Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърската програма Моделиране на големи данни в бизнеса и финансите (Business Analytics) / Нетфлийт завладя интереса на студенти по „Моделиране на големи данни“

   

03.04.2019

 

Нетфлийт завладя интереса на студенти по „Моделиране на големи данни“

 

Нетера завладя интереса на студентите от магистърската програма „Моделиране на големи данни в бизнеса и финансите (Business Analytics)“ в Стопанския факултет на Софийския университет.

Компанията направи презентация на своята услуга Нетфлийт - платформа за GPS проследяване, контрол и анализ на движещи се обекти, която клиентите на Нетера използват за управление на автопарковете си. Услугата е изключително популярна сред фирмите, които притежават автопаркове.

Нетфлийт им дава не само актуална и надеждна информация за точното местоположение на превозните средства във всеки момент, но и възможност да следят онлайн в реално време още близо 50 показателя. Сред тях са нивото и разходът на гориво, посоката на движение, надморската височина, оборотите на двигателя, ускорението, поставени ли са предпазните колани, спазват ли се ограниченията на скоростта, включени ли са светлините, кога и как се използват спирачките и мн. др.

В изпълнение на сключеното наскоро споразумение за сътрудничество между Нетера и Софийския университет двама представители на Нетфлийт - Мариян Рангелов и Мартин Хайлезов, разясниха на бъдещите магистри от Стопанския факултет, специалност „Моделиране на големи данни в бизнеса и финансите“, как работи платформата. Те им предоставиха над 4 гигабайта анонимни телематични данни, генерирани от платформата Нетфлийт. Накрая провокираха бъдещите висшисти със сложно, но интересно интелектуално предизвикателство – в срок от 4 седмици да предложат аналитични справки и показатели, свързани с реален бизнес казус, които да улеснят максимално потребителите на Нетфлийт във вземането на решения за управление на автопарковете си.

След презентацията се оказа, че студентите са изключително добре подготвени. Те задаваха трудни, задълбочени и много оригинални въпроси, така че последва оживена дискусия. Имаше и студенти, които изявиха желание да развият магистърска теза по казус, свързан с дейността на Нетера и услугата Нетфлийт.