Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Броени дни остават до финала на Националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България 2024“

   

29.05.2024

 

Броени дни остават до финала на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България 2024“. Конкурсът се организира за трета поредна година от Фонда на фондовете и Стопанския факултет на Софийски университет под патронажа на Министерство на иновациите и растежа и в партньорство с Министерство на образованието и науката. Заключителният етап от състезанието ще се проведе на 31 май 2024 г., от 14:00 до 19:00 ч. в Аулата на Софийския университет в присъствието на всички 40 партньори на конкурса от предприемаческата екосистема у нас. Всички преподаватели и студенти от Стопанския факултет са поканени да присъстват на събитието.

Pitching Day-04-01

На полуфиналите на 15 май т.г. експертно жури излъчи десетте най-добри идеи, които ще се състезават на финала. Сред тях е и проект на студент от Стопанския факултет от специалност „Стопанско управление“, който ще представи иновативна енергийна напитка с мате.

Ето кои са проектите, които ще се борят за вниманието на инвеститорите:

  • Brick3D - изработка на 3Д принт файлове на конструкторни тухлички и обучения в гъвкавостта на 3Д принтирането по отношение на цвят, размер и количество.
  • Truckspedia - платформа за автоматизиране и оптимизиране на логистичните процеси в Европа. Стартъпът използва AI алгоритми за свързване на свободни товари със свободни камиони.
  • Jobbing - първата онлайн платформа за нискоквалифициран, краткосрочен труд в България, която свързва бизнеси, които искат да оптимизират своите разходи, процеси и нужди от персонал с млади хора, които искат да увеличат своя доход, когато и както пожелаят.
  • Vita-In - нова марка презервативи с имуностимулиращ и лекуващ ефект, които съчетават удоволствието и здравословния начин на живот.
  • Enthela - биостимулант, който позволява на земеделците да заменят до 50% от употребата на азотен минерален тор, докато увеличават плодородието на почвата, без да намаляват продуктивността. Продуктът създава биоразградим щит около микроорганизмите, което им позволява да оцеляват по-дълго време в почвата и да са по-ефективни в произвеждането на азот за растенията.
  • ReGrounded - иновативен, устойчив материал, който се получава от комбинацията между отпадък от кафе, отпадъчен дървесен материал и други био продукти. Материалът е безопасен за контакт с храна, на био-основа, изключително здрав, издръжлив, устойчив, биоразградим, компостиращ се и може да бъде рециклиран многократно без загуба на физическите си свойства.
  • GreenFilters - рециклиране на цигарените фасове, които са значителен източник на замърсяване, заради пластмасата в филтрите им до активен въглен за пречистване на вода, въздух и др.
  • Кошер Конструктор - иновативен образователен комплект за сглобяване на кошери, който включва дървени компоненти и AR приложение за интерактивно изучаване на пчеларството. Продуктът е насочен към училища, семейства, корпоративни клиенти, любители с хоби в пчеларството.
  • Mate Plata - иновативен продукт, съчетаващ древната традиция на йерба мате със съвременните нужди за енергия и жизненост. Продуктът е изцяло от натурални съставки, богат е на естествен кофеин, антиоксиданти и ревитализиращи съставки и е насочен към хора с активен начин на живот.
  • BuddyGuard - платформа, която свързва доверени гледачи на животни със стопани на домашни любимци. Платформата прави бърза връзка между страните, по ясен график и с навременни и сигурни плащания за услугата.

Събитието ще бъде открито от Красимир Якимов – зам.- министър на иновациите и растежа, доц. д-р Атанас Георгиев - декан на Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, и Павел Лисев – изпълнителен директор на Фонд на фондовете. Поканени са и акад. проф. Николай Витанов - зам.-министър на образованието и науката, д-р Йорданка Чобанова - ръководител на представителството на ЕК в България. Модератор ще бъде Дочка Василева, ръководител звено „Проектна информация и финансиране“ във Фонда на фондовете.

Историята на своя успех ще споделят победителите от предходните две издания на конкурса „Най-добър младежки стартъп”, които вече се развиват с привлечени инвестиции и менторска подкрепа от партньорите на конкурса. Участниците ще могат да се вдъхновят от успешните истории на Водорасло, Mentor the Young, Twisted Technology, PossePay, Anti-tremor glove, AGRON и др. Финалистите ще получат множество награди от партньорите на конкурса.