Начало / Новини / Календар / Факултетът по славянски филологии отваря вратите си за среща на ученици и студенти

119 кабинет, Ректорат

На 23 май 2024 г. от 14:30 ч. в 119 кабинет катедра „Български език като чужд” ще отвори вратите на своите аудитории, за да посрещне ученици от трети и четвърти клас на 75.ОУ „Тодор Каблешков”, гр. София. Събитието е инициирано съвместно с Интернационална Асоциация „ЕдюкАрт” като част от поредица прояви в духа на концепцията Катедрата да бъде място за среща на различни общности, за които българският език не е първи.

Срещата между ученици, чийто майчин език е различен от българския, и студенти чужденци на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще допринесе не само за по-ефективното езиково развитие на двете групи обучаеми, но и ще провокира по-силна мотивация в процеса на обучението по български език като втори.

Предвижда се учениците да участват в съвместни дейности като споделено четене и езикови игри със студентите и да научат заедно с тях интересни факти за различни езици и видове писменост.

В същото време студентите ще могат да представят себе си, своите истории и отношението си към българския език като език на академичното им обучение и на страната, в която живеят по време на следването си.

Вярваме, че Университетът е най-подходящата среда, в която да се утвърждава принципът на протегнати ръце между различията, събрани от българския език като ценност, език на общуването в България и език на обучението в българските образователни институции.

На събитието са поканени всички преподаватели и студенти, които имат интерес към една нестандартна среща на знания и умения, нагласи и гледни точки, която ще бъде възможна чрез българския език.