Начало / Новини / Календар / Честване на Деня на Африка

Аула, Ректорат

На 26 май 2024 г. от 17.30 часа в Аулата в Ректората ще се проведе празненство по случай Деня на Африка (25 май). Денят на Африка празнува успехите на Африканския съюз, от неговото създаване на 25 май 1963 г. и ролята му в обединяването на африканските нации. Празникът ще бъде отбелязан с музика, танци, изложба, филмова прожекция и традиционна африканска храна.

Денят на Африка се отбелязва всяка година на 25 май. Дата, която съвпада със създаването на Африканския съюз, на 25 май 1963 г., от лидерите на африканските държави. От тогава 25 май се празнува по целия свят, от различни африкански общности.

Честването на Деня на Африка предоставя възможност да се покаже африканското единство, но и културното многообразие и идентичността на Африка, чрез различни културни дейности и събития.

Всяка година Африканският съюз избира определена важна за континента тема, за да отбележи Деня на Африка и да намери африкански решения на африканските проблеми. През 2024г основната тема е образованието и образованието в Африка през 21 век, под надслов: „Да образоваме Африка, готова за 21-ви век: изграждане на устойчиви образователни системи за по-добър достъп до приобщаващо, качествено и подходящо обучение през целия живот в Африка“.

Катедрата Африканистика и Индо-тихоокеански изследвания и Африканско-карибския културен център към Факултета по класически и нови филологии на Софийски университет, в партньорство с Националната академия за театрално и филмово изкуство, африканските посланици и ръководителите на мисии на Алжир, Египет, Либия, Мароко и Южна Африка и почетните консули, представляващи Етиопия, Мавриций и Сейшелските острови, акредитирани в Република България, имат честта да съобщят, че Деня на Африка ще бъде отбелязан на 26 май 2024 г., с културна програма от африканска музика, танци, традиционна храна, фотоизложба, ръчно изработени аксесоари и филмова прожекция.

ПРОГРАМА

17.30 - 17.50 - Церемония по откриване и официално посрещане

17.50 - 18.10 - Африкански барабанен кръг - FOLI BA

18.10 - 18.30 - Танцова формация "СОФИСТИК-ЖИВО"

18.30 - 18.40 - Хор на 9 Френска гимназия "Алфонс дьо Ламартин" и Боряна Димова, Софийски Университет

18.40 – 18.50 - Шоу с марокански кафтан

18.50 - 19.15 - Филмова прожекция

19.15 - Откриване на фотоизложба посветена на Африка в Централното фоайе на Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" и прием с традиционна африканска кухня

В рамките на събитието ще бъде показана фотоизложба, представяща различни държави от Африка, заедно с автентични африкански дрехи и аксесоари и традиционна африканска храна, предоставена от участващите африкански посолства и почетни консулства в България.

Събитието се осъществява и с финансовата подкрепа по проект “Африканска музика, танци и изкуство: ритмично пътешествие на разнообразие и влияние“ към Научноизследователския сектор (НИС) при СУ "Св. Климент Охридски".

africa day @1.5x