Начало / Университетът / Департаменти / Департамент по спорт / Управление и органи / Университетски спортен клуб "Академик"

   

Спортният клуб при Университета води началото си от 1929 г., когато на 30 май в една от аудиториите на тогавашния Държавен университет се основава студентски спортен клуб. През есента на същата година на игрище “Левски” в столицата основателите на клуба организират за първи път междустудентски състезания по лека атлетика и поставят началото на традиционното им провеждане.

Традицията продължава и всяка година представителните отбори на Софийския университет достойно се представят в ежегодните Общостудентски игри, държавни първенства, международни турнири и състезания, студентски спортни срещи.

Съвместно с Департамента по спорт, Спортният клуб “Академик” на най-старото висше училище провежда международни студентски турнири по баскетбол, плажен волейбол, джудо и др.

Вярваме, макар и в условията на криза,че студентският спорт няма да бъде само в спомените ни, тъй като той е значима част от културата и по-специално спортната култура на нацията ни. Младите хора от Софийския университет имат желание и воля да спортуват, да развиват личността си в хармония между тяло и дух. Те приемат и предизвикателството да се състезават за честта на Алма Матер.