Начало / Новини / Календар / Лекция за кръстоносните походи на доц. д-р Кристиан Фогел (Университет на Саарланд, Германия)

Конферентна зала, Ректорат

На 9 юни 2022 г. от 9.30 ч. в Конферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски" доц. д-р Кристиан Фогел от Университета на Саарланд в Саарбрюкен (Германия) ще изнесе лекция на тема: Кръстоносните походи и тяхното въздействие върху европейското общество и политика (прелюдия, феномен и последици) / The Crusades and their impact on European society and politics (prelude, phenomenon and consequences). Лекцията е организирана от Историческия факултет в рамките на Работната програма за сътрудничество между Университета на Саарланд и СУ „Св. Климент Охридски".

Кръстоносните походи са едно от най-колоритните събития в средновековната история. Те засягат както Латинска Европа, така и Византийския Изток и мюсюлманския Близък Изток. По отношение на кръстоносната общност в Западна Европа възникват много въпроси: Какъв тип общество е предразположено към свещена война? Кои тенденции в икономическата, богословското и политическата история довеждат до кръстоносните походи? Историята на кръстоносните походи не започва в Клермон през 1095 г. и не завършва в Акра през 1291 г. Освен това, историческа сцена на кръстоносните походи не били единствено единствено Светите земи. Кръстоносните походи отразяват състоянието на западното общество и дори го променят по отношение на много аспекти, каквито са икономиката, изкуството, културата, и дори и най-интересно – в психологически план.

 

Лекцията ще бъде на английски език. Водещ: доц. д-р Ангел Николов