Начало / Новини / Календар / Международен научен семинар Physics vs. Theology: the big questions in the 21st century

Заседателна зала 2, Ректорат

Семинарът Physics vs. Theology: the big questions in the 21st century представлява работна среща на участници в проекта „Наука и Православие по света“ под председателството на д-р Стоян Танев (Carleton University, Canada) и протопрезвитер д-р Кристофър Найт (St. Edmund's College, Cambridge, UK). Тя е с отворен вход и ще се проведе на 9 юни 2022 г. от 9:00 до 16:30 в Зала 2 и на 10 юни 2022 г. от 9:00 до 20:00 в Конферентната зала на Ректората. Работният език е английски.

Международният научен проект „Наука и Православие по света“ е посветен на изследвания в една сравнително непозната област: връзката между наука и религия в православния християнски свят. Той има за цел да постави основите на един конструктивен диалог между науката и Православието и да изгради международна мрежа от учени, които биха могли да допринесат за развитието на този диалог през XXI век. Проектът е организиран от Института за исторически изследвания при Националната фондация за научни изследвания, Атина (Гърция) и е финансиран от Фондация „Темпълтън“ (САЩ).

Работната среща-семинар Physics vs. Theology: the big questions in the 21st century е част от проекта „Наука и Православие по света“ и се организира в България от гражданско сдружение ХАРТА и Софийския университет „Св. Климент Охиридски“. Целта на семинара е:

  • Да даде възможност за открита дискусия, която да допринесе за формирането на православни гледни точки по въпроси, възникващи от взаимодействието между физика и богословие.
  • Да отвори дискусията за по-широка аудитория, интересуваща се от християнския поглед върху етичните въпроси, възникващи от напредъка на физиката и технологиите.
  • Да откликне на подновения интерес към разбирането на връзката между Бога, човека и света.
  • Да обсъди начини за преоценка на предишни отговори в светлината на новите въпроси, поставени от най-новите научни и технологични постижения.

Участници и доклади

Stoyan Tanev, PhD in Physics and in Theology, Associate Professor, Carleton University, Canada
Apophaticism in Orthodox theology and the apophaticization of quantum mechanics

Very Rev. Thierry Magnin, PhD in Physics and PhD in Theology, President-Rector for Humanities, Catholic University of Lille, France
Non-separability, Complexity and Creation by Relationships

Very Rev. Nikolaos Loudovikos, PhD in Theology, Professor, University Ecclesiastical Academy of Thessaloniki, Greece
(Bio)Technology as the Definite and Unfallen Utopia: From Heidegger and Freier to Bostrom, Stuart Russell, and the Dark Star of Desire

Georgi Kapriev, D.Sc., Professor of History of Philosophy, Sofia University, Bulgaria
The structures of time in Byzantine philosophy

Nidhal Guessoum, PhD in Astrophysics, Professor, American University of Sharjah, UAE
Physics and Religion: What Kind of Relation?

Very Rev. Christopher Knight, PhD in Astrophysics, St. Edmund's College, Cambridge, UK
Realism and Idealism: Converging Perspectives from Patristic Thinking and the Philosophy of Science

Todor Veltchev, PhD in Astronomy, Associate Professor, Sofia University, Bulgaria
Christian scientific apologetics in the 21st century