Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Деканът на Стопанския факултет ще участва в Leaders Summit 2021, най-големия годишен форум на ООН за бизнеса

   

14.06.2021

 

На 15 и 16 юни (вторник и сряда), 2021 г., ще се проведе световния „Форум на Лидерите“, Leaders’ Summit 2021, организиран от Глобалния договор на ООН. Форумът е дигитална двудневна 24 часова среща на отговорните бизнес и организации, във всяка часова зона и включва пленарни сесии, регионални срещи, представления, изложби и интерактивни мрежи. Българската перспектива за втора поредна година ще бъде представена в самостоятелна дискусионна сесия „Стратегически партньорства за устойчивост, въздействие и доверие“ на 16 юни от 9:00 ч.

thumbnail_LeadersSummit2zastavka

Фокус на разговора ще бъдат Стратегическите насоки на Мрежата 2021-2023 и изпълнението им, дискутирани от лидерите на компаниите-членове и партньорите. Подобно на пътна карта, те посочват значимите икономически и социални теми, които стоят пред обществото и възможностите за тяхното решаване чрез колективни действия. Основни акценти на дискусията са партньорствата в образованието за практическата му насоченост и персонализация, кариерно ориентиране и формиране на ценности у младите хора чрез програми като „Бизнесът преподава“, „Базар на професиите“ и партньорствата в дарителството като двигател на промените чрез програми като “ Щедрият вторник” и акселераторския проект на фондация BCause.

Участници в разговора са доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“; Евгения Пеева-Кирова, зам-министър на образованието и науката; Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация Bcause и Огнян Траянов, председател на Българската мрежа и основател и собственик на Технологика. Дискусията е модерирана от журналиста от Блумбърг България Христо Николов. Българският бизнес ще бъде представен и в дискусията "Иновациите като принос към Целите за устойчиво развитие в Източна Европа" от Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“. В дискусията ще участват бизнес лидери от Турция, Грузия, Сърбия, Полша, Русия и Украйна, с водещ украинската журналистка Олена Фроляк.

Всеки от 7-те панелисти ще даде своята гледна точка по два въпроса:

  • Колко важно е иновативното мислене за трансформиране на бизнес операциите и какво друго е необходимо за стимулиране на иновациите, така че да се подобри устойчивостта на околната среда и обществото?
  • Как можем да използваме партньорствата с много заинтересовани страни за значими иновации?

Втората дискусия ще може да бъде слушана на 16 юни 2021 г. от 14.00-14.45 българско време. Включването на представители на отговорния бизнес в България в Leaders Forum 2021, заедно с Антонио Гутереш, генерален секретар на ООН; Пол Полман, вице-председател на Глобалния Договор; Джули Суит, Accenture; Жан-Паскал Трикоар, Schneider Electric и други лидери на световни компании, е признание за активното лидерство на Българската мрежа.

Програмата на световния форум може да бъде проследена на този адрес: https://na.eventscloud.com/website/23790/home/. Участието е безплатно за всички членове на Глобалния договор на ООН, агенции на ООН, правителствени институции след регистрация.