Начало / Наука / Проекти на СУ / "Жан Моне мрежа: европейска идентичност, култура, обмени и многоезичие (EUROMEC)"

   

EU_flag
ERASMUS + ProgrammeJean Monnet Action

Стартира проект „ЖАН МОНЕ МРЕЖА: ЕВРОПЕЙСКА ИДЕНТИЧНОСТ, КУЛТУРА, ОБМЕНИ И МНОГОЕЗИЧИЕ (EUROMEC)“

[553397-EPP-1-2014-1-BG-EPPJMO-NETWORK]

Основната цел на проекта е създаването и развитието на мрежа от международни участници, които да си сътрудничат в областта на изследванията върху европейската идентичност, културата, европейското гражданство, обмените и езиковото многообразие. Мрежата включва 7 чуждестранни партньорски институции, като по този начин се гарантира многонационалното измерение и въздействие на проектните дейности.

 

Партньори по проекта са:

  • Университет „Матей Бел“, Банска Бистрица, Словакия;
  • Колеж „Тринити”, Дъблин, Ирландия;
  • Институт за европейски изследвания към Ягелонския университет, Краков, Полша;
  • Люксембургски университет, Люксембург;
  • Университетът Дърам, Великобритания;
  • Университетът Льовен, Белгия;
  • Център за европейски изследвания към Университета за чуждестранни изследвания в Гуандун, Китай.

 

Дейностите по проекта включват различни изследвания, обмен на практики и обогатяване на знанията по посочените теми. Главната задача на мрежата е да се превърне в отправна точка за изследователите по темите свързани с европейската идентичност и гражданство, идентичностите в градски условия и европейските многоезични градове, както и въпросите за нововъзникващите идентичности на новите европейски млади изследователи.

Основната целева група на мрежата са млади изследователи (докторанти, студенти, които имат намерение да продължат образованието си в докторска степен и млади изследователи, които са получили докторска степен през последните 5 години). Мрежата има за цел да приобщи докторанти и млади учени от различни научни области.

Проектните дейности предвиждат провеждането на 3 летни училища, 13 събития (семинари, работни срещи, конференции и заключителна конференция), както и множество тематични публикации.

 

Проектът се ръководи от Философски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на инициативата „Жан Моне” на програма Еразъм+ на Европейската Комисия.

 

Ръководител на проекта: доц. д-р Мария Стойчева

 

Продължителност: 36 месеца