Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Стартъпи в сферата на логистиката, екологията и грижата за животните са победители в националния конкурс „Най-добър младежки стартъп“

   

03.06.2024

 

Финалът на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България 2024 г.” се проведе на 31 май в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За трета поредна година Стопанският факултет и Фондът на фондовете си партнираха в организирането на престижния национален конкурс. С всяко ново издание конкурсът расте: над 300 участници – индивидуално или в екипи; 40 проекта – полуфиналисти, десет финалисти. Участниците в конкурса преминават през 10-седмична интензивна програма за обучение и менторство – тя се осигурява от организаторите в сътрудничество с над 40 партньори – организации от стартъп и инвестиционната екосистема. Стопанският факултет и Университетският център по предприемачество са неизменни участници в обучението на младите предприемачи.

Събитието откриха Красимир Якимов, зам.-министър на иновациите и растежа, доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ и Павел Лисев, изпълнителен директор на Фонд на фондовете.

winners

„Министерството е ангажирано да създаде условия за развитие на младите таланти, да осигури необходимата подкрепа и ресурс, за да може всеки един от вас да реализира своя потенциал“, обърна се Якимов към младите участници в конкурса. Той подчерта още, че Фондът на фондовете вече активно работи по структурирането и на дялов фонд за иновации в предприятията, в рамките на който 32 млн. евро ще бъде също за компании в ранен етап на развитие”.

MIG

„Състезанието обединява тази година над 40 партньори и в него участваха над 300 младежи, което го превърна в най-значимата подобна инициатива в страната. Щастливи сме, че за трети път събираме заедно млади предприемачи, ментори от академичните среди и бизнеса, както и представители на финансиращи институции, за да подкрепим иновативни решения за редица обществени предизвикателства", каза деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев и пожела на младите участници някой ден да могат да подкрепят и други образователни инициативи. „Дано сред днешните млади предприемачи са и бъдещите последователи на нашите дарители Евлоги и Христо Георгиеви“, сподели той.

„Изминаха 10 седмици, в които преминахте през интензивна обучителна и менторска програма, за да придобиете практически познания в сферата на предприемачеството. Да се състезавате с почти 160 екипа от цялата страна, на няколко етапа, докато достигнете успешно до финала прави всички вас победители”. С тези думи се обърна към студентите Павел Лисев и сподели с младежите в залата, че по Програма „Образование“ 2021-2027 се предвижда подкрепа за стартъпи на студенти и докторанти с цел фокусиран преход от висше образование към заетост. Той благодари на всички партньори в конкурса за обученията, които проведоха и подкрепата към участниците в състезанието. „Без вашата помощ конкурсът нямаше да бъде толкова успешен вече трета година. Специална благодарност изказвам и към Стопанския факултет към СУ за изключителното партньорство, което имаме в провеждането на конкурса“, допълни Павел Лисев.

На първите три места в конкурса се класираха:

Първо място: BuddyGuard - платформа, която свързва доверени гледачи на животни със стопани на домашни любимци. Платформата прави бърза връзка между страните по ясен график и с навременни и сигурни плащания за услугата. Платформата получи и Наградата на публиката.

BuddyGuard

Второ място: Truckspedia - платформа за автоматизиране и оптимизиране на логистичните процеси в Европа. Стартъпът използва AI алгоритми за свързване на свободни товари със свободни камиони.

Truckspedia

Трето място: ReGrounded - иновативен, устойчив материал, който се получава от комбинацията между отпадък от кафе, отпадъчен дървесен материал и други био продукти. Материалът е безопасен за контакт с храна, на био основа, изключително здрав, издръжлив, устойчив, биоразградим, компостиращ се и може да бъде рециклиран многократно без загуба на физическите си свойства.

ReGrounded

Наградата за „Най-добър ESG“ стартъп спечели екипът на GreenFilters, които са ученици в 11 клас в ЧЕГ „проф. Иван Апостолов“ в София. Проектът предвижда рециклиране на цигарените фасове, които са значителен източник на замърсяване, заради пластмасата в филтрите им до активен въглен за пречистване на вода, въздух и др.

GreenFilters

Фонд на фондовете награди победителя - BuddyGuard с лаптоп, а Софийският университет награди екипа на GreenFilters с книги.

За първи път Стопанският факултет връчи специална награда „Дързост и новаторство“, състояща се от грамота и книги на автори от факултета. Наградата беше връчена на екипа на GreenFilters.

Тази година в журито участваха представители на Стопанския факултет на СУ, Innovation Capital, Vitosha Venture Partners, Morningside Hill, Silverline Capital, Planet 9 Ventures, ОББ, Сис Кредит, Българската фондова борса, София Тех Парк, Founder Institute, БТПП (Съвет по инвестиции и Съвет по иновации), Клийтех България, Beyond, Българска е-комерс асоциация, Клъстер “Мехатроника и автоматизация”, Фондация Because и Иван Йосифов – ментор в конкурса. Председател на журито беше доц. Тодор Ялъмов от Стопански факултет.

Вдъхновение на младежите дадоха финалистите от предходните две издания на конкурса „Най-добър младежки стартъп”, които вече се развиват успешно с привлечени инвестиции и менторска подкрепа от партньорите на конкурса. Своят успех споделиха основателите на Vodoraslo, Twisted Technology, Mentor the Young, Foodobox, Млад изобретател и AGRON.

FMFIB

Освен рекордния брой кандидатствали проекти, конкурсът тази година успя да привлече и два пъти повече подкрепящи организации. Над 40 партньори от предприемаческата екосистема и техните експерти бяха ментори в десетките уебинари, уъркшопове, обучения, гейминг, тестове и състезания, организирани спрямо индивидуалните нужди на участниците и етапа на реализация на техните проекти.

Jury

Третото издание на „Най-добър младежки стартъп в България“ отново даде платформа с национално покритие за развитие на предприемачески умения у младите хора и предостави сцената на студенти и млади хора до 29 години, като им предостави възможност да покажат своята визия за това кои нови технологии, ключови сектори и последни научни открия ще играят съществена роля в съвременния свят и биха привлекли вниманието на инвеститорите.