Начало / Новини / Новини и събития

   
Представяне на колективната монография „Живот в условия на криза“

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше представена колективната монография „Живот в условия на криза“ с автори Маргарита Бакрачева, Милен Замфиров, Цецка Коларова и Екатерина Софрониева.

Част от новия Софийски планетариум „Андромеда“ беше представен на провеждащия се Първи национален форум за съвременни космически изследвания

Учените от Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ получиха уверения и силно рамо от държавата за своите научни и приложни разработки на открития на 21 октомври 2020 г. Първи национален форум за съвременни космически изследвания.

Проф. д-р Тинко Тинчев бе удостоен с Почетен знак със синя лента на Софийския университет

На заседание на Академичния съвет ректорът проф. дфн Анастас Герджиков връчи на проф. д-р Тинко Тинчев Почетния знак със синя лента на Софийския университет. Предложението за удостояване с високото отличие е на Факултета по математика и информатика и е забележителния му принос за развитието на факултета и в частност на катедра „Математическа логика и приложенията й“, за приноса му в развитието на Университета и за високите му научни постижения.

Новоизбраният Съвет на настоятелите на Софийския университет проведе първата си среща

На 21 октомври 2020 г. Съветът на настоятелите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе първата си среща.

 

Кариерен форум 5.0 в Стопанския факултет

Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Германо-Българската индустриално-търговска камара за пети пореден път организираха Кариерен форум 5.0, който се проведе в Онлайн Стопански факултет на 20 октомври 2020 г. Кариерен форум 5.0 е част от поредицата събития, с които се отбелязва 30-тата годишнина на Стопанския факултет. Във форума с виртуални щандове и виртуални зали за презентации участваха 30 водещи работодатели.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 18 октомври 2020 г. почина проф. дфзн Борис Арнаудов, дългогодишен преподавател във Физическия факултет на Алма матер.

Опелото ще се състои на 22 октомври 2020 г. от 12.00 ч. в храма “Св. Седмочисленици”.

Юбилейна конференция в чест на 60-годишнината на проф. дфн Георги Каприев и проф. дфн Стилиян Йотов

В Аулата на Ректората на Софийския университет при спазване на мерките с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 се проведе конференция на тема „История и съвременност на философията“. С научния форум катедра „История на философията“ при Философския факултет отбеляза шестдесетгодишнината на своите членове проф. дфн Георги Каприев и проф. дфн Стилиян Йотов, двама от най-проницателните историци на философията в научната култура на съвременна България.

Центърът "ал-Фараби" към Алма матер участва в научния онлайн форум Al-–Farabi Science Talks

В началото на месец октомври 2020 г. се проведе втората сесия от поредицата от седем онлайн сесии Al­–Farabi Science Talks, посветена на 1150–годишнината на източния философ, учен и мислител ал-Фараби, под наслов „Абу Наср ал-Фараби – философ на цивилизациите“. В отделните сесии са поканени да участват учени от Казахстан, Франция, Турция, Германия, Иран и др., изследователи на творчеството на Абу Наср ал-Фараби.

С изложба и участие в пленер продължава проектът „АRTгументи“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата

През този месец се проведоха две събития от проекта „ARTгументи“ на Софийския университет: изложба в галерия „Етюд“, открита на 13 октомври 2020, и участие на ръководителя на проекта в 19-тото издание на пленера „Художници-Балчик–Любов“, състоял се в „Културен център „Двореца“ – гр. Балчик.

Франкофонският център предоставя преносими компютри на нуждаещи се студенти

Франкофонският център към Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Университетската агенция на Франкофонията (AUF) в България предоставят 10 броя преносими компютри от фонда на Франкофонския център за целите на обучението в електронна среда в настоящата епидемична обстановка.

Срещи с национално представителни организации на работодателите

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков проведе три работни срещи с представители на работодателски организации. Те бяха посветени на обсъждане на възможностите и конкретните стъпки за развитие и разширяване на съществуващото партньорство.

Посланикът на Кралство Нидерландия посети Университетската ботаническа градина - гр. София

Посланикът на Кралство Нидерландия в България Беа тен Тъшър посети за пореден път Университетската ботаническа градина в гр. София. Тя се срещна с директора на Университетските ботанически градини д-р Красимир Косев. Посланикът връчи специален подарък - луковици от лалета сорт „Сердика“, селекционирани специално за отбелязването на 110-та годишнина от началото на дипломатичните отношения между България и Нидерландия.

Представяне на книгата на Хавиет Качо „Нансен. Полярният изследовател, който искаше да промени света“

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет Българският антарктически институт и издателство „Вакон“ представиха книгата на Хавиер Качо „Нансен. Полярният изследовател, който искаше да промени света“.

Онлайн отворена лекция „В света на китайския чай“

На 4 октомври 2020 г., с подкрепата на Институт „Конфуций“ към Софийския университет, любителите на китайския чай се събраха онлайн с Бойка Михайлова за отворена лекция, посветена на една от най-древните форми на китайското наследство – чаеното изкуство и култура.

Възпитаник на Физическия факултет с високо отличие на американската Национална лаборатория Лос Аламос

Ваня Йорданова е сред седемте учени и инженери, отличени като изявени сътрудници на Националната лаборатория Лос Аламос, САЩ, за 2020 г. Тя и нейният съпруг Валентин Йорданов са моторът на три мащабни симпозиума по слънчево-земни връзки ISROSES (International Symposium on Recent Observations and Simulations of the Sun-Earth System), проведени в България през 2006, 2011 и 2016 г. и събрали цвета на световната общност в тази научна област. И двамата са в управителния съвет и сред щедрите донори на сдружението "Асоциация на завършилите Физическия факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски".

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 5 октомври 2020 г. почина проф. д-р Недялка Видева, дългогодишен преподавател във Философския факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 7 октомври 2020 г. от 11.30 ч. в Ритуалната сграда на Централните софийски гробища.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 3 октомври 2020 г. внезапно ни напусна проф. д-р Александър Стойнов, дългогодишен преподавател в Юридическия факултет.

Опелото ще се състои на 7 октомври 2020 г. от 11.30 часа в църквата на Централните софийски гробища.

48-ма Национална конференция по въпросите на обучението по физика

От 2 до 4 октомври 2020 г. във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ при спазване на мерките с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 се проведе традиционната 48-ма Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Ядрената физика и енергетика в образованието по физика“.

Oфициално откриване на Експерименталната лаборатория по физика за работа с учители и ученици

Във Физическия факултет на Софийския университет се състоя официалното откриване на Експерименталната лаборатория по физика за работа с учители и ученици. Лабораторията е място, където учениците могат да изпитат вълненията от досега с експерименталната физика и където учителите ще могат да опреснят знанията и уменията си и да придобият нови.

Открита бе академичната 2020/2021 учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Университетската ботаническа градина – София официално бе открита академичната учебна година на най-старото висше училище в България. Празничният ден продължи с тържествено посрещане на първокурсниците във факултетите на Софийския университет.

В Европейския ден на езиците специалност „Японистика“ отбеляза своята 30-годишнина

В двора на Центъра за източни езици и култури на Софийския университет се проведоха Дни на отворените врати: 30 години „Японистика“ в Софийския университет и Европейски ден на езиците. Така специалността към Факултета по класически и нови филологии отбеляза своя юбилей.

Над 450 души посетиха щанда на Физическия факултет на Софийския фестивал на науката 2020

Традиционно Физическият факултет на Софийския университет участва със специален щанд по време на Софийския фестивал на науката, който тази година се проведе на 26 и 27 септември в София Тех Парк.

Фотоизложба „България и Япония – политика, дипломация, личности и събития“

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет e експонирана изложбата „България и Япония – политика, дипломация, личности и събития“. Експозицията е част от 31-ви Дни на японската култура в България. Автори на изложбата са Вера Вутова – Стефанова и доц. д-р Евгений Кандиларов. Експозицията може да бъде разгледана до 8 октомври 2020 г.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че почина проф. днк Веселин Тепавичаров, дългогодишен преподавател в Историческия факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 30 септември 2020 г. от 11.30 ч. в Траурен дом "Мира" (срещу входа на Централните софийски гробища).

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че почина проф. д. изк. Симеон Недков, дългогодишен преподавател и ръководител на Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ във Философския факултет на Алма матер.

Опелото ще се състои на 26 септември 2020 г. от 12.00 ч. в църквата „Св. София“.

Лендарт пленер „Между пясък и пяна“

В периода 15 – 19 септември 2020 г. в творческия дом „Китен“ на Софийския университет се състоя лендарт пленер „Между пясък и пяна“. Пленерът е част от проекта „АRTгументи“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ към Университета.

Заповед № РД- 19-343/16.09.2020 г. на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На основание чл. 32, ал. 1, т. 1 от Закона за висшето образование, чл. 29, ал. 2, т. 7 и 10 от ПУДСУ и заповеди № № РД-01-487 и РД-01-489 от 31.08.2020 г. на Министъра на здравеопазването, с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус)

Откриване на учебната година в Университетския център "Академия за деца"

На 15 септември 2020 г. бе открита учебната година в Университетския център "Академия за деца" към Алма матер. Ръководителят на Академията доц. дпн Милен Замфиров подчерта, че от тази година дейностите ще бъдат с увеличен времеви интервал, което ще даде на родителите повече възможности за избор.

Във Факултета по химия и фармация бяха връчени почетни отличия на проф. д-р Аля Таджер и г-жа Валентина Янкулова

В зала 130 на Факултета по химия и фармация се състоя тържествената церемония по удостояването на проф. д-р Аля Таджер с Почетен знак със синя лента на Софийския университет и на г-жа Валентина Янкулова с Почетен нагръден знак "Св. Климент Охридски" I-ва степен.

Изследователската инфраструктура по религиозни изследвания RESILIENCE е готова за старт

Тринадесет академични институции от единайсет държави, сред които е и Софийският университет „Св. Климент Охридски“, работят по създаването на постоянна европейска научноизследователска инфраструктура за религиозни изследвания, наречена RESILIENCE. На 10 септември 2020 г. партньорите в RESILIENCE подадоха предложение за научноизследователска инфраструктура, която да бъде включена в Пътната карта на ESFRI 2021. Включването на RESILIENCE в Пътната карта ще осигури на партньорите институционална рамка, в която може да започне подготвителната фаза на изграждане на инфраструктурата.

Нови научни списания, издания на Факултета по науки за образованието и изкуствата

Факултетът по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет стартира три нови научни списания, свързани с научноизследователската и художественотворческата дейност, провеждана във факултета.

Семинар за извънкласните и извънучилищните дейности

Департаментът за информация и усъвършенстване на учители (ДИУУ) към Софийския университет като свързващо звено между висшето и средното образование за седма поредна година участва в семинар с учители и директори на училища и детски градини, организиран от Синдиката на българските учители и Министерството на образованието и науката.

Царица Елеонора Българска – изложба с архивни фотографии за живота и делото ѝ

Университетската ботаническа градина – Балчик откри изложба „160 години от рождението на царица Елеонора Българска“. Експозицията, подредена в Божествена градина, е с архивни фотографии, предоставени от Държавна агенция „Архиви“. Изложбата показва живота на царица Елеонора след пристигането ѝ в България, сватбата ѝ с цар Фердинанд и делото ѝ в България като благородна дама.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявява допълнителен прием за учебната 2020/2021 година

10 664 са кандидатите, подали документи за прием в Софийския университет, което представлява ръст от 50 процента спрямо 2019 г. 4 497 новоприети студенти са се записали след приключване на трите класирания в кандидатстудентската кампания за учебната 2020/2021 година. За останалите незаети места в редовна и в задочна форма, субсидирани от държавата, както и за незаетите места за обучение срещу заплащане, Софийският университет обявява допълнителен прием при следния график:

От 10 до 14 септември 2020 г. е срокът за регистрация за класиране. Процедурата по регистриране за класиране и подаване на документи за класиране е електронизирана и се извършва единствено на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета http://www.uni-sofia.bg . Достъпът до електронния портал изисква задължителна начална регистрация чрез валидни лични данни и валиден адрес на електронната поща.

Националният отбор по биология завоюва бронзови медали в 31-та Международна олимпиада по биология (IBO 2020)

За трета поредна година олимпийците ни по биология постигнаха грандиозен успех, като и четиримата ни национални състезатели спечелиха бронзови медали в оспорваната надпревара на международното дистанционно състезание - IBO Challenge 2020, което се проведе на 11 и 12 август 2020 г.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 18 август 2020 г. почина проф. д-р Димитрина Милкова, дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 22 август 2020 г. от 11.00 ч. в храма на Централните софийски гробища.

Приключи първият етап от проекта @PTITUDE

Приключи първият етап от проекта @PTITUDE с ръководител доц. д-р Милен Петров, зам.-декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследванията са извършени с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“, Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства – 2018г.

Факултетът по науки за образованието и изкуствата участва в международен проект по програма „Еразъм +“

Софийският университет е партньор в двугодишния проект по програма „Еразъм +“ DEVELOPING NEW SOFTWARE FOR PSYCHOMOTOR REEDUCATION OF CHILDREN WITH AUTISM, с водеща организация Университетът в Чанаккале, Турция (Canakkale Onsekiz Mart Universitesi).

Абсолвентите от випуск 2019 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет получиха дипломите си за висше образование

381 абсолвенти от специалност „Право“ получиха дипломите си за завършено висше образование. 97 от тях са с отличен успех. Тържествената церемония се проведе в парка на Военната академия „Георги С. Раковски“.

Завърши випуск 2019 на специалност „Международни отношения“ в Юридическия факултет

Над 60 бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за завършено висше образование. 18 от тях са с отличен успех. Преди началото на церемонията, която се проведе в парка на Военната академия „Георги С. Раковски“, деканското ръководство поднесе венец пред паметника на Васил Левски.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29 юли 2020 г. почина доц. д-р Емилия Минева, дългогодишен преподавател във Философския факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 1 август 2020 г. от 10.00 ч. в църквата „Света Параскева“ (София, ул. „Г. Раковски“ 58).

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски” с дълбоко прискърбие съобщава, че на 27 юли 2020 г. ни напусна един от най-утвърдените и авторитетни български географи, колега и приятел проф. д-р Стефан Петров Карастоянов, дългогодишен преподавател в Геолого-географския факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 30 юли 2020 г. (четвъртък) от 11.00 часа в Ритуалната зала на Малашевските гробища.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 28 юли 2020 г. след кратко боледуване почина проф. д-р Симеонка Бъчева, дългогодишен преподавател във Факултета по педагогика на Алма Матер.

Опелото ще се състои на 29 юли 2020 г. от 12.30 ч. в черквата към Централните софийски гробища.

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет бе открита лаборатория „Дисперсни системи и реология в чистите технологии“

В заседателната зала на Факултета по химия и фармация към Софийския университет се проведе официалното откриване на лабораторията „Дисперсни системи и реология в чистите технологии“, част от лабораторен комплекс „Наноструктурирани материали и дисперсни системи“.

Университетската ботаническа градина – Балчик отбелязва своята 65-та годишнина

На 27 юли 2020 г. Университетската ботаническа градина – Балчик отбелязва своя 65-годишен юбилей. На тази дата през 1955 г., със заповед на министъра на културата и образованието, на територията на бившата лятна резиденция на румънската кралица и под ръководството на известния български учен ботаник академик Даки Йорданов е създадена Градината.

Международен виртуален семинар на тема „Управление на данни“

Международният семинар на тема „Управление на данни“, организиран от Българския възел на Алианса за изследователски данни (Research Data Alliance), се проведе във виртуална среда на 24 юли 2020 г.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2020/2021 г. в Софийския университет

Резултатите от третия етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2020/2021 г. бяха обявени днес.

В Алма матер бяха валидирани нови пощенски марки, посветени на Антарктида

В двора на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемония по валидиране на пощенски марки, посветени на 200-годишнината от откриването на Антарктида и 50 години български научни изследвания на Ледения континент.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Националната компания индустриални зони подписаха меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ) Антоанета Барес подписаха меморандум за сътрудничество между двете институции.