Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / В Стопанския факултет се проведе курс „Социално предприемачество и социални иновации“

   

28.03.2022

 

На 26 и 27 март магистрите от МП „Отговорно и устойчиво управление“ участваха в курса „Социално предприемачество и социални иновации“ (преподавателски екип с ръководител проф. д.с.н. Цветан Давидков). Курсът предизвика оправдан интерес, включително поради профила на програмата и професионалното поприще на студентите – магистри.

1

Вниманието на студентите беше насочено към следните ключови области: предприемачество – иновации – социално предприемачество – социални иновации – взаимодействие между типовете организации в гражданското общество – гражданско участие.

Висока оценка получи приносът на гост лекторите – г-жа Диана Аладжова и г-жа Станимира Георгиева.

viber_image_2022-03-11_16-02-18-762

Г-жа Диана Аладжова е инвестиционен специалист и възпитаник на Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, социален предприемач; председател на „Обединени идеи за България“. По нейна инициатива в Стопанския факултет беше създадена и се преподава учебната дисциплина „Социално предприемачество“. Диана Аладжова дефинира основните ориентири на темата „Социално предприемачество и социални иновации“ и насочи вниманието към необходимостта от избор на устойчиви бизнес модели – само така могат да се осигурят ресурси за устойчиво социално предприемачество.

2

Станимира Георгиева е социален предприемач. Създава и ръководи „Шоколадова къща Станимира“ – социално предприятие, в което традиционно работят хора в неравностойно положение. Вълнуващ разказ за подкрепата, израстването и развитието на хора с увреждания, представители на рискови групи и др. Г-жа Георгиева е в основата на ежегодно провеждания в Плевен маратон – събитие с кауза.

Уважаемите дами – социални предприемачи отговориха на многобройните въпроси на участниците в курса. Благодарим им за вълнуващото участие.