Начало / Новини / Календар / 30 години специалност „Иранистика“ в Софийския университет

Аула, Ректорат

Специалност „Иранистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва 30-годишнината от основаването си през учебната 1993/1994 година с Международна научна конференция под наслов „30 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА ИРАНИСТИКА“.

Конференцията ще се проведе на 17 и 18 май 2024 г. в Ректората на Софийския университет. Основни лектори са проф. д-р Иво Панов, основател на специалност „Иранистика“, проф. д.ф.н. Диляна Ботева-Боянова от Историческия факултет и доц. д-р Мишел Лизенберг от Амстердамския университет, Нидерландия.

В програмата на конференцията са включени 59 доклада на учени от България, Австрия, Армения, Германия, Ирак, Иран, Нидерландия, Румъния, Русия, Турция, и Унгария, разпределени в следните тематични секции: „Език и литература“, „Философия“, „Религия и общество“, „Кюрдски език и култура“, „Международни отношения“, „История“.

По повод своята годишнина специалност „Иранистика“ организира тематична изложба с ретроспективни снимки и забележителности в Иран, видени през обектива на преподаватели. Изложбата е експонирана в Централното фоайе на Ректората и може да бъде посетена от 15 до 19 май 2024 г.

В рамките на конференцията е планирано провеждане на работна среща с учени от Ереванския държавен университет, Армения.

Програма

Plakat ISC BG