Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / За студентите - Актуално / Стажове, стипендии и конкурси / КОНКУРС ЗА ЯПОНСКИ ДЪРЖАВНИ СТИПЕНДИИ ЗА СПЕЦИАЛИЗАНТИ – 2019/20 учебна година

   

26.03.2018

3
head

 

 

 

 

 

 

Японското министерство на образованието отпуска стипендии за СПЕЦИАЛИЗАЦИИ на български граждани, за научна работа в японски университети, във всички области на науките. Предоставени са два вида стипендии:

  • двугодишна стипендия /от м.април 2019 г. до м. март 2021 г./;
  • стипендия за година и половина /от м. октомври 2019 г. до м. март 2021 г./

За двата вида стипендии, по преценка на университета, се предвижда и 6-месечно изучаване на японски език.
В Япония специализантите имат възможност да продължат обучението си за придобиване на магистърска и докторска степен, като трябва да се информират своевременно за сроковете за кандидатстване в съответните университети, веднага щом пристигнат в Япония.
Стипендията, която отпуска Японското правителство към 2018 г. е в размер на 143 000 йени месечно за специализанти без придобиване на научна степен, 144 000 йени месечно за студенти в магистърски програми и 145 000 йени месечно за докторанти, като японската страна си запазва правото да коригира посочената сума. Стипендията не предполага издръжка на семейството му. Пътните разходи /еднократно за отиване и връщане/ също се поемат от японската страна. Разходите за летищни такси, както и тези за придвижване от японско летище до приемащият университет или общежитие се поемат от специализантите. При продължително отсъствие от университета стипендията може да бъде спряна.
Всички кандидати трябва да получат официално одобрение от японски университети и от японското министерство на образованието/ след успешно приключване на интервюто, което ще се проведе в края на м.юли 2018 год./
Кандидатствалите през 2018 г. ще получат окончателно одобрение от японската страна за заминаване в края на месец февруари 2019 г.