Начало / Новини / Календар / Факултетът по класически и нови филологии ще награди победителите в първия студентски конкурс за превод на поезия от чужд на български език

Театрална зала, Ректорат

По повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май и в рамките на Майските дни на културата на Софийския университет Факултетът по класически и нови филологии към Софийския университет “Св. Климент Охридски“ празнува езиковото многообразие на планетата и красотата на българския език чрез общофакултетска инициатива за студентски конкурс по превод от чужд на български език под надслов: “Светът е в нас чрез езика и писмеността“.

В конкурса са предложени за превод текстове от 16 съвременни световни поети, оценявани чрез 16 научни журита от специалностите във факултета. 70 студенти са се включили с преводи.

Официалната церемония по награждаването на отличените студенти ще се състои на 23 май 2024 г. от 16.00 ч. в залата на Театър-лаборатория „Алма матер“. Почетен гост ще бъде Аксиния Михайлова - поет и преводач, носителка на две престижни литературни награди - „Гийом Аполинер” за книгата й Ciel a perdre („Небе за изгубване”, 2014 г.) и на Националната награда за поезия на Франция „Макс Жакоб” за 2020 г. Нейната втора книга на френски език Le Baiser du temps („Целувката на времето”) е издадена от френското издателство „Галимар” през 2019 г. След Йордан Радичков през 1980 г. Аксиния Михайлова е едва вторият български автор, публикуван от престижното издателство.

Председател на финалното конкурсно жури с представители от всичките 16 специалности във Факултета за класически и нови филологии ще бъде проф. д-р Амелия Личева.

В концертната програма на церемонията по връчване на наградите ще участват народната певица Людмила Радкова, дългогодишна солистка в оркестъра на Горан Брегович, Любомир Желев – солист-инструменталист от Държавния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“, талантливи деца от Националното музикално училище “Любомир Пипков“, София, виртуозните братя - цигулари Антон и Атанас Георгиеви, акордеонистите Емил Спасов и Артьом Воронин, пианистите Анна Младенова и Клавдия Заимова, Владимир Маринов - бас баритон, младата поп певица Ели Раданова и студентската вокална група “Лингвакорд“ с ръководител гл. ас. д-р Вълчан Вълчанов.