Начало / Новини / Новини и събития

   
Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г. продължава с изпити по български език и литература, устен изпит по теология и събеседване за специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“

В 9.00 часа в зала 224 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по български език и литература. Кандидат-студентите, подали заявление за явяване, са 1397. Председател на изпитната комисия е деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев.

Успешно приключи творческата ваканция, организирана от Университетския център "Академия за деца"

В периода от 1 до 5 април 2019 г. децата на служителите на Университета имаха възможността да се включат в организираните от Университетския център "Академия за деца" разнообразни дейности. Дейностите се проведоха в Департамента по езиково обучение.

Завърши випуск 2018 на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония в Аулата 70 бакалаври и магистри от випуск 2018 г. на специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. 10 от тях имат отличен успех.

В Алма матер се проведе Ден на чуждестранните студенти

За втора поредна година Студентският съвет при Софийския университет организира Ден на чуждестранните студенти. Събитието се проведе в Централното фоайе в Ректората с подкрепата на ESN Sofia University и с партньорството на отдел „Международно сътрудничество“.

II-ра Национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет започна двудневната Национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки. Научният форум се организира за втори път от студентите от факултета. Тази година участие в него ще вземат представители на университети от страната и чужбина.

Конференция по повод 65-годишнината на проф. д-р Тотко Стоянов

В Софийския университет започна тридневна конференция, посветена на 65-годишнината на проф. д-р Тотко Стоянов, дългогодишен преподавател в Катедрата по археология на Историческия факултет.

Поставено бе началото на инициативата „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет бе даден старт на инициативата „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“. С нея най-старото висше училище си поставя за цел да включи повече хора от бизнеса, да осигури повече практически познания на своите студенти и да ги мотивира да се реализират в България.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Алма матер за 2019 г.

За единадесета поредна година Столичната община ще награди най-добрия млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Предложенията за носител на Наградата трябва да постъпят до края на месец юли 2019 г.

С изпити по математика II, музикален инструмент или пеене, география и със събеседване за специалност "Изобразително изкуство" продължава първата кандидатстудентска сесия за учебната 2019-2020 г. на Софийския университет

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Алма матер започна изпитът по математика II. Кандидат-студент изтегли тема № 1, по която ще работят 954 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

В Софийския университет се провежда III-та „Еразъм“ седмица на правната наука

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда III „Еразъм“ седмица на правната наука. Едно от значимите събития в европейския академичен календар се състои от международна научна конференция и серия от публични лекции.

Международна франкофонска конференция „Университетското управление в цифровата ера“

На 28 март в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита международна конференция на тема „Управлението на университетите в дигиталната ера“. Конференцията е част от Инициативите за управление в новото франкофонско университетско пространство (IGNEUF), като събра над 70 представители на академичните среди от над 10 франкофонски държави от Европа, Африка и Азия.

Студенти от ФНОИ получиха сертификати за завършен курс по лични финанси

За първи път в България студенти - педагози участваха в обучение по лични финанси, организирано от Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ по проект, изпълняван от българския клон на организацията "Джуниър Ачийвмънт".

Проведе се конференция, посветена на Йордан Радичков

В Театралната зала в Ректората се проведе конференция „Радичков на 90“, посветена на 90-годишнината от раждането на Йордан Радичков и 15-годишнината от неговата кончина. Форумът се организира от издателство „Нике“ и проф. дфн Георги Каприев от Философския факултет със съдействието на Културния център на Софийския университет.

Проф. Волфганг Шмале бе удостоен с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет на Университета ректорът проф. Анастас Герджиков връчи на проф. Волфганг Шмале от Виенския университет Почетния знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояване с високото отличие е на Историческия факултет.

Заключителна конференция по проект „Модерна палеославистика и медиевистика“

В Конферентната зала в Ректората се проведе заключителна конференция на проект BG05М2OP001-2-009-0005 „Модерна палеославистика и медиевистика“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Софийският университет получи награда за най-успешна организация в програмата „Хоризонт 2020“

Наградата бе връчена на заместник-ректора на Алма матер проф. дфзн Николай Витанов от заместник-министъра на образованието и науката г-жа Карина Ангелиева.

Успешно представяне на отборите на Алма матер и на Университетските зимни игри в Боровец

В периода 17-21.03.2019 г. в курортния комплекс „Боровец” се проведоха Университетските зимни игри и Зимен университет - 2019 г., организирани от Националното представителство на студентските съвети и Асоциацията за университетски спорт „Академик”. В комплексното класиране студентите от представителните отбори на Софийския университет по ски алпийски дисциплини, сноуборд и ски бягане завоюваха престижното второ място след отбора на Националната спортна академия „Васил Левски”.

Представена бе Националната научна програма „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина“

В зала „Проф. Марин Дринов“ в Българската академия на науките бе представена Националната научна програма „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина“ (БиоАктивМед). Събитието бе организирано от Изпълнителния съвет на програмата и на него присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, представители на МОН, БАН, председателят на Изпълнителния съвет на програмата доц. Оля Стоилова от Българската академия на науките, както и екипите, включени в нея.

Алма матер е домакин на изложба, посветена на обекти на световното наследство в Румъния

В Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита фотографска изложба, посветена на обекти в Румъния, обявени от ЮНЕСКО за световно наследство. Автор на експозицията под надслов World Heritage Sites in Romania, която може да бъде разгледана до 29 март 2019 г., е Каталин Д. Константин.

Випуск 2018 на Факултета по славянски филологии завърши висшето си образование

На тържествена церемония в Аулата 213 бакалаври и магистри от Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. 80 са абсолвентите с отличен успех, а 23 от тях са пълни отличници.

Женският представителен отбор на Софийския университет е шампион в VIII Национален университетски шампионат по баскетбол 3x3

Момичетата на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ са шампиони в VIII Национален университетски шампионат по баскетбол 3х3, организиран от Асоциацията на университетския спорт „Академик“ (АУСА) и Българската федерация по баскетбол (БФБ). Това е втора шампионска титла за женския отбор на Алма матер след спечеления през 2014 г. шампионат.

С писмен изпит по журналистика и изпит по математика I започва първата канидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г.

В аудитория 272 на Софийския университет започна писменият изпит по журналистика, за който 350 кандидати са подали заявление за явяване.

Кандидат-студент изтегли темата „За няколко лайка повече“, по която ще пишат всички явили се днес на изпита. Бяха изтеглени и две контролни теми: „Улицата“ и „На гости на света“.

Дипломира се випуск 2018 на Биологическия факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората 257 бакалаври и магистри от Биологическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. 14 от бакалаврите завършват с отличен успех, а 21 магистри са пълни отличници.

В Истанбулския университет бе открита изложба на български творци

Над 30 платна и 12 пластики на български творци, чийто житейски път и творчески изяви са свързани с България, бяха представени в един от най-старите университети в Турция – Истанбулския университет.

В Софийския университет се проведе международен колоквиум „Езикова вариативност“

В Конферентната зала в Ректората се проведе международен колоквиум на тема „Езикова вариативност“, организиран от Катедра „Испанистика и португалистика“ към Факултета по класически и нови филологии и Института „Сервантес“ в София.

Открита бе изложбата „Многоликият Михалаки Георгиев“

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Многоликият Михалаки Георгиев”. Експозицията съдържа архивни материали, съхранявани в Института за литература към Българската академия на науките, и може да бъде разгледана до 30 април 2019 г.

Постоянният секретар на Френската академия г-жа Елен Карер д`Анкос бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Ректората постоянният секретар на Френската академия г-жа Елен Карер д`Анкос бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

IN MEMORIAM

Софийският университет “Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна преподавателят във Факултета по математика и информатика доц. д-р Димитър Биров.

Поклонението ще се състои на 21 март 2019 г. от 10.30 часа в църквата "Св. Седмочисленици".

Завърши випуск 2018 на Факултета по химия и фармация

Сто и деветнадесет бакалаври и магистри, възпитаници на Факултета по химия и фармация на Софийския университет, получиха дипломите си за завършено висше образование. 45 от тях завършват специалност „Фармация“. Петима от абсолвентите са пълни отличници.

„София филм фест“ в Софийския университет

За поредна година „София филм фест“ гостува на Културния център в Софийския университет. от 20 до 27 март 2019 г. в Театралната зала в Ректората могат да бъдат гледани десет филма от 23-ия филмов фестивал.

В Софийския университет бе отбелязана 25-годишнината на специалност „Музика“

С практико-приложен семинар с лекции на преподаватели от Катедра „Музика“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата и с концерт с участието на представителните хорови формации на факултета в Софийския университет бе отбелязана 25-та годишнина на специалност „Музика“.

Пролетна научна сесия на Факултета по математика и информатика с участие на учени от проекта УНИТе

На 16 март 2019 г. се проведе традиционната Пролетна научна сесия на Факултета по математика и информатика. Тя премина под знака на 130-годишнината от създаването на Факултета и включи доклади върху 91 научни разработки.

Изложба на Боян Боянов „Зима/Лято”

В Галерия “Алма Матер” в Ректората бе открита изложбата на Боян Боянов „Зима/Лято”. Експозицията, включваща живопис, рисунки, скулптура, може да бъде разгледана до 29 март 2019 г.

Ден на АСЕМ-2019 в Алма матер

В Софийския университет се проведе “Ден на АСЕМ-2019 - укрепване на свързаността между Европа и Азия чрез насърчаване на контактите между хората и образователния обмен“.

Международна конференция на тема "Поп-културата и младежта в Япония и България"

Софийският университет бе домакин на международна конференция, посветена на поп-културата и младежта в Япония и България. Организатор на научния форум бе Катедра "Японистика" във Факултета по класически и нови филологии на Алма матер с подкрепата на Японската Фондация и под патронажа на Посолството на Япония.

Лекции на полярна тематика бяха изнесени на научен семинар в Биологическия факултет

В Биологическия факултет на Софийския университет се проведе поредният научен семинар, в рамките на който бяха изнесени две лекции на полярна тематика. Лектори бяха проф. д-р Нешо Чипев от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и доц. д-р Любомир Кендеров от Катедра „Обща и приложна хидробиология“ към Биологическия факултет на Алма матер.

Зала по роботика и интернет на нещата бе открита във Факултета по математика и информатика

Във Факултета по математика и информатика на Софийския университет с помощта на фирма SAP Labs България бе открита нова зала R&IoT(Роботика и Интернет на нещата). Дарението включва висок клас 3D учебен принтер, учебен робот, сензори и контролери, които ще се използват при обучението на студентите от Факултета и изследователска и развойна дейност с преподавателите.

Гид на любителя астроном 2019

Катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет представя безплатна книга, достъпна онлайн, която позволява на всеки любител да се наслади на астрономическите събития през 2019 г.

Преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата взеха участие в Международния арт форум „Арсиной“, Египет

Проф. д-р Стефан Алтъков, заместник-декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата и ръководител на Катедра „Визуални изкуства“, и проф. Лаура Димитрова от същата катедра взеха участие в Международния арт форум за съвременно изкуство „Арсиной“. Форумът се състоя във Фаюм (Тунис Вилидж), Египет от 3 до 7 март 2019 г.

Четирима нови преподаватели започват работа в Алма матер

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков връчи трудовите договори на четирима нови преподаватели. На среща с тях той ги поздрави за избора им да се присъединят към академичната общност на Университета и им пожела успех в професията.

Първа съвместна конференция „Европейската научна инфраструктура за транслационна медицина EATRIS-ERIC в България“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на първата съвместна конференция под надслов „Европейската научна инфраструктура за транслационна медицина EATRIS-ERIC в България“. Събитието се организира от Министерството на образованието и науката и българското представителство на EATRIS-ERIC.

„Цвете за теб“ - изложба в памет на проф. Федотов

На 6 март, деня, в който големият учен проф. дфн Александър Федотов, дългогодишен преподавател в Софийския университет и директор на Центъра на източни езици и култури, щеше да навърши 63 години, бе открита изложба със снимки на цветя, направени от него по време на пътуванията му в различни страни. Експозицията е представена в Руския културно-информационен център и може да бъде разгледана до 25 март 2019 г.

Представяне на AACSB в Софийския университет

В Ректората на Софийския университет бе представена най-голямата акредитационна агенция в света The Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB). На събитието присъстваха заместник-ректори и декани от университети с бизнес специалности.

"Разни клубове, разни интереси Vol.2" – изложение на студентските клубове в Софийския университет

На 6 и 7 март 2019 г. в Централното фоайе в Ректората се провежда изложение на студентските клубове, действащи в Софийския университет. Събитието се организира за втора поредна година от Студентския съвет на Алма матер.

Алма матер участва в информационна среща за висше образование в Република Сърбия

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ участва в информационните дни на българското висше образование в Република Сърбия, организирани от Министерството на образованието и науката. Срещата бе за българи, живеещи извън Рeпублика България и приемани във висшите училища по ПМС № 103 и ПМС № 228.

Основните работни заплати на академичния състав в Софийския университет са увеличени средно с 13 процента от 1 януари 2019 г.

От 01.01.2019 г., след подписване на анекс към Колективния трудов договор, основните работни заплати на академичния състав в Университета са увеличени средно с 13%, като най- голямо е увеличението на заплатите на асистентите – от 700 на 820 лв, най-малко - при професорите и доцентите – съответно от 1010 на 1100 лв. и от 890 на 980 лв.

Академичният съвет прие промени в таксите за обучение в част от факултетите на Софийския университет през учебната 2019/2020 г.

На заседание, проведено на 27 февруари 2019 г., Академичният съвет на Университета утвърди годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за учебната 2019/2020 г.

Университетският театър връчи наградите „Алтер“ 2019

В нощта на Оскарите Театър-лаборатория „Алма алтер“ за поредна година организира официална церемония, на която бяха връчени годишните награди „Алтери“. Те са уникална реплика на наградите „Оскар“, но Алтерите ги раздава публиката. Церемонията бе проведена в театралната зала в Ректората.

Изложба, посветена на Александър Балабанов в Университетската библиотека

По повод 140-ата годишнина от рождението на Александър Балабанов Университетската библиотека “Св. Климент Охридски” представя изложбата “Среща с една университетска легенда”. Тя може да бъде разгледана до 15 март 2019 г.

Алма матер посрещна новите студенти по програма „ЕРАЗЪМ+“

През втория семестър на академичната учебна 2018/2019 година 90 студенти и докторанти от 22 държави от Европа, Африка, Азия и Южна Америка избраха най-добрия български университет за своята студентска мобилност.