Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2022 на Физическия факултет

   
Завърши випуск 2022 на Физическия факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 100 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Физическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Петима от тях са пълни отличници.

Деканът на Физическия факултет проф. дфн Георги Райновски откри тържеството и поздрави абсолвентите от свое име, от името на колегията на факултета и на деканското ръководство за успешното им дипломиране. В приветствието си той отбеляза, че те са извървели един труден път, по който преминават само малцина.

1-1

Надявам се този път да ви е изградил не само като професионалисти, но и като личности, уверени в собствените си сили и способности. Именно тази увереност и самочувствието, че сте абсолвенти на Физическия факултет на Софийския университет, са нещата, които ще ви отличават за цял живот“, каза още проф. Райновски и допълни, че днес е техният ден и е естествено да се чувстват горди и да празнуват.

1-2

Деканът посочи още, че днес е денят, в който формално завършващите напускат Физическия факултет, но изрази надеждата си, че реално това напускане няма да се случи. „Помнете, че факултетът е ваш дом, в който винаги може да се върнете и където винаги ще намерите вашите учители, колеги и приятели“, каза още той и призова най-младите си колеги да пазят и да развиват тази връзка и да помнят, че винаги ще бъдат добре дошли във факултета. Накрая проф. Райновски пожела на всички здраве и щастие и на добър път.

1-3

Заместник-ректорът на Софийския университет акад. Николай Витанов също отправи поздрав към дипломантите, техните преподаватели и близки. Той заяви, че денят, в който се дипломират студентите, е най-важното събитие в календара на един факултет, а за завършващите денят е един от ключовите в живота им. Ден, в който получават билет за успешна реализация в професията, която са избрали.

1-12

Проф. Витанов посочи, че дипломата от Физическия факултет е уважавана навсякъде в България и по света като сертификат за висока квалификация. „Това мога да го кажа от личен опит, понеже и аз съм завършил Физическия факултет. Тази диплома е символ на всички усилия, които положихте. Защото физиката е една от най-трудните за изучаване, но и такава, която носи най-голямо удовлетворение и не престава да ви изненадва цял живот“, каза още заместник-ректорът. Той се 33 години във времето, когато е бил на мястото на абсолвентите, когато цели области от физиката не са съществували, включително тази, в която той работи. „Само може да гадае човек каква ще бъде физиката след още 33 години, когато някой от вас ще е тук на моето място. Но така и трябва да бъде – това е нормалното развитие на науката“, подчерта акад. Витанов.

Той обърна внимание и на гордостта, която днес изпитват не само преподавателите, но и родителите на абсолвентите – да видят децата си пораснали, помъдрели и с диплома в ръка. Акцентира и върху създадените приятелства по време на студентските години.

1-14

Акад. Витанов припомни още, че в наскоро излязлата Национална рейтингова система за висшите училища в България Софийският университет е на първо място в 21 професионални направления, в които обучава студенти, включително и направление „Физика“. Той подчерта, че преднината на Физическия факултет пред конкурентите в класацията е много голяма и тя винаги е била такава в годините. Акад. Витанов припомни още, че Физическият факултет е дал на България най-добрите й физици и заяви, че сред тях, абсолвентите, седят някои от бъдещите блестящи учени на България.

1-4

Заместник-ректорът заяви, че няма притеснения за реализацията в професионален план на абсолвентите, защото безработицата при завършилите Физическия факултет е практически нулева. „Желая ви не само да намерите добре платена работа, но и такава, която ще ви носи удоволствие и ще отговаря на вашите възможности и амбиции. На тези, които остават при нас в следващите форми на обучение, желая да запазите своя ентусиазъм и енергия в усвояването на новите знания, защото в момента сте само в началото на пътя“, каза още акад. Витанов и призова всички да помнят наученото от техните преподаватели, защото те са им дали най-доброто от себе си, да го носят в сърцата и умовете си и да го развиват и умножават.

1-5

Той допълни, че им предстои най-важното – себедоказването и завоюването на достойно място в живота. „Не спирайте да търсите, не преставайте да вярвате и не се отказвайте да мечтаете“, призова още заместник-ректорът и допълни, че най-важното е да запазят любопитството си, защото то е най-мощният двигател за успех в науката и успех в живота.

Накрая акад. Николай Витанов пожела на всички на добър път и обяви випуск 2022 г. на Физическия факултет за завършил.

1-6

От името на завършващите студенти поздрав поднесе Десислава Георгиева. Тя заяви, че когато е влязла в Софийския университет, е имала да желанието да учи физика, но е научила много повече от това. „Физическият факултет ни даде насока за това с какво да се занимавам, как да продължа своя професионален път. Той ни убеди в истинността на мисълта на Алберт Айнщайн – образованието не е учене на факти, а да тренираш своя ум да мисли“, каза Десислава Георгиева.

1-15

Тя заяви, че пътят, който ги очаква, няма да е лесен, но всички те имат упоритостта и желанието, подготовката да постигнат всичко и благодари на преподавателите, на колегите и на родителите за подкрепата им.

1-7

От името на колегията на Физическия факултет обръщение към абсолвентите поднесе проф. Евгения Вълчева, която честити на най-младите си колеги дипломите, които са получили с толкова усилия, отдаденост и вяра в науката. Да вярваме в науката означава, че истината е аналитично постижима, каза още тя. Проф. Вълчева подчерта, че живеем в свят на така наречената постистина – най-модерната дума в последните няколко години. „Постистина означава епоха, в която обективните фактори имат все по-малко значение за формиране на общественото мнение, отколкото емоциите. Виждаме цели общества, които вярват повече на нарочно разпространявани в интернет мълви, отколкото на постиженията на науката, натрупани през вековете“, каза още проф. Вълчева и допълни, че масови заблуди са съществували винаги, и преди ерата на електронните медии. Но има нещо, което се е променило – днес можем да достигнем до всяка информация, стига да поискаме. „И тогава с помощта на собствения си ум и прилагайки знанията, които вече сме получили, които имаме, можем да отсеем бавно и аналитично истината от шума. Вие като физици знаете какво е шум и истина. Използвайте знанията си“, каза проф. Вълчева и им пожела да бъдат любопитни, да не спират да търсят и да анализират всичко, което четат или което им казват. С уважение към всяко мнение да не спират да задават въпроси, да сверяват източниците и да използват научен подход в ежедневния живот. „Да живееш научно означава винаги да търсиш и да опитваш, да не се страхуваш да сбъркаш или да се провалиш“, каза още проф. Вълчева и честити дипломирането на студентите.

1-8

Празникът продължи с връчване дипломите.

1-9
1-10
1-11