Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / За студентите - Актуално / Стажове, стипендии и конкурси / Кандидатствайте за стипендиите на френското правителство (BGF)

   

21.03.2022

 

Независимо дали сте франкофон или нефранкофон, вие можете да кандидатствате за стипендиите на френското правителство (BGF), които се отпускат всяка година от Френския институт в България за обучение и научен престой във висши учебни заведения във Франция. Стипендиите се предоставят за дипломантски програми на френски и на английски език на нива бакалавър (L1), магистратура, докторантура под двойно научно ръководство (cotutelle), докторантура под съвместно научно ръководство (codirection internationale) както и за научен престой на високо ниво. Те включват месечна издръжка на живот, такса за записване в университета, медицинска осигуровка, поемане на други допълнителни разходи както и други услуги (например намиране на жилище).

if_scolarships_website_1194x542_r_2

Стипендията за бакалавър е с продължителност 10 месеца и се предоставя за първата година на обучение във висшето образование (L1). За магистратурите стипендията се отпуска за период от 10 месеца. При докторантурите под двойно и под съвместно научно ръководство стипендията покрива периоди на престой във Франция, предварително уточнени в подписаната от двамата научни ръководители конвенция.

Стипендиите по програмата Научен престой на високо ниво се предоставят на докторанти, млади изследователи и утвърдени изследователи и преподаватели за краткосрочен престой до 1 месец максимум.

Кандидатите трябва да са пълнолетни, да са български граждани или със статут на постоянно пребиваващи в България от 3 години, на възраст: до 35 години за ниво магистратура и до 40 години за докторантурите под двойно и под съвместно научно ръководство.

Досието за кандидатстване се подава във Френския институт в България до 29 април 2022 г. На 19 и 20 май ще се проведат събеседвания с одобрените по досие кандидати с комисия от френски и български представители председателствана от Директора на Френския институт в България. Окончателните резултати ще бъдат обявени на 26 май.

Допълнителна информация за видовете стипендии, сроковете и необходимите документи, можете да намерите в сайта на Френския институт в България.