Начало / Новини / Календар / Олга Токарчук ще бъде удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула

На тържествена церемония, която ще се състои на 10 юни 2022 г. от 11.00 ч. в Аулата в Ректората, полската писателка Олга Токарчук ще бъде удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии.

Olga Tokarczuk Photo Jacek Kołodziejski (005)

Олга Токарчук е полска прозаичка и есеистка, авторка на сценарии, поетеса, психоложка, един от най-известните европейски писатели днес. Носителка е на Международната награда „Букьр“ за романа „Бегуни“, двукратна лауреатка на литературната награда „Нике“ за романите „Бегуни“ и „Книгите на Якуб“. През 2019 година получава Нобеловата награда за литература. Наградата й е присъдена заради „повествователното й въображение, което с енциклопедична страст разкрива преминаването на границите като форма на живот“.

На 16 декември 2020 г. получава и титлата почетен доктор на Варшавския университет.

Организира ежегоден международен литературен фестивал в полския град Нова Руда. Използва част от Нобеловата премия, за да основе през 2019 г. фондация на свое име с дейност в областта на литературата и образованието. Ангажирана е с множество обществени каузи.

Дебютната й книга се появява през 1989 г., от тогава досега е издала над петнадесет книги. Произведенията й са преведени на над 30 езика. У нас интересът към творчество й започва още в началото на настоящия век и произведенията й имат отлична рецепция. На български са преведени много от творбите й: романите „Дом дневен, дом нощен“, „Правек и други времена“, „Бегуни“, „Карай плуга си през костите на мъртвите“, сборниците с разказите „Музика от много барабани“, „Последни истории“ и „Чудати разкази“, есетата „Чувствителният разказвач“, книгата „Изгубената душа“. Най-новата й книга у нас е „Гардеробът“, издадена в началото на тази година. Много от публикуваните й на български език произведения претърпяват и преиздания. Българските преводи на Токарчук дължим на преводачите Силвия Борисова, Крум Крумов, Георги Кръстев, Христина Симеонова-Митова и Мирка Костова.

Посещението на Олга Токарчук в София е част от събитието „Литературни срещи“, което организира Фондация „Прочети София“ на 10 и 11 юни 2022 г.

Писателски разговор между Олга Токарчук и Георги Господинов ще се проведе на 10 юни. Двамата автори ще дискутират различни художествени аспекти на творчеството им, значението на социалното, политическото, обкръжаващото и днешното за тяхната работа. Срещата ще продължи с разговор с публиката. Водещ ще бъде журналистът и поет Димитър Кенаров.

Във втория ден от форума писателката ще участва в дискусия с философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния лингвист Александър Попов. Разговорът ще е посветен на границите на изкуствата и негов модератор ще бъде литературната теоретичка и авторка на две поетични книги Камелия Спасова.

По време на „Литературни срещи“ ще се изиграе и театралният пърформанс на режисьора Марий Росен, вдъхновен от текстове от „Чудати разкази“ на полската писателка. В постановката ще участват Александър Митрев и Жана Рашева.

 

plakat DHC Tokarchuk (002)