета по журналистика и масова комуникация отбелязва 20-годишнината на специалността "Книгоиздаване" с докторантския семинар „Медии, комуникации, традиционно и дигитално публикуване”.

„Скитащи“ - изложба на преподаватели от катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика

В столичната галерия „Етюд“ беше открита изложбата „Скитащи“ от проекта „АРТикулации – визуални хроники“. Експозицията може да бъде разгледана до 2 декември 2017 г.

В Будапеща бе открита изложбата „Слово и образ“

На 16 ноември 2017 г. в Българския културен институт в Будапеща, Унгария беше представена изложбата „Слово и образ“ на проф. д-р Стефан Алтъков, зам.-декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика и ръководител на Катедра „Визуални изкуства“, и проф. д-р Лаура Димитрова от същата катедра.

Департаментът за информация и усъвършенстване на учители връчи удостоверения на участници в обучения по програма на МОН

Заместник-ректорът доц. Георги Вълчев връчи удостоверенията на учители, обучавани в Департамента за информация и усъвършенстване на учители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по квалификационната програма на Министерството на образованието и науката за 2017 година.

"Модели за професионално развитие в социалната работа" – среща с д-р Султанка Петрова, зам.-министър на труда и социалната политика

В 45-та аудитория в Ректората се проведе среща на преподаватели и студенти от специалност "Социални дейности" във Факултета по педагогика на Софийския университет със заместник-министъра на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова. Темата на срещата бе "Модели за професионално развитие в социалната работа".

Девета младежка научна конференция „Климентови дни“ в Биологическия факултет

За девета поредна година в Биологическия факултет на Софийския университет се провежда традиционната Младежка научна конференция „Климентови дни“. В събитието, което е част от Климентовите дни на Алма матер, участват над 120 изследователи от България, Китай, Великобритания, Хърватия и Турция.

Образователната програма Amazon Web Services бе представена във Факултета по математика информатика

Във Факултета по математика и информатика беше представена образователната програма Amazon Web Services. Това е първият проект на Amazon Web Services Educate у нас за образование в облака и се осъществява в партньорство с компанията HeleCloud и Факултета по математика и информатика на Алма матер. Така България става част от 47-те страни в световен мащаб, които подкрепят и усъвършенстват образованието в облака в университетите и училищата.

Завърши випуск 2017 на Физическия факултет

160 бакалаври и магистри, възпитаници на Физическия факултет на Софийския университет, получиха дипломите си за висше образование на тържествена церемония в Аулата в Ректората. 10 от тях завършват с отличен успех.

130 успешно защитили докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ успешно защитилите докторанти от всички факултети на най-старото висше училище у нас получиха дипломите си от ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Успешно защитилите докторанти за периода 1 май 2017 г. – 31 октомври 2017 г. са 130.

Международна конференция „500 години протестантска Реформация“: богословски, исторически и социални перспективи“

В Софийския университет започна двудневна международна конференция, посветена на 500-та годишнина от началото на протестантската Реформация. В нея участват преподаватели от Богословския и Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, български протестантски богослови и пастири, гости-учени от Унгария, Австрия и Франция.

Специалност „Тюркология“ отбеляза 65-годишнината си с научен форум

Специалност „Тюркология“ към Катедра „Тюркология и алтаистика“ във Факултета по класически и нови филологии чества юбилейната 65-годишнината от създаването си с двудневната международна конференция на тема „Тюркологията днес – предизвикателства и перспективи“. Събитието се проведе в Центъра по източни езици и култури с участието на специалисти от България и гости от Турция, Азербайджан, Казахстан, Унгария и др.

Есенен научно-образователен форум на тема „Съвременни педагогически технологии в образованието“

В Департамента за информация и усъвършенстване на учители се проведе седмият пореден Есенен научно-образователен форум. Традиционно академичната проява се организира през ноември и е посветена на Климентовите дни на Софийския университет. Темата на тазгодишния форум е „Съвременни педагогически технологии в образованието“.

Приключи научно-практическата конференция „Децата и медиите“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Държавната агенция за закрила на детето организираха Научно-практическа конференция „Децата и медиите“. Събитието съпътства XVII-ия Международен семинар за правата на детето на Евроазиатския съюз „Азия-Европа.

В Алма матер бяха връчени тазгодишните стипендии „За жените в науката“

В Световния ден на науката за мир и развитие Софийският университет бе домакин на тържествената церемония по награждаването на победителките в тазгодишната програма „За жените в науката“. Университетът заедно с L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО-България за седма поредна година са партньори и съорганизатори на инициативата, която насърчава младите жени в България да изберат професионално развитие в научната сфера.

„Децата и медиите“ – научно практическа конференция в Софийския университет

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Държавната агенция за закрила на детето организираха Научно-практическа конференция „Децата и медиите“. Събитието съпътства XVII-ия Международен семинар за правата на детето на Евроазиатския съюз „Азия-Европа“.

Изложби на преподаватели от Факултета по начална и предучилищна педагогика в галерия „Алма матер“

В галерия "Алма матер" в Ректората бяха открити две изложби на преподаватели от Катедра "Визуални изкуства" към Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет - изложба - живопис на проф. д-р Стефан Алтъков, зам. декан на факултета и ръководител на Катедра "Визуални изкуства" и изложба-графика на проф. Буян Филчев.

Творби на проф. Лаура Димитрова бяха представени на Шестото международно триенале на текстилното изкуство

Проф. д-р Лаура Димитрова от катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет участва в Шестото международно триенале на текстилното изкуство в Нови Сад, Сърбия с творбите си „Външност и същност“, „Опитомяване“ и „Същина“.

Двадесет и двама нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Софийския университет

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с най-новите си колеги и им връчи трудовите договори.

Юридическият факултет на Софийския университет отбеляза своята 125-годишнина

В Народния театър „Иван Вазов“ Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отпразнува своята 125-годишнина. На тържеството присъстваха ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, министърът на правосъдието на Република България г-жа Цецка Цачева, деканът на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов, заместник-деканите на факултета доц. д-р Георги Митов и доц. д-р Анета Антонова, преподаватели и студенти, възпитаници на факултета магистрати, съдии и общественици.

In Memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 3 ноември 2017 г. ни напусна проф. Костадин Грозев.

Алма матер бе домакин на публична дискусия на тема: „Европа – По пътя към дигитално бъдеще“

В Аулата на Софийския университет се проведе публична дискусия на тема: „Европа – По пътя към дигитално бъдеще“ с президента на България Румен Радев и президента на Швейцария г-жа Дорис Лойтхард.

Семинар „Качествени и количествени методи на изследване“ по проект за съвременни методи и методики в научните изследвания

В зала „Яйцето“ в бл. 4, кампус „Изток“ се проведе първият семинар на тема „Качествени и количествени методи на изследване” по проекта „Формиране на компетентости и усъвършенстване на умения за прилагане на съвременни методи и методики за научни изследвания от млади учени“ (Договор № ДМ10/2 от 14.12.2016 г. по Фонд „Научни изследвания”). Лектори бяха доц. д-р Калоян Харалампиев и гл. ас. д-р Петя Славова от Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Открита бе изложбата „Рестартирай – пресъздай“

На 2 ноември 2017 г. в изложбена зала „Вароша“ в Ловеч бе открита изложбата „Рестартирай – пресъздай“ по съвместен проект на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Министър Лиляна Павлова се срещна със студенти на Алма матер

В Аулата на Алма матер министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова се срещна със студенти на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и запозна младите хора с основните приоритети, които страната ни ще следва по време на първото Българско председателство. Модератор на дискусията бе Мария Йорданова, студентка в трети курс в специалност „Европеистика“.

Бразилска литературна вечер се проведе в Софийския университет

В „Яйцето“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе бразилска литературна вечер, на която бяха представени книгите „Дъщерята на реките“ и „Къде са цветята“ на Илко Минев, „Бразилски цикъл“ на Елисавета Багряна и „Точката на изчезване“ на Лобо Пазолини, издадени на български и на португалски език.

Софийският университет бе домакин на церемонията „Отличниците на България“

В навечерието на Деня на будителите в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемонията по връчване на отличията на 54 ученици от 12 града в страната, постигнали значими научни постижения и спечелили медали от международни състезания. Кампанията „Отличниците на България“ е инициатива на вестник „24 часа“, която има за цел да популяризира добрите примери в българското образование. Водещ на церемонията бе журналистът Георги Милков.

Студенти от Факултета по математика и информатика спечелиха 14 медала на Националната студентска олимпиада по компютърна математика

Студенти от Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечелиха пет златни, четири сребърни и пет бронзови медала в група А на VI Национална студентска олимпиада по компютърна математика CompMath 2017„Академик Стефан Додунеков", която се проведе от от 27 до 29 октомври 2017 г. във Варна.

Увеличава се размерът на студентските стипендии за успех през учебната 2017/2018 година

На 31 октомври започва кампанията за кандидатстване за стипендии за зимния семестър.

В Софийския университет започна обучение за използването на нова платформа за онлайн публикуване на епиграфски археологически паметници

Софийският университет е домакин на международен тренинг по работа с платформата ЕFES (EpiDoc Front-End Services). Това е инструмент, който позволява публикуването в интернет на колекции от археологически паметници, съдържащи текст – т.нар. епиграфски паметници.

Ръководството и студентите на Юридическия факултет отдадоха почит пред основателите на Факултета

Ръководството на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, преподаватели и студенти от факултета поднесоха венец пред плочата с имената на основателите на факултета, която се намира пред 292-ра аудитория в Ректората.

В Алма матер се проведе публична лекция-дискусия с европейския комисар Гюнтер Йотингер

Европейският комисар Гюнтер Йотингер, отговарящ за бюджета и човешките ресурси, участва в публична лекция-дискусия в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието, което бе на тема "Бюджет за бъдещето на Европа", бе организирано от Представителството на Европейската комисия в България.