Начало / Новини / Новини и събития / Официално представяне на новата специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ във Филиала на Софийския университет в Бургас

   
Официално представяне на новата специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ във Филиала на Софийския университет в Бургас

В Културния център „Морско казино” в Бургас бе направена интересна презентация на специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ – единствената бакалавърска програма, която от тази година ще се преподава във Филиала на Софийския университет в Бургас.

Демонстрацията с новите технологии и как се прави хитова музика направиха преподавателите от Софийския университет в специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ проф. д-р Адриан Георгиев – ръководител на катедра „Музика и мултимедийни технологии“ във Факултета по науки за образованието и изкуствата и заместник-директор на филиала в Бургас, заедно с ас. Емануела Крондева, позната с артистичния си псевдоним Ema Crown – преподавател по Миди аранжимент и виртуални студийни инструменти, и ас. Стоян Бозов – преподавател по тонрежисура и виртуални студийни технологии.

На събитието присъстваха зам.-кметът по култура, туризъм и спорт към Община Бургас – Диана Саватева, Димитър Маджаров – директор на ОП „Летен театър, фестивали и концерти”, Кирил Костадинов – директор на БНР Бургас, Данка Георгиева – директор на ТД Държавен архив Бургас, преподаватели по музика, общественици и възпитаници на НУМСИ „Панчо Владигеров”, АЕГ „Гео Милев”, СУ „Добри Чинтулов” и Търговска гимназия.

1-1

Снимки: Анелия Казакова

Преподавателите представиха възможностите, които дават софтуерните програми и новите технологии, свързани с аранжимента и обработката. Присъстващите имаха възможност да видят демонстрация на различни дейности по звукозаписния процес както и демо версия на парче, изпято на живо.

Деканът на Факултета по науки за образованието изкуствата призова кандидат-студентите да действат и подчерта, че колегите му са показали само частица от това, което умеят и на което ще ги научат.

2-2

„Музика и мултимедийни технологии“ е единствената бакалавърска програма от Филиала на Софийския университет в Бургас. Кандидатстването за нея ще става на база на оценки от държавни зрелостни изпити. За балообразуващи се използват оценките от държавния зрелостен изпит по музика, държавния зрелостен изпит по български език и литература и държавния зрелостен изпит по английски език. Към тях се добавя една от оценките по музика, информационни технологии или чужд език.

По време на събитието проф. Адриан Георгиев отбеляза, че специалността е широкопрофилна, защото освен че се занимават със звук, студентите изучават в дълбочина видео и визуални комуникации – всичко което касае работата на съвременния медиен създател. По думите му тази специалност я чака голямо бъдеще и призова младите хора да се занимават с музика, звук и видео.

„Много впечатляващо представяне направиха колегите. Вие показахте, че ви е много интересно. Стъпваме в града с вдъхновение, с една от най-модерните специалности в България, а това много ни мотивира за успешния път пред Филиала на Софийския университет в Бургас”, каза по време на срещата проф. д-р Теодор Седларски – директор на новооткрития филиал.

3-3