Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Предстои Хакатонът InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter

   

18.05.2021

 

Хакатонът InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter ще се състои от 2-ри до 4-ти юни 2021, в рамките на Европейската зелена седмица. Той се организира от Асоциация за развитие на София и А1 България. Хакатонът предизвиква участниците да потърсят смели технологични решения, които да очертаят визията на бъдещо поколение транспортни услуги и свързаност, работещи за по-чист въздух в София.

A1_Facebook_post_Hackathon_1200x1200px-01

Как да направим градския транспорт в София по-екологично устойчив, удобен и привлекателен за гражданите? Как да интегрираме градската мобилност като комбинация от различни варианти за придвижване в града - градски, споделен и активен транспорт? Как да събираме обратна връзка, да подаваме сигнали, мнения и предложения за намаляване на придвижването с личен автомобил? Как да разпространяваме идеи за подобряване качеството на въздуха в града?

Всеки, който има технически умения, визия за бъдещето, креативни идеи и смелостта да ги защитава, може да даде своя отговор на тези въпроси, като се включи в отбор и участва в хакатона. За най-добрите идеи сме подготвили впечатляващ награден фонд и специални награди!

 

Защо?

Събитието се провежда в рамките на проект INNOAIR, финансиран от европейската инициатива Иновативни градски дейности (Urban Innovative Actions). София е първият български град, който бе избран и стана част от общността на иновативните европейски градове. Програмата UIA на Европейската комисия дава възможност на големите европейски градове да тестват иновативни, креативни, но и рискови решения на градски предизвикателства. INNOAIR прилага експериментално мерки в тематичната област „качеството на въздуха“ и по-специално „иновативни решения за мобилност и зелено придвижване“. 
АРС, като координатор на проект INNOAIR от името на Столична община, и А1 България, като утвърдена компания в сферата на телекомуникациите, дигиталните и ИТ решения и услуги, обединяват усилия, за да насърчат и подкрепят смели технологични решения, които чертаят визията на бъдещо поколение транспортни услуги, работещи за по-чист въздух в София.

 

Кои са предизвикателствата?

  • Решения за градския транспорт в София, които го правят по-екологично устойчив, удобен и привлекателен за гражданите;
  • Решения за интегриране на градската мобилност като комбинация от различни варианти за придвижване в града - градски транспорт, споделен транспорт, активен транспорт;
  • Решения, които поставят ползвателя в центъра, насърчават тяхното споделяне на обратна връзка, сигнали, мнения и идеи за намаляване на автомобилното придвижване в града и подобряване качеството на въздуха.

 

Какви са наградите за победителите?

  • Първа награда: 10 000 лева
  • Втора награда: 5 000 лева
  • Трета награда: 3 000 лева

 

Повече информация за журито, критериите за оценка и програмата на събитието, можете да намерите тук.

Линк за регистрация - тук.