Начало / Новини / Конкурси / Архив / Второ издание на националния конкурс “Най-добър младежки стартъп в България”

   

Срок за кандидатстване: 17 април 2023 г.

 

Фондът на фондовете и СУ "Св. Климент Охридски" стартират второто издание на националния конкурс “Най-добър младежки стартъп в България”

 

Вече се приемат заявки за участие. Част от състезанието е 6-седмична обучителна програма

Фондът на фондовете и СУ "Св. Климент Охридски" стартират второто издание на националния конкурс “Най-добър младежки стартъп в България”. Отворен е прозорецът за кандидатстване на младежи от 18 до 29 години. Състезанието дава възможност на индивидуални участници или екипи да развият проектите си, да покажат предприемачески умения и да придобият ценен опит в рамките на 6-седмична менторска програма преди финалното представяне на идеите пред инвеститори. Кандидатите могат да заявят интерес в срок до 17 април 2023 г. през електронна форма в сайта на инициативата.

Заявки за участие се приемат от цяла България, от индивидуални участници или отбори. Могат да кандидатстват студенти от всички български университети и специалности, както и ученици от горен курс - 11-ти и 12-ти клас. Допустими са предложения от всички области и сектори и на различен етап на реализация - от идея, през прототип до активен на пазара продукт. Кандидатурите ще бъдат разделени в категории (идейна, ранна или напреднала фаза, както и по възрастови групи), за да се определи график за обучителната фаза, така че тя да покрие най-адекватно нуждите на участниците и да постигне максимален напредък на проектите спрямо етапа на развитие, с който влизат в състезанието.

Допуснатите кандидати ще получат възможност за развитие на идеите си чрез менторство, обучения и срещи със създатели на успешни стартъпи, а десетте най-добри отбора ще се представят пред експертно жури и инвеститори в рамките на финала на 7 юни 2023 г. Участниците ще получат възможности за: дялова инвестиция, включване в акселераторски програми и инкубатори, стаж в партниращи на конкурса организации, менторски часове с успешни основатели на компании, възможност за участие в български и международни конкурси, парични и поощрителни награди от партньорите.

Това е второто издание на националното състезание, организирано от Фонда на фондовете и СУ "Св. Климент Охридски". Партньори на конкурса през 2023-та са над 20 организации от стартъп и инвестиционната среда у нас, сред които секторни асоциации, инвестиционни фондове, финансови институции, неправителствени организации за подкрепа на науката и предприемачеството, международни платформи за ангелски инвестиции, акселериране и стартиращ бизнес, медии.

Националният конкурс "Най-добър младежки стартъп в България" се проведе за първи път през лятото на 2022 г. В надпреварата участваха 36 стартъпа. Тази година организаторите искат да разширят мащаба на инициативата и да я утвърдят като най-значимия и популярен младежки национален конкурс, трамплин за младите предприемачи да сбъднат идеите си за собствен бизнес. Проектът има за цел да насърчи реализирането на иновативни идеи в България и да повиши предприемаческата култура на младите хора, включително за генериране и развитие на идеи, бизнес планиране, маркетинг, представяне пред инвеститори и др.

 

Сред партньорите на "Най-добър младежки стартъп в България за 2023 г." са: Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA), фонд мениджърите за дялови и квази-дялови инвестиции на Фонда на фондовете: Innovation Caрital, Vitosha Venture Partners, NV3, Morningside Hill Capital Management, Silverline Capital, българското подразделение на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor, Българската асоциация по роботика и автоматизация - PARA, най-голямата българска ангелска мрежа CEO Angels Club, Българската фондова борса (БФБ), платформата за инвестиции в стартиращи компании SeedBlink, българското звено на един от най-големите преакселератори в света Founder Institute, Съветът по инвестиции към Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Министерството на иновациите и растежа (МИР), Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), Teenovator, Junior Achievement Bulgaria, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Обединена българска банка (ОББ), SIS Кредит, Асоциацията на младите учени, Стопанският факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и др.

 

Още информация и линк за кандидатстване са достъпни в сайта на конкурса на адрес: www.startup-competition.fmfib.bg

Информация за участниците и победителите в първото издание е публикувана ТУК

 

За допълнителни въпроси по отношение на конкурса може да се обръщате към Дочка Василева:

Имейл: d.vassileva@fmfib.bg

Тел. за контакт: 0885 35 30 75