Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / За студентите - Актуално / Стажове, стипендии и конкурси / VI Национален литературен конкурс на Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" за студенти

   

22.11.2018

 

-1Untitled

 

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” обяви шестото издание на Националния ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” . За пръв път тази година в надпреварата могат да се включват и студенти. Поради големия интерес към конкурса и многобройните запитвания за участие от страна на студенти от различни университети в страната Център „Алеф” промени регламента, като разшири възрастовия обхват на участниците. Така литературното състезание вече ще се провежда в две категории – за средношколци и за студенти.

 

Темата на шестото издание на конкурса е:

 

ДА ОБИЧАШ, ВЪПРЕКИ…

 

Задачата на участниците е да напишат художествен разказ, в който да смесят историческа правда със своето въображение. На основата на познанията си за миналото, те трябва да разкажат истории за любов, приятелство, разбирателство, взаимопомощ и саможертва между българи и евреи. Герои могат да бъдат както реални личности или сюжети, които се основават на действителен случай, така и напълно родени от въображението.

Според регламента 20 от авторите – участници в конкурса от двете категории ще бъдат номинирани. Те ще бъдат поканени на тържествената церемония по награждаване в Бургас на разноски на организаторите през пролетта на 2019 година. От тях ще бъдат излъчени и победителите в двете категории, които ще получат съответно по 400 лева за първа, по 300 лева за втора и по 200 лева за трета награда.

Класацията ще извърши компетентно жури в състав: Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг, Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг и Алберта Алкалай – председател на ЦЕБС „Алеф”, журналист, носител на званието „Човек на годината”.

Във виртуалната библиотека на сайта на Център „Алеф„ са поместени библиография, филмография и публикации по темата, които могат да предизвикат творческата фантазия и уменията на разказвачи.

Художествените разкази не трябва да надхвърлят 5 страници. Срокът за тяхното получаване е 1 март 2019 година, на електронна поща center.alef@gmail.com или на адрес: Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4 ет. 4. Център Алеф.

 

За конкурса:

Националният литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” е най-авторитетната и мащабна проява на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”- Бургас. Целта на организаторите е да предизвика младите творци да се фокусират върху ценности, които осмислят човешкия живот, независимо от историческите времеви граници, както и да направят своите изводи за бъдещето и собствената им отговорност за него. Близо 800 средношколци от всички области в страната се включиха в досегашните пет издания на конкурса и представиха изключително сериозни разработки.

С течение на годините литературната надпревара разшири своята популярност и географски граници, спечели последователи и приятели. Спомоществователи на конкурса станаха държавни и обществени институции, както и представители на бизнеса от страната и чужбина. Сред тях са Община Бургас, Посолството на държавата Израел в България, фондация „Роналд Лаудер” и др. Литературното предизвикателство вече има постоянно място в националния културен календар като важна проява и стимул към творчество на младите хора.

Отзвукът от него доказва, че той е една от най-сполучливите форми за ангажиране на младежите с актуални проблеми на съвремието ни, в което антисемитизмът и ксенофобските нагласи надигат глас.

Желанието ни е шестото издание на словесното състезание да предложи още една висока платформа за творческа изява и открития на нови даровити разказвачи.

 

1download