Начало / Новини / Календар / „Перманентната криза на либералната демокрация?“ Публична лекция на доц. Светослав Малинов

Конферентна зала, Ректорат и на живо в канала на Културния център във “Фейсбук”

Още преди началото на войната в Украйна, либерално-демократичният световен ред, базиран върху суверенитета на националните държави, общата архитектура за сигурност и най-вече върху фундаменталната ценност на правата на човека, бе обект на изострен обществен дебат.

Имат ли валидност старите ценности в серията от последователни кризи, които преживяваме? Как се променя светът след информационното пресищане, пост-истината и хибридната война, пандемия от COVID-19, реалната война в Украйна и световната конфронтация? Поредицата „Бъдещето на либералната демокрация“, в която видни юристи и политолози разсъждават върху тези въпроси, продължава с публичната лекция на доц. д-р Светослав Малинов от катедра „Политология“, Философски факултет, СУ, озаглавена „Перманентната криза на либералната демокрация?“

Той ще представи своето разбиране за генезиса и вътрешните напрежения на либералната демокрация като политически режим. Ще бъде формулирана хипотеза за нейното бъдеще в контекста на Европейския съюз и в глобална перспектива. Лекцията е открита за публика на място в Конферентната (Огледална зала) на СУ (Ректорат, Северно крило, ет. 2) и ще се излъчва онлайн в канала на Културния център във Фейсбук .

В рамките на поредицата през семестъра ще гостуват още Явор Сидеров, проф. Дeйвид Джио от Кингс Колидж, Лондон и гл. ас. Ружа Смилова от Софийския университет.

Svetoslav Malinov

За лектора

Д-р Светослав Малинов е доцент по история на политическите идеи в катедра „Политология“ към Философски факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирал е политическа теория и история на политическата мисъл в Норвегия (1990-91), Италия (1992), САЩ (1993-94, 1997) и Великобритания (1995-1996). Автор на книгите Критика на политическия рационализъм. Изследване върху политическата мисъл на Едмънд Бърк (2003), Консервативни опити (2010), Опасни умове. Изследване върху политическия радикализъм на XIX век (2022), както и на множество научни публикации в областта. Съставител на редица антологии и автор на първите преводи на български на класическите произведения „Два трактата за управлението“ и „Писмо за толерантността“ на Джон Лок, „Размисли за революцията във Франция“ на Едмънд Бърк, „Нова Атлантида“ на Френсиз Бейкън и „Политически есета“ на Дейвид Хюм, за които двукратно е удостояван с наградата на Съюза на българските преводачи. Политик, народен представител в XL Народно събрание (2005-2009) и депутат в Европейския парламент (2011-2019).

Досега в поредицата

Лекциите се провеждат пред публика и се излъчват онлайн в канала на Културния център във Фейсбук , където са налични записите от тях:

⚈ Проф. Даниел Вълчев, д-р Първан Симеонов, доц. д-р Борис Попиванов, доц. д-р Симеон Гройсман: „Кризата с Covid-19 и бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели

⚈ Кръгла маса „Границите на правата по време на война“

⚈ Доц. Огнян Минчев: „Либералната демокрация – исторически превъплъщения и перспективи за бъдещето“