Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Ас. Лидия Кабатлийска-Андонова от катедра „Икономика“ е победител в конкурса „Моята теза в 180 секунди“

   

31.05.2024

 

Ас. Лидия Кабатлийска-Андонова е победител в националния финал на шестото издание на конкурса „Моята теза в 180 секунди“. Конкурсът беше организиран от Университетската агенция на Франкофонията (AUF) и от Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в партньорство със Софийския университет, с Факултета по класически и нови филологии, и с подкрепата на Министерството на външните работи на България, както и със съдействието на Френския институт в България.

1_10 (6)

Победител в конкурса е Лидия Кабатлийска от Стопанския факултет на Софийския университет, с научен ръководител доц. д-р Стела Ралева, която говори по темата: „Отворена икономика и икономически растеж“ (Ouverture de l'économie et croissance économique).

Участниците в конкурса - 12 докторанти франкофони от различни факултети на Софийския университет, и осем от други висши училища и научни институти в България, представиха пред публика от студенти, преподаватели, учители и ученици темите на изследванията си. Всеки участник в рамките на три минути направи изложение на френски език на проблемите, по които работи. Жури от представители на организаторите и партньорските институции с председател проф. Мохамед Кетата, регионален директор на AUF за Централна и Източна Европа, оцени представянето на участниците. Инициативата се състоя в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет, във Франкофонския център на СУ.

Победителката в конкурса Лидия Кабатлийска получава възможност да участва в предварителна селекция на финалистите от страните, където AUF е организатор на конкурса, за да представи България на международния финал на конкурса през ноември 2024 г. в Абиджан, Кот д’Ивоар.

На второ място беше класирана Лора Тарколева от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, с научен ръководител доц. д-р Александра Ангелова. Темата на Лора Тарколева бе: „Трансформации на разбиранията за смешно и комично в предаванията на Българското национално радио (изследване на случаи от историята и съвремието“ (Transformations des notions du drôle et du comique dans les émissions de la Radio Nationale Bulgare (une étude des cas du passé et contemporains).

Третото място зае Виктория Лекова от Философския факултет на Софийския университет, с научен ръководител доц. д-р Валентина Георгиева. Нейната тема бе: „Граници и възможности на културната дипломация в условия на криза: анализ на примери от българо-френските отношения“ (Limites et possibilités de la diplomatie culturelle dans des conditions de crise: analyse d’exemples tirés des relations bulgaro-françaises).

Наградата на публиката и специално поощрение от журито получи Клеман Було-Суков от Факултета по музикален фолклор и хореография на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив, с научен ръководител проф. Даниела Дженева. Неговото изложение бе посветено на „Същина и рецептивно въздействие на художествената симбиоза между музика и танц в сценичното произведение“ (Еssence et impact réceptif d'une symbiose artistique entre musique et danse dans l'œuvre d'art scénique).