Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Деканът на Стопанския факултет пред Блумбърг ТВ България: Стопанският факултет ще изпълнява туининг проект за 2,7 млн. лв.

   

05.01.2024

 

Публикация в Инвестор.БГ представя участието на доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, в предаването „Светът е бизнес“ по Блумбърг ТВ България с водещ Ивайло Лаков:

BloombergTV-AGeorgiev

С туининг проект за 2,7 млн. лева от Националния план за възстановяване и устойчивост Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ ще пренася опит и капацитет от водещи университети в Европа. Две са основните теми в проекта – моделиране на енергийни пазари и иновации в енергетиката. Партньори са четири водещи университета – Кьолнският университет, Виенски технически университет, Технологичен университет Дъблин и Гронингенски университет. Това съобщи в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Поканата от водещия предаването г-н Ивайло Лаков бе свързана с последните новости около дейностите на Стопанския факултет и перспективите пред бизнес образованието в България.

Туининг проектът TWIN4ECO ще се изпълнява до средата на 2026 г. С него научни публикации от разработки ще са видими в международните бази данни на индексирани издания. „В рамките на проекта ще се осъществят множество обучения, които ще се проведат на място от водещи изследователи от четирите университета, а Стопанският факултет ще изпрати свои изследователи в тези четири водещи центъра, свързани с енергийната икономика“, посочи доц. Георгиев.

Той обясни, че основните мерки на туининг проектите са насочени към повече мобилност, към съвместни научни изследвания, повишаване на изследователския и административния капацитет. Според него в тези области традиционното финансиране не е достатъчно.

 

Видео от участието на декана на Стопанския факултет:

Източник: Блумбърг ТВ България