Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини

   
Доклад за устойчивото развитие на туризма в Европа с участието на екип от катедра „География на туризма“

Екип на катедра „География на туризма“ в състав доц. д-р Елка Дограмаджиева, проф. д-р Мариана Асенова и гл. ас. д-р Раденка Митова изготви национален доклад за развитието и състоянието на устойчивия туризъм в България, който е включен в току що издадения общоевропейски доклад „European Tourism SME Going Green 2030 Report. Review and analysis of policies, strategies and instruments for boosting sustainable tourism in Europe“.

Геолого-географският факултет отбеляза Световния ден на водата

На 22 март 2022 г. Геолого-географският факултет на Софийския университет отбеляза Световния ден на водата с мотото „Подземните води: да направим невидимото видимо“. Събитието се проведе под егидата на Министерството на околната среда и водите. Организатор бе Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ със съдействието на Факултетния студентски съвет и Студентския съвет на Софийския университет.

Връчена бе първа награда от Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика на МТИ „Културен туризъм“ – Велико Търново 2021

На 21 март 2022 г. в зала 256 в Ректората на третокурсничката Анастасия Костова от специалност „Туризъм“ в Геолого-географския факултет бе връчена първа награда от Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика на Международното туристическо изложение „Културен туризъм” – Велико Търново, 2021 г. Конкурсът е част от програмата на изложението и се обявява всяка година в рамките на единствения специализиран форум за културен туризъм у нас.

Бъди част от второто лятно училище по проекта TRIPLEX CONFINIUM

КАНДИДАТСТВАЙ СЕГА ЗА ВТОРОТО ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ ПО ПРОЕКТА „TRIPLEX CONFINIUM“ от 1 до 14 април 2022 г.!

Български географски онлайн фестивал 2022 г.

Тази година на 16 и 17 април Българският географски фестивал ще осъществи седмото си издание, което ще бъде изцяло в онлайн среда. Пандемичната обстановка все още не позволява спокойното и свободно провеждане на масови събития на живо. Развитието на технологиите ни позволява да поддържаме географския дух въпреки трудностите на времето и да съхраним ентусиазма на географската общност в България до по-добри времена, когато ще успеем да възстановим фестивала в класическия му вид.

Доц. Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература

Доц. Георги Бърдаров, заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет и член на Управителния съвет на Българското географско дружество, получи в Брюксел Европейската награда за литература заедно с още 12 лауреати от други държави. Той е отличен за романа си "Аbsolvo te", който е вторият след "Аз още броя дните", с който спечели формата на БНТ "Ръкописът".

Кандидатствай сега за първото лятно училище по проекта „TRIPLEX CONFINIUM“!

Бъди част от първото лятно училище по проекта „TRIPLEX CONFINIUМ“ от 17 до 30 септември 2021 г.!

д-р Симеон Матев: Промените в климата идат с пожари и градушки

Дните с интензивни валежи са скочили с 25%

Стартира проектът „Подобряване на природозащитното състояние на природни местообитания 4070 и 5130 по параметър „Бъдещи перспективи“

Националният университетски център „Геопространствени изследвания и технологии“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Института за гората при Българската академия на науките стартира проект „Подобряване на природозащитното състояние на природни местообитания 4070 и 5130 по параметър „Бъдещи перспективи“ , финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, приоритетна ос Натура 2000 и биоразнообразие, BG16M1OP002-3.021.

Покана за участие в програмата “Предприемачи в науката”

Четвъртото издание на програмата “Предприемачи в науката” на фондация Карол Знание, тази година има фокус Impact Investing. Това e бързо развиваща се индустрия, задвижвана от инвеститори, които търсят не просто възвръщаемост, а целенасочено положително въздействие в обществото и околната среда.

Междууниверситетски студентски семинар "Географски хоризонти"

За трета поредна година ШУ "Епископ Константин Преславски", катедра "География, регионално развитие и туризъм" организира Междууниверситетски студентски семинар "Географски хоризонти".