Начало / Новини / Календар / Куполът на Калейдоскоп е част от програмата на Фестивала на светлините LUNAR и Софийски фестивал на науката

Княжеска градина

В периода от 9 до 12 май 2024 г. Мобилният център за визуална наука, създаден от преподаватели от Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, ще бъде разположен в Княжеската градина в София.

Куполът на науката отново отваря сърцето си за жителите и гостите на София и ще бъде разположен в Княжеската градина, в непосредствена близост до Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Не пропускайте възможността да се потопите в 360-градусовите преживявания „Светът в риск и „Надежда за бъдеще“, които ще се излъчват по време на третото издание на фестивала на светлините LUNAR - от 9 до 12 май 2024г., както и на четиринадесетото издание на Софийския фестивал на науката, който ще се проведе в същия период, в София Тех Парк.

Kaleidoscope

Филмите представят по изключително завладяващ начин повече за това какъв е светът днес и какъв ще бъде утре. Каква е ролята на всеки от нас, способни ли сме да се адаптираме към новата реалност и как изглежда тя? Основани на научни факти, „Светът в риск и „Надежда за бъдеще“ ни пренасят в най-горещите точки на планетата. Цялостното впечатление от това пътуване създава реална представа за трудностите, пред които е изправен светът. Искате ли да знаете какво предстои и кои са главните герои на бъдещето? Очакваме ви в специално изградения купол, който създава условия за пълно 360-градусово потапяне.

Можете да се потопите в науката, представена чрез изразните средства на изкуството в дните между 9 и 12 май. Прожекциите ще са на всеки 30 минути в периода от 11.00 до 23.30 часа.

Входът е свободен.

Повече за проекта:

Мобилният център за визуална наука „Калейдоскоп“ е инициатива на ESG Lab и на фондация ФЕБ, създадена от учените от Стопански факултет на Софийския университет. Организаторите целят чрез визуалното и сетивно въздействие да обърнат внимание на темите, свързани с опазването на околната среда, с енергията, водата, храната, отпадъците, биоразнообразието и обезлесяването, с бедността и с мира, със сигурността и други. През 2024 г. „Калейдоскоп“ беше представен премиерно по време на инициативата „Дни на визуалната наука“, провела се в периода 29 февруари-2 март в Арена София. Стремежът ни е „Калейдоскоп“ ще гостува в различни градове в страната, като целта е потапящото преживяване, изградено върху научни факти, да докосне възможно най-много хора.

Автор на въздействащите произведения е един от пионерите в областта на 3D мапинга в Европа и организатор на Фестивала на светлините - MP-STUDIO .