Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Доц. д-р Георгиев в интервю за „Нова телевизия“: Трябва да развиваме образованието и науката, за да запазим свободата на мислите си

   

27.05.2024

 

Свободната обмяна на мнения и критиката са в основата на модерните общества. Трябва да развиваме образованието и науката, за да запазим свободата на мислите си. Това каза в студиото на „РеВизия“ по „Нова телевизия“ доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той беше гост на предаването навръх Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

Atanas Georgiev 2024 Nova News

Свободата е необходимо условие, за да имаме качествено образование, но също така образованието е фактор за това – едно общество да е свободно. Достъпът до знание, възможността да се обменят свободно идеи, както и да се критикуват, е в същността на свободните общества. Свободната мисъл трябва да може да вирее, да се среща с други мнения и в спора да се ражда истина, сподели доц. д-р Георгиев.

Деканът на Стопанския факултет отбеляза, че според него най-положителната промяна през последните няколко десетилетия във висшето образование е свободният достъп до глобална наука, свободният достъп до глобални научноизследователски центрове, възможностите за мобилност навсякъде по света.

Друга е ситуацията обаче, когато става въпрос за достъпа на чуждестранни студенти до българското висше образование, сподели доц. д-р Георгиев. „Загубили сме някои традиционни пазари на чуждестранни студенти, които освен че в миналото са били съществена част от дейността на висшите ни училища, също така са инструмент за външни политически и икономически връзки“, заяви деканът.

Той уточни, че Стопанският факултет се опитва да промени тази ситуация, подобрявайки достъпа на чуждестранни студенти до българското висше образование, което би довело до благоприятни ефекти за икономиката на страната.

„При намаляващия брой завършили средно образование у нас, може да се отвори достъпът за чуждестранни студенти, които са едва 7% към момента. При нас, в Стопанския факултет, чуждестранните студенти са около 11-12%, защото имаме осем магистърски програми на английски, както и една бакалавърска. Потенциалът обаче е много по-голям и този дял би могъл да достигне 30%“, посочи доц. д-р Георгиев.

Според него финансовата грамотност трябва да се възпитава от възможно най-ранна възраст. „Българската финтех асоциация има редица инициативи в тази насока. Икономическият начин на мислене е ключов за успеха на всеки човек. Микроикономиката дава подход как да разглеждаме света и изборите си, когато вземаме решения. Дори как да управляваме времето си“, заяви още доц. Георгиев.

Деканът на Стопанския факултет коментира също и финансирането на държавните университети, ключовата роля на даренията във висшето образование, както и идеята за премахването на таксите за студентите.

Вижте видеото: