Начало / Новини / Архив / Конкурс за превод на поезия от чужд на български език под надслов “Светът е в нас чрез езика и писмеността"

   

Краен срок за изпращане на преводите: 7 май 2024 г.

 

Уважаеми студенти,

Факултетът по класически и нови филологии в СУ „Св. Климент Охридски“ е уникално място, в което се срещат езици и култури от цял свят. Удоволствие за нас е да ви поканим в общофакултетската инициатива, която празнува както езиковото многообразие на нашата планета, така и красотата на българския език.

 

По повод националния празник 24-ти май и в рамките на майските Климентови дни

обявяваме

 

Конкурс за превод на поезия от чужд на български език под надслов

Светът е в нас чрез езика и писмеността

 

Регламент за участие:

 1. В конкурса могат да участват само студенти от различните специалности на ФКНФ.
 2. Конкурсът е отворен за студенти в бакалавърска, магистърска и докторска степен.
 3. За всеки език има предоставени от катедрите текстове на съвременни автори. Участниците избират един текст за превод от чужд на български език.
 4. Един кандидат може да участва в конкурса с превод от различни езици без ограничение, но за всеки отделен език изпраща отделен мейл със своята кандидатура и превод.
 5. Текстовете за превод са приложени.
 6. Преводите се изпращат като прикачен файл на имейл адрес: publicrelations.fcml@gmail.com със заглавие Светът е в нас чрез езика и писмеността – конкурс по превод. Конкурсът е анонимен. В прикачения файл с преводите не трябва да има лична информация.
 7. Данните за авторите на превода - трите имена, телефон за връзка, специалност, курс се изписват в текста на имейла и се засекретяват предварително, за да се гарантира анонимността.
 8. 8. Краен срок за изпращане на преводите е 7-ми май 2024 г., 23.59 ч.
 9. Всяка катедра/специалност, която предлага текст за превод, определя и свое жури, с участието на изявени специалисти в областта на превода на художествена литература и поезия.
 10. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на публично честване в зала Театрална на Студентски театър „Алма Алтер“ на 23 май 2024 г. от 16.00 ч. Наградите ще се връчват от официални лица и председателя на журито професор Амелия Личева.
 11. Избрани преводи ще бъдат публикувани на сайта на Факултета по класически и нови филологии, както и на сайта на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и др.
 12. Предвижда се на победителите в конкурса за превод от различни чужди езици да бъдат присъдени първи специални награди, а за останалите участници - поощрителни награди и приятни изненади.
 13. Решението на журито не подлежи на оспорване.

 

Пожелаваме успех на всички участници в конкурса!

 

Текстове за превод от:

Азербайджански език Италиански език Португалски език
Англо - американски език Корейски език Румънски език
Арабски език Немски език Турски език
Испански език Норвежки език Унгарски език
Френски език Японски език Казахски език
    Ирански език